בשבוע שעבר יצאנו עם תינוקות ופעוטות לטיולים בצפון הארץ באתרים שמונגשים למי שמתגלגלים בתוך עגלות או דוחפים אותן, וכך מאפשרים גם לאזרחים הצעירים ביותר ולבעלי מוגבלויות להתחבר אל הנוף ואל הטבע ולנשום אוויר.
מה שלא השתנה בינתיים, ולא צפוי להשתנות בחודשיים הקרובים, זה מזג האוויר הלוהט, ובנוסף לכך חשוב להקפיד ולהתייחס להנחיות של פיקוד העורף בכל רחבי הארץ. כאמור, כאשר יוצאים אל אתרים ומקומות קרובים כדאי להשכים ולהקדים את החום הגדול, ואז אפשר גם לשלב פעילות ספורטיבית בתוך כדי דחיפת עגלת הילד. אני אישית מעדיף לצאת אחר הצוהריים ולהגיע למקומות שונים לקראת ערב, לפני השקיעה, ובמידת האפשר לסיים את הטיול בארוחת ערב משפחתית באחת מפינות הישיבה.
מן הצפון הגענו למרכז, בדגש על מישור החוף, וכשמו כן הוא – יש בו אינספור אתרים ומקומות סלולים כהלכה וקלים לתנועה.
אחד הפרויקטים הלאומיים המרשימים ביותר שנבנים בארץ הוא טיילת שתחבר ביום מן הימים את כל ערי החוף, מראש הנקרה שבצפון ועד לגבול עזה בדרום, וכל עיר פועלת בקצב שלה ומשדרגת קטעי טיילת קיימים או מכשירה קטעים חדשים. במהלך השנה האחרונה הולך ונשלם אחד הקטעים היפים של הפרויקט הזה – במערב צפונה של תל-אביב מן הנמל העברי הראשון ועד לגבול הרצליה, והוא מונגש ונוח לתנועה ולהתגלגלות.
ממזרח לחוף הים, לאורך רוב מישור החוף, קיימת רצועת כורכר שנוצרה בתוך הים הקדום וכיום משקיפה מגבהים משתנים על הים התיכון. חלק מן הערים והמועצות המקומיות הכשירו את רצועת הכורכר שבשטחן כטיילת, באחרות ישנם שמורות טבע, מגרשי חניה או שטחים פתוחים, ומכל מקום ואתר יש תצפית נעימה על הים.
אל נתניה
נתניה חולשת על כ-13 קילומטרים של רצועת חוף, ולאורך חלק נכבד מהם נסללה טיילת ידידותית למשתמש, יפה, פורחת ומאובזרת. הרבה מקומות ישיבה הוצבו לאורך הטיילת, חלקם נסתרים מהעין, ובדרום הטיילת הוצב גן פסלים בהשראת האדריכל הקטלוני-ספרדי אנטוני גאודי.
הטיילת הארוכה של נתניה צמודה ברובה אל העיר וכמעט בכל רגע אפשר לפרוש למסעדה, לבית קפה או לגלידריה, וישנם שפע של מקומות חניה בצמוד אליה. אם חשקה נפשכם לרדת לחוף תוכלו להשתמש במעלית גדולה, יחידה בארץ.
הטיילת מחולקת למקטעים עם שמות שונים: 'שקד', 'הראשונים', 'המצוק', ועוד, וחלקם משקיפים על חופיה הרחצה השונים של העיר: 'בלו ביי', 'סירונית', 'אמפי' ועוד. לאורך הטיילת מסומן אחד המקטעים של 'שביל ישראל'.
כך מגיעים: ב'וויז': 'טיילת נתניה'.
אל הרצליה
המרינה של הרצליה מוקפת בשובר גלים והטיילת העירונית יוצאת ממנה על גבי שביל בטון באורך של כ-1.8 קילומטרים. מסלולי ההליכה והנסיעה מסומנים היטב כדי להפריד בין תנועת העוברים לתנועת השבים, וכולם נהנים מן המראה הייחודי של יאכטות עוגנות. מקצה המרינה בולט מגדלור ולמרגלותיו הוצבו ספסלים שאשפר לשבת עליהם ולהתענג על מראות הים והעוסקים בספורט ימי.
אם מגיעים בתזמון מתאים אפשר למצוא מקום חניה לאורך הכביש ואפשר לחנות בתשלום בחניון של המרינה, ולא רחוק משם, מול הקצה הדרומי של מעגן הסירות, יש גם מגרש כורכר שאפשר לחנות בו.
כך מגיעים: ב'וויז' טיילת המרינה, ארנה הרצליה.
בין שתי ערים
כאמור, אחד מקטעי הטיילת היפים והחדשים ביותר בישראל הולך ונשלם בימים אלה בחלקה הצפוני של תל-אביב, והמקטע שבין הרצליה לחוף תל ברוך כבר פעיל ונעים מאוד לתנועה.
מסלול ההליכה מתפתל על מצוק הכורכר שמעל לחוף הים, מסלול רכיבת האופניים מופרד ממנו כדי להבטיח את שלום ההולכים, ואפשר לחנות בחניון תל ברוך הענק או בצד ההרצלייני. לאורך הטייל יש מקומות ישיבה וברזי מים.
כך מגיעים: ב'וויז': חניון תל ברוך, חניון רידינג, חניון נמל תל אביב
אל פארק ראש ציפור
הנקודה שבה מתמזג נחל איילון לתוך נחל הירקון נקראת 'ראש ציפור' ונמצאת בתוך שטח העיר רמת גן. מכאן מתחיל מסלול הליכה נעים שנמתח לאורך הירקון בתוך "פארק הירקון" או "גני יהושע", וממשיך עד לנמל תל אביב.
לאורך המסלול יש שפע מסלולי הליכה לצד הנחל, בריכות, מרכז צפרות, המון מקומות מוצלים, ספסלים, ברזיות, וגם בית קפה. מסלולי ההליכה סלולים לכל אורכם בבטון יצוק וישנם גם מספר מסלולי כורכר, והכי מומלץ להתארגן עם שתי משפחות ושתי מכוניות ולהשאיר אחת מהן במגרש החניה 'רידינג' או בחניון גני יהושע שמול 'אקספו' – גני התערוכה של תל אביב.
לאחר שיוצאים מערבה מראש ציפור ממשיכים במקביל לערוץ נחל הירקון. בעבר הלא מאוד רחוק זה היה הנחל השופע ביותר במישור החוף, והוא ניזון ממעיינות ראש העין. כיום מוזרמים מים אל חלקו המרכזי ושם המים יחסית נקיים, וחלקם נאגרים בבריכה גדולה שמושכת אליה לא מעט עופות מים.
כך מגיעים: ב'וויז': 'פארק הצפרות', ראש ציפור. אפשר לעשות את הדרך ממערב למזרח, ולצורך זה לבחור ב'וויז' ב'חניון גני התערוכה'.
אל גן העצמאות בתל אביב
אחד הגנים הציבוריים היפים והנעימים ביותר בתל-אביב מטופח על גבעה שנישאת לגובה של כ-20 מטרים מעל הים בין שדרות נורדאו לבין כיכר אתרים. 'גן העצמאות' נטוע על שטח ששימש את הבריטים בתקופת המנדט כבסיס צבאי מצפון לשכונת צריפים עלובה, ומיד לאחר סיום המנדט הוקם שם, במקומו, בסיס קליטה ומיון לחיילי צה"ל.
'גן העצמאות' משובץ במדשאות רחבות ידיים, במת תזמורת, בריכת נוי עם פסיפס של האמן שמעון צבר, אנדרטה לזכר צמד טייסי חיל האוויר שמטוסם נפל לא הרחק משם אל תוך הים בשעה שתקפו אוניית מלחמה מצרית שהפגיזה את העיר, ורשת שבילים שמעוטרים בצמחיה מטופחת.
כך מגיעים: לא קל למצוא חניה בתל-אביב… עם קצת מזל תמצאו חניה בכחול לבן על רחוב הירקון או ברחובות הקטנים סביבו, יש גם חניה בנמל תל אביב או חניה ( יקרה) בכיכר אתרים.
אל חופי תל אביב
עיריית תל אביב שיפצה בשנים האחרונות את הטיילת שלאורך רחוב הרברט סמואל, וכאשר לא חם מידי אפשר לצעוד עליה בכיף עד ליפו ואף להמשיך דרומה משם. בין ככר אתרים לבין יפו מפרידים כחמישה קילומטרים של צעידה קלה, שכדאי לבצע מוקדם בבוקר או בשעות בין הערביים, או בערב.
הטיילת עמוסה בהולכי רגל כמעט בכל שעה, אולם היא רחבה מאוד ויש מקום לכולם. לאורך הדרך בנויות פינות חביבות לישיבה מול הים, חלקן מוגבהות מעל הטיילת, וגם לא מעט ברזיות לשתיית מים.
כך מגיעים: מצפון לדרום – אפשר לחנות בנמל תל אביב. מדרום לצפון: בנמל יפו. מסלול מעגלי קצר: בחניון 'התחנה' (אפשר גם בחניון הדולפינריום, היקר יותר).
אל מדרון יפו
אחד ממפעלי המחזור והתיקון המרשימים בוצע ב'מדרון יפו' שבעבר היהי מזבלה עירונית לא מוסדרת ולאחר השיקום שלו הפך לפארק רחב ידיים ומסביר פנים. הפארק משקיף מגובה של כ-20 מטרים על הים ויש בו שפע פינות ישיבה על ספסלים או מדשאות למרגלות עצים.
מדרום לנמל יפו יש מגרש חניה עירוני גדול מאוד, וטיילת הבטון בנויה באופן שמקל על ההליכה והמנוחה. ילדים קטנים יכולים להתרוצץ בכיף במעלה ובמורד המדשאות, ויש גם ברזיות לשתיית מים.
כך מגיעים: ב'וויז': נמל יפו. מדרום לנמל יש מגרש חניה גדול בתשלום
אל ראשון לציון
בין תל אביב לראשון לציון מתוחה טיילת לאורך כ-12 קילומטרים, ובערך באמצע הדרך מוכשרת בתקופה האחרונה הטיילת של בת ים. אפשר לבחור מקטעים ספציפיים מתוך הדרך הזאת, למשל מול יפו דרומה, מבת ים צפונה או דרומה וכיוצא באלה.
כך מגיעים: ב'וויז': מצפון 'נמל יפו', מדרום: 'חוף ראשון לציון'.
הצעות נוספות לפעילויות בסוף השבוע באתר הבית של דובי זכאי
לקריאה נוספת:
טיול לסופ"ש: אל כביש 767 וערש הציונות
טיול לסופ"ש: אל דיר ראפאת ודרך היין של יהודה