שופטת בית המשפט המחוזי מרכז-לוד, יעל מושקוביץ, פרסמה היום (ה') פסק דין שמאשר הסדר פשרה בהליך ייצוגי שהוגש כנגד סובארו בטענה לכשל סדרתי בתיבות הילוכים רציפות.

עם כניסתו לתוקף של הסדר הפשרה יקבלו חלק מבעלי סובארו פורסטר, XV, אימפרזה, אאוטבק, לגאסי, לבורג ואבולטיס משנות הדגם 2019-2021 הארכת אחריות על תיבות ההילוכים למשך 10 שנים מיום עליית הרכב לכביש בישראל, או עד 160,000 קילומטרים. בנוסף, בעלי רכב שנאלצו לשלם מכיסם תמורת תיקון תיבות הילוכים כאלה יקבלו החזר כספי, בתנאים שונים.
קבוצת כלי הרכב שבהסדר כוללת חלק מדגמי סובארו פורסטר עם מנועי 2.0 או 2.5 ליטר אטמוספריים, ואימפרזה ו-XV עם מנועי 1.6 או 2.0 ליטר, כולן משנות הדגם 2019-2021.
כלולים גם חלק מדגמי לגאסי ואאוטבק משנות הדגם 2019-2020, לבורג עם מנועי 1.6 או 2.0 ליטר משנות הדגם 2019-2020 ואבולטיס 2.4 טורבו משנת הדגם 2021.
חשוב להדגיש שהארכת האחריות חלה רק על תקלות בתיבת ההילוכים שהיו מכוסות באחריות היצרן המקורית (כולל ההחרגות שלה), אבל מי ששילם בעבר תמורת תיקון או החלפת תיבת הילוכים עשוי להיות זכאי להחזר.
שלוש שנים יותר מידי
עורך הדין רון סולן הגיש את בקשת האישור בחודש מרץ 2023 בשם שני בעלי רכב שטענו לכשל סדרתי בתיבות ההילוכים הרציפות מדגמי TR580 ו־TR690. במהלך גיבוש הפשרה הורחבה הקבוצה גם לכלי רכב מסוימים שבהם מותקנת תיבת TC580. התובעים טענו שהכשל מתבטא בקפיצות ומכות בתחילת נסיעה או בתאוצה, או ברעידות, חבטות, רעשים מתכתיים, השהיה בתגובה ללחיצה על דוושת התאוצה או נזילת נוזל תיבת הילוכים, ובמקרים קיצוניים נגרמת עצירה פתאומית של הרכב.
מומחה מטעם התובעים טען שהתקלה קשורה, בין היתר, לשגרת הטיפולים שסובארו קבעה, ואילו שמאי מטעמם טען שתיקון או החלפה של תיבה גורמים לירידת ערך.
מנגד, אנשי סובארו ויבואניה לישראל דחו את הדברים וטענו שהוראות התחזוקה תואמות את הסטנדרט המקצועי ואף מחמירות ביחס להוראות של יצרניות אחרות, ושנוזל תיבת ההילוכים נמצא במערכת סגורה ולכן אין צורך להחליפו באופן תקופתי אלא לבדוק אותו בהתאם להוראות היצרן. עוד נטען שהמומחה מטעם התובעים לא בדק בפועל תיבות הילוכים או דגימות נוזל, ולא הוכיח קשר סיבתי בין אי־החלפת הנוזל לבין תקלות. מומחה מטעם הנתבעות קבע שלא נמצא פגם סדרתי, ושמאי מטעמן טען שנתוני השוק אינם מצביעים על ירידת ערך רוחבית.
כנהוג בהסדרי פשרה – סובארו ויבואניה לא מודים בכשל או בטענות אבל לוקחים על עצמם להשיב כספים לנפגעים ולהאריך את האחריות, וכך לסגור באופן כמעט הרמטי את הפרשה, בדגש על כך שאי אפשר יהיה להגיש תביעות נוספות באותה עילה.
אנשי סובארו טוענים שהם החליטו ליישם בישראל את תוכנית האחריות המורחבת עוד בחודש ספטמבר 2024 (כלומר כשנה וחצי לאחר הגשת התביעה ולפני אישור סופי של הסדר הפשרה, ושעד לסוף שנת 2025 בוצעו 36 תיקונים ללא תשלום. בנוסף, במקרה אחד הוחזרו לבעל רכב הוצאות תיקון.
בשונה מ"הסדרי קופונים" או הנחות עתידיות, אחריות לעד 10 שנים מיום עליית הרכב לכביש היא הטבה ממשית בהתחשב בכך שתיקון או החלפה של תיבת הילוכים עלולים לעלות אלפי שקלים ואף סכום חמש ספרתי.

יצאו בחוץ
על אף הדרישה המקורית לכלול אותם בקבוצת הנפגעים הצדדים הסכימו להוציא מן הקבוצה כלי רכב משנת הדגם 2022 לנוכח טענת סובארו שבאלה לא קיים כשל סדרתי. עוד הוצאו מן הקבוצה גם 98 מכוניות מדגם אאוטבק משנת הדגם 2021 עם מנוע 2.5 ליטר, היות שבאלה מותקנת תיבת הילוכים משופרת מדגם TR580RHHBB. עם זאת – הדגמים שהוצאו מן הקבוצה לא כלולים גם בכל הנוגע ל"מעשה בית דין" – כלומר שאם מי מבעלי הרכב ירצה או יצטרך לתבוע את נזקיו הוא יוכל לעשות את זה.
בעלי רכב רלוונטיים שסובלים מתקלות בתיבת ההילוכים יכולים לפנות למוסכים המורשים של סובארו בישראל, ואילו מי שנאלצו לשלם תמורת תיקונים כאלה בעבר צריכים לאתר מסמכים שמוכיחים את הנזק שלהם ולשלוח העתקים שלהם אל שירות הלקוחות של סובארו.
בשולי הדברים ראוי להזכיר שההליך הנוכחי הוא במידה רבה המשך של הליך ייצוגי קודם בנושא דומה, לגבי כלי רכב מתוצרת סובארו משנות הדגם 2010-2018. גם באותו הליך, שעסק במספר גדול יותר של כלי רכב שנמכרו לאורך תקופה ארוכה יותר – סובארו נאלצה להאריך את האחריות ולהשיב כספים לבעלי רכב ששילמו תמורת תיקונים.
סובארו ביצעה תוכניות תיקון ושירות גם בארצות הברית, אם כי גם שם הם לא הוגדרו כריקולים בטיחותיים אלא כקמפיין שירותי. ובכל זאת – לנוכח התקדימים בארץ ובחו"ל (אמנם לגבי שנות דגם אחרות) – נשאלת השאלה האם באמת נדרש הליך ייצוגי כדי לעודד יצרניות רכב לעשות את הדבר הנכון. שאלת המשך היא האם באמת צריך לבזבז שלוש שנות דיונים או שאולי אפשר לעשות מוקדם יותר את מה שמבחינת חלק מן הלקוחות מבוצע מאוחר מידי?

לקריאה נוספת:
נתקעו בסיבוב: סוזוקי ויבואניה זכו להצלחה בזירה המשפטית אבל איבדו ניקוד ומוניטין מול לקוחותיהם
אלפי פורד קוגה יקבלו תיקון חינם אבל מי שלא יתקן בזמן עלול לשלם מכיסו
ייצוגית בהולה נגד וולוו XC40: האם זו תביעה מוצדקת או שימוש לרעה בהליך הייצוגי?
















