אין זה סוד שרנו ממהרת לשוק האירופאי עם מכונית חשמלית עירונית קטנה וזולה שתישא את שם הדגם ההיסטורי 'טווינגו': מכונית קונספט שנשאה את ההבטחה הזאת הוצגה כבר בסתיו של השנה שעברה עם רמזי עיצוב שלקוחים באופן שאי אפשר לטעות בהם מ'טווינגו' המקורית.
כעת מתקדם הפרויקט הזה שלב נוסף: אתמול (ד') נחתם הסכם בין 'אמפר' – חטיבת הרכב החשמלי החדשה שהופרדה מ'רנו', לבין ממשלת סלובניה, ומפורטים בו התנאים שמאפשרים לסלובניה לארח את בניית הדגם הזה החל משנת 2026.
סלובניה, מדינה מרכז אירופאית זעירה שבה חיים פחות מ-2.2 מיליון אזרחים, מחזקת משנה לשנה את מעמדה כבסיס ייצור רכב עם תשתית תעשייתית ומקצועית. עם זאת, המפעל של רנו, שמוסב בימים אלה לייצור רכב חשמלי, הוקם בעיירה 'נובו מסטו' עוד בתקופה הקומוניסטית, וייצר תחת רישיון דגמים ישנים של רנו כבר משנת 1973.
בשנים האחרונות יוצרו במפעל הזה דגמי קליאו, טווינגו, סמארט פורפור והסבה חשמלית של טווינגו, ובסיכום 2022 יוצרו בו קרוב ל-100,000 כלי רכב. בשנה שעברה והשנה הופסק בהדרגה הייצור של טווינגו וסמארט, התפוקה ירדה ל-68,000 כלי רכב בסיכום השנה שעברה, והשנה נדרשה החלטה אם להמשיך לייצר שם את 'קליאו', לסגור את העסק או להסב את המפעל לייצור רכב חשמלי טהור.
רנו וממשלת סלובניה לא חשפו את פרטי ההסכם אבל מדיווחים בתקשורת המקומית עולה שהממשלה תשקיע בין 60 ל-70 מיליון אירו בקידום היכולות של כוח העבודה ותעניק לרנו הטבות שונות בתחומי מיסוי, וכן "תמריצים להשקעות בנכסים מוחשיים ובלתי מוחשיים, בפיתוח, מחקר וחדשנות" – כל זה כדי לשמר את כוח העבודה של כ-1,400 עובדים.
רנו, כך לפי פרסומים שונים, תשקיע לפחות חצי מיליארד אירו בנובו מסטו ותגדיל את היקף כח העבודה בכ-800 עובדים חדשים, וזאת צפויה להיות ההשקעה הזרה הגדולה ביותר בסלובניה בשנים האחרונות.
מוטב מאוחר
"טווינגו E-Tech החשמלית תביא איתה ידע חדש, טכנולוגיות, התקדמות באוטומציה, דיגיטציה, שימוש בבינה מלאכותית והפחתת פליטות פחמן במפעלים. פרויקט זה יחדש את המפעל בהתאם לציפיות של תעשיית הרכב מהדור החדש של כלי רכב ויחזק את שיתוף הפעולה שלה עם בעלי עניין מקומיים ואת עצמאותה", כך מצוטט ג'וז בלה, מנכ"ל המפעל הסלובני.
מבחינת רנו – מחזור הפיתוח של טווינגו – כשנתיים בלבד – הוא הקצר ביותר של דגם כלשהו של רנו עד כה, וזאת בין השאר בגלל הבהילות והנחיצות של דגם כזה עבור כל יצרנית רכב אירופאית. טווינגו החשמלית החדשה תוצג כבר בסוף השנה הבאה ותהיה "מכונית ה-20 אלף אירו" הראשונה של רנו.
הצרפתים מתכוונים לייצר את טווינגו החשמלית בסלובניה בקצב של 150,000 כלי רכב בשנה במטרה להציע תחבורה זולה, ובעיקר כדי להתמודד מול הצפה של דגמים זולים מסין. מבחינות רבות היא מחזירה את רנו למקום שהיא יכלה לתפוס כבר לפני עשור לו הייתה ממשיכה את החלוציות שלה בבניית רכב חשמלי, זו שהביאה בשעתו את 'פלואנס' ZE ובעיקר את 'זואי' המוצלחת יותר.
אנשי רנו מבטיחים ש'טווינגו' תציע לא רק הצעה כלכלית משתלמת, עם עלויות ליסינג של סביב ה-100 אירו לחודש, אלא גם תפעול חסכונית במיוחד עם צריכת אנרגיה של כ-10 קילוואט ל-100 ק"מ.
טווינגו תיבנה על בסיס הגרסה המקוצרת של פלטפורמת AmpR שעליה תתבסס גם רנו 5 החשמלית, והיא מפותחת בימים אלה במסגרת שיתוף פעולה בין 'אמפר' לבין חברת הנדסה סינית במטרה לקצר את משך זמן הפיתוח ולהוזיל עלויות. עיצוב המכונית – חיצוני ופנימי – מבוצע בצרפת. כאשר טווינגו החשמלית החדשה תושק, בעוד קצת יותר משנה וחצי, היא תפגוש בשוק האירופאי לפחות דגם אירופאי אחד של מכונית מיני חשמלית מתוצרת 'ליפמוטור', שייוצר באירופה במסגרת שיתוף הפעולה בין סטלנטיס לבין היצרנית הסינית, ומספר דגמים נוספים של סטלנטיס, בהם גם סיטרואן e-C3 החדשה.
ייתכן שגם BYD תשלוף אס מן השרוול שלה, אולי אפילו מתוך מפעל שהיא צפויה להקים בקרוב בטורקיה של ארדואן, וגם פולקסווגן שוקדת על פיתוח "מכונית 20,000 אירו משלה, לאחר שמשא ומתן עם רנו לייצור משותף של מכונית כזאת לא עלה יפה.
בשנה שעברה הגדילה סלובניה את הסובסידיות שהיא מעניקה לרוכשי כלי רכב חשמליים: כלי רכב שמחירם נמוך מ-35,000 אירו מקבלים סובסידיה ממשלתית בהיקף של 6,500 אירו.
לקריאה נוספת:
פולקסווגן תפתח מכונית חשמלית קטנה וזולה בלי רנו. תשקיע גם בהיברידיות נטענות
האם המכוניות החשמליות של ליפמוטור הסינית יגיעו אלינו מפולין ומי ימכור אותן בארץ?
ניו ואקספנג יורדות אל העם עם מותגים מוזלים. בקרוב גם באירופה ובישראל
מכונית חשמלית ב-400 שקלים לחודש: הצרפתים התנפלו על המציאה וחיסלו מלאי של 50,000 מכוניות חשמליות