משרד התחבורה וחברת דן יחלו ב-1 באוגוסט בהפעלת קו אוטובוס חדש בגוש-דן, שייסע בתוואי המתוכנן של הרכבת הקלה. במשרד מבטיחים שירות ברמה גבוהה, אך הניסיון שנצבר בהפעלת הרכבת הקלה בירושלים מלמד שהתחלות חדשות לעולם אינן קלות
החל ממחר (שישי, 1.8) תפעיל חברת דן שירות אוטובוסים חדש בגוש-דן: קו 1, שיחבר את הערים בת-ים, תל-אביב-יפו, רמת-גן, פתח-תקווה ובני ברק. השירות החדש יפעל בתוואי המתוכנן של "הקו האדום" – הקו הראשון הרכבת הקלה בגוש-דן, שאמור להתחיל לפעול בעשור הבא (ולכן שירות האוטובוסים החדש נקרא גם "הקו המקדים").
במשרד התחבורה מציינים כי הקו החדש יופעל באמצעות אוטובוסים חדשים ורבי-קיבולת, המצוידים בארבע עמדות "תיקוף" ושתי עמדות תשלום אוטומטיות. העלייה לאוטובוס תתבצע מכל הדלתות (ארבע במספר), כאשר לאחר העלייה ידרשו הנוסעים "לתקף" את כרטיסי הרב-קו במערכת המתאימה. במשרד התחבורה מדגישים כי בקו החדש לא ניתן לשלם לנהג, והתשלום במכונות האוטומטיות יתבצע באמצעות כרטיס אשראי בלבד. מי שאינו מחזיק בכרטיס רב-קו יוכל לרכוש באמצעות המכונות כרטיס נייר חד-פעמי.
לאורך תוואי הקו החדש קיימות כ-50 תחנות בחמש הערים, ותדירות יציאת האוטובוסים אמורה להיות גבוהה: בין שש בבוקר ותשע בערב (06:00 עד 21:00) יצא אוטובוס בכל חמש עד שמונה דקות. בשעות השפל (עד שש בבוקר, ואחרי תשע בערב), תדירות הנסיעות תהיה פחותה.
ובא לגוש-דן גואל?
הפעלת הקו החדש אינה צפויה לשפר משמעותית (אם בכלל) את שירות התחבורה הציבורית בגוש-דן, מאחר שתשתית הכביש שבה יופעל הקו אינה שונה מזו שבה נוסעים אוטובוסים "רגילים". בניגוד ל"מטרונית" בחיפה, שהפעלתה מבוססת על תשתית ייעודית ונפרדת מזו של כלי רכב פרטיים, קו 1 בגוש-דן לא ייהנה מזכות דרך בלעדית (מלבד בקטעים מסוימים ומוגבלים באורכם), ולכן מהירות הנסיעה של האוטובוסים בקו החדש לא תהיה גבוהה משמעותית (אם בכלל) מזו של אוטובוסים אחרים.
עם זאת, לקו החדש צפוי יתרון בכך שנוסעים יוכלו לעלות לאוטובוס מארבע דלתות במקביל, ומבלי לעבור "דרך" הנהג. עלייה בו-זמנית של נוסעים רבים עשויה לחסוך זמן רב במהלך העצירות בתחנות האיסוף. בנוסף, בכירים בעיריית תל-אביב מציינים כי במקביל להפעלת הקו החדש אמורה המשטרה להגביר משמעותית את האכיפה נגד נהגים הנוסעים בנתיבי תחבורה ציבורית (נת"צים) בניגוד לחוק. אם כך אכן יקרה, יתכן שיפור מסוים במהירויות המסחריות של כל קווי האוטובוסים – ובכלל זאת, גם של הקו החדש.
אולם, למרות השיפור המסוים שצפוי בעקבות המעבר לעלייה מארבע דלתות במקביל ותשלום שמתבצע מראש (או באמצעות מכונת תשלום אוטומטית), ראוי לזכור (ולהזכיר) את הניסיון שנצבר בחודשי ההפעלה הראשונים של הרכבת הקלה בירושלים: נוסעים רבים התקשו בהפעלת מכשירי "התיקוף" והתשלום, ומצאו עצמם נקנסים בסכומים של מאות שקלים בגין נסיעה ללא כרטיס. חברת סיטי-פס, זכיינית הרכבת הקלה בירושלים, ספגה ביקורת חריפה במיוחד – שהגיעה כמה וכמה פעמים למליאת הכנסת ולוועדה לפניות הציבור – בגין אכיפה אגרסיבית וחסרת אבחנה, שפגעה באלפי נוסעים.
במשרד התחבורה מבטיחים כי בתקופת ההרצה של הקו החדש יוצבו נציגי שירות, שיצוידו במסופי מחשב אישיים המאפשרים תשלום וטעינה של כרטיסי רב-קו. אולם, נציגי השירות יוצבו רק בחלק מהתחנות, ולכן יתכן שנוסעים רבים – ובעיקר מי שאינם מורגלים באימוץ טכנולוגיות חדשות – יתקשו להסתגל להרגלי הקו החדש. בעניין זה, יש לציין שבמשרד התחבורה כבר מזהירים כי "נוסע שלא 'יתקף' ייחשב לנוסע שלא שילם" – ומי ש"ייחשב שלא שילם" עלול כמובן להיקנס.