התקופה הלא מוגדרת של שלהי החורף ותחילת האביב בארץ ישראל קצרה מידי, אך כוללת מופע צבעוני מרהיב שמתחיל בפריחה ורודה-סגולה-אדומה של רקפות וכלניות שמוחלף חיש קל בפריחתו הצהובה של החרדל. בטרם מספיקים לומר שלוש פעמים 'קורונה' ושוב מתחלפים הצבעים, כשהנוף מנוקד בפריחתו האצילית הלבנה-ורודה-סגולה של אחד הפרחים המרשימים שלנו – התורמוס.
ארץ ישראל התברכה בשישה מתוך כ-300 מיני תורמוס שמוכרים בעולם כולו: תורמוס ארץ-ישראלי אשר משגשג על קרקעות חוליות ועל חמרה במישורי הארץ, תורמוס ההרים שפריחתו כחולה-סגולה והוא מעדיף קרקע כבדה של אזורי הרים, תורמוס צר עלים שנפוץ בעיקר ברמת הגולן ובאזור השרון על אדמות חמרה ובזלת, ויש גם תורמוס צהוב, תורמוס שעיר ותורמוס ספרדי. בנוסף לאלה "ברחו" להם צמחי תורמוס תרבותי מגינות נוי ומצאו לעצמם מקלט בטבע במקומות רבים ברחבי הארץ.
פרחי התורמוס הם בין הנאים, המרשימים, הגבוהים (20-50 סנטימטרים) והמורכבים שישנם, והם צומחים ופורחים במרבדי ענק נהדרים שצובעים את הנוף כולו. אופי הפיזור והפריחה המהממת הזאת נובע מן ההפצה של זרעי הצמח, ומתחיל בכך שהגמול שהוא מציע לחרקים לא כולל צוף אלא אבקה בלבד. למעשה, תורמוסים לא חייבים להיעזר בחרקים ומסוגלים להאביק את עצמם, וחרקים גם לא נושאים את זרעיהם למרחקים. לאחר שזרעי התורמוס מבשילים ומוכנים הם "נורים" – כל אחד מתוך הפרח והתרמיל שבו גדל – אל מרחק קצר מצמח האם, ושם חלקם נובטים בעונה הבאה.
אגב, למרות שרובנו נתקלים לא אחת בזרעי תורמוס למאכל אצל רוכלים בשווקים, ואף נהנים לנשנש מהם – אין להם ערך תזונתי מאד מרשים למעט חלבון, והם אף רעילים. לכן יש לבשל אותם היטב ולהעלים את המרירות שלהם. מצד שני, הצמח עצמו משמש כצמח מרפא ברפואה עממית.
התורמוסים, כאמור, יפים ומיוחדים למראה ועיקר יופיים ניכר כשהם צומחים כמרבדים שמכסים שטחים נרחבים. הם נובטים במהלך החורף ומיד ניכרים בעליהם הגדולים, דמויי האצבע, אשר מכוסים בשערות קצרות לבנות, ובמהלך היום הם עוקבים אחר מסלול השמש ברקיע. בין פברואר למאי נערכים פרחי התורמוס בראש הגבעולים, ותפרחתם נפתחת מלמטה כלפי מעלה. לאחר שהם מופרים משנים הפרחים את צבעם, אשר הופך כהה ועז יותר.
תורמוסים צומחים ופורחים במאות נקודות ברחבי הארץ, ואנחנו בחרנו עבורכם כמה מן הבולטות, המרשימות והנגישות ביותר, מצפון לדרום.
צפון
מרבד תורמוסים צומח לאורך כביש 918, בין צומת להבות הבשן לצומת חורשת טל, ולא רחוק משם, בין הישובים שאר ישוב לכפר סאלד נמצא 'תל תורמוס' ולא רחוק ממנו גם 'עין תורמוס'. בהמשך הכביש דרומה, על כביש 9779 שמוליך מקרית שמונה לשדה נחמיה פורחים תורמוסים בסמוך לכניסות לשבילים שמוליכים לנחלים 'פרש' ו'חמדל', מול 'תל ענפה'.
בסמוך לכביש 8277, כביש עם נוף מרהיב שיורד אל הכנרת בין ורד הגליל לכרכום, באיזור כורזים, פורחת קבוצת תורמוסים כחולים.
מכביש 888, אשר מטפס מצומת בית צידה אל הישוב חד נס שבשיפולי רמת הגולן, ישנה פניה שמאלה אל כביש משובש שמוליך אל 'גשר הדודות' ההרוס שעל הירדן. משני צידי הדרך פורחת פריחת תורמוסים משוגעת.
מרבדי תורמוסים מכסים את המישורים והמדרונות של צפון בקעת הירדן בסמוך לישוב חמדת. בקצה הישוב ישנה נקודת תצפית טובה על מקבצים סגולים גדולים.
מרבדי תורמוס הרים פורחים כעת על אדמת הבזלת של גדות נחל תבור בגליל התחתון. לא מאד רחוק משם, לכיוון העיר עפולה, יש מסלול הליכה נעים מאד ביער גבעת המורה, ולצידו "שביל תורמוסים" מהמם שפורח בפריחה סגולה למרגלות יער. נוסעים מצומת יששכר לכיוון קיבוץ רמת צבי, וכעבור כ-200 מטרים אחרי תחנת הדלק נעורה פונים שמאלה לדרך עפר שחוצה את היער. בנוסף, מדרום לישוב נעורה, מצידו המערבי של כביש 716 שמוליך צפונה אל הישובים נעורה וטמרה, פורח שדה תורמוסים גדול.
בשוליו המזרחיים של הכרמל פורחים ריכוזי תורמוסים גדולים משני צידי כביש 70 בסמוך לצומת אליקים. מכאן אפשר לבחור בשתי דרכים: מערבה לכיוון דלית אל כרמל ועוספיא או מזרחה לכיוון אליקים ועין השופט. מצידי כביש 672 שמטפס מערבה, מיד אחר צומת אליקים, יש תחנת דלק ומולה פניה אל דרך עפר משובשת שמוליכה דרומה אל מרבדים עצומים של תורמוס כחול. היות שזה שטח אימונים של צה"ל אפשר להיכנס אליו רק בסופי שבוע.
אם תבחרו לפנות מצומת אליקים מזרחה תגלו שדה תורמוסים ענק שמכסה את מדרונות רמות מנשה בצידי השבילים שיורדים לקיבוץ דליה. מצומת אליקים ממשיכים על כביש 672 עד צומת השופט ופונים מערבה לכיוון קיבוץ רמות מנשה.
מצידו הדרום מערבי של הכרמל פורחים תורמוסים בשדות שליד המושב ניר עציון (הכניסה למושב עצמו אסורה בשבת). לא הרחק משם פורחים תורמוסים גם ליד הישובים דור וכרם מהר”ל.
מרכז
בתוך העיר ראשון לציון, בשדרות תש"ח פינת רחוב רמז, פורחים תורמוסים ארצישראליים. לא רחוק משם, בנס ציונה, מכוסה גם 'גבעת האירוסים' שלצד תחנת הדלק 'פז' בתורמוסים ארצישראליים. כדי להגיע לשם מכוונים אל רחוב 'המאה ואחד'.
בסמוך לעיר גדרה, לא הרחק מחורבות הכפר הערבי קטרה שעל תל קטרה, פרוש מרבד תורמוסים נאה במיוחד. כדי להגיע אליו נוסעים ברחוב שפרינצק בגדרה וממנו עולים לכיוון התל.
תורמוסים פורחים גם בשדות ליד המושב ניר צבי שבגזרת רמלה ולא הרחק מן הישוב גני תקווה. כדי להגיע לריכוז זה יש לכוון אל קאנטרי 'גלים' של גני תקווה.
דרום
פריחת תורמוסים מרשימה מאד בתל שוכה, לא רחוק מצומת האלה שבגזרת העיר בית שמש. מקובל לייחס את תל שוכה למקום שלמרגלותיו נערך הקרב בין דוד לגוליית, ומדרונות אלה צבועים כעת בכחול-תורמוס. כדי להגיע נוסעים על כביש 38 מכיוון בית שמש דרומה עד לצומת האלה, פונים מזרחה אל כביש 375, וכעבור כ-2.5 קילומטרים פונים ימינה אל דרך עפר שמוליכה לכניסה לשמורת טבע.
דרומה משם, על הגבול בין הרי יהודה לשפלת יהודה לא הרחק מן המושב בקוע, נמצאת 'חירבת שרישה' בין צומת נחשון למחלף לטרון. הדרך אל השדה המרשים למרגלות החורבה אפשרית רק ברגל, ופריחת התורמוסים שם מהממת. ב'וויז': "חורבת שרישה".
בעיר אשקלון, לצד כביש שסלול ליד הכניסה החדשה אל בית החולים 'ברזילי', אפשר להחנות את הרכב ולהמשיך רגלית למרחק של כמה מאות מטרים. מימין תגלו שדה תורמוסים מרשים.
הצעות נוספות לפעילויות בסוף השבוע באתר הבית של דובי זכאי