• Ad
  • נקודת האפס, הפסל התעוררות של אור-נה רן
    בדרך לים המלח מירושלים, בנקודת האפס, פני הים הכינו חניון יפה, ממתין שם שלט גדול, פסל, גמל מחייך וערבי לבוש כמיטב המסורת לצילום לאלבום
    אוהבים את הכתבה? שתפו אותה עם חברים, בעמוד שלכם ובקהילות שבהן אתם פעילים

    קצת אווירה: במשך שנים רבות, ב"נקודת האפס" שבירידה מירושלים לכיוון ים המלח, היתה מושמעת בדיחה שדופה מפי הליצן התורן: "ועכשיו קחו אוויר, ותמלאו את הריאות, כי אנו צוללים מתחת לפני הים".
    מעניין כמה מאות אלפי ליצנים תורניים בכלי רכב שונים השמיעו את הבדיחה הזאת ליד השלט שמסמן את גובה פני הים.
    התזמון, אגב, צריך להיות מדויק, ואותו לץ חייב לכן להכיר טוב את הכביש שיורד אל המקום הנמוך ביותר בעולם. אני חושש שכיום רוב הליצים כבר לא יכירו את המקום: הנקודה שממנה מתחיל הפלוס להפוך למינוס, ומצוינת בשלט מאיר עיניים, חודשה לחלוטין לפני כשנתיים.
    בעבר זה היה מקום מסוכן: הכביש היה מפותל וסלול באופן מרושל, ואוטובוסים עמוסי תיירים חובבי צילום עצרו לצד הכביש, תוך סיכון עצום לעצמם ולאחרים, כדי להנציח את עצמם ואת המקום.
    בתחילה היה מוצב שם שלט קטן, בשולי הכביש, ולא היה מפרץ חניה. לאחר מכן צוייר פס ירקרק על ההר, ובו צויינו כל כמה עשרות מטרים הגבהים המדוייקם, במהלך השנים נוצרה בנקודת האפס רחבת חניה פרטיזנית קטנה, וכלי רכב הוסיפו לחנות בשולי הכביש, לסכן ולהסתכן.
    במהלך הזמן אימץ את המקום תושב מקומי ערבי, שהתלבש בלבוש מסורתי והביא איתו גמל מסכן. שני אלה כיכבו תמורת תשלום סמלי באלפי תמונות של ישראלים ותיירים: התייר משלם מעט ומקבל הכנה לפלקט מארץ הקודש. ספינת המדבר הקשישה והסבלנית למדה לחייך את חיוך הגמל המפורסם, השעמום הרג אותה אבל תמונת הגמל והערבי המקושט הגיעו אל ארבע קצוות תבל.

    סיפור המקום: מי שלא ירד זמן רב לים המלח דרך ירושלים וחלקו המזרחי של כביש מספר 1, יגלה לתדהמתו שבמקום הכביש הצר נסלל במקום כביש חדיש, סלול כהלכה ומדוגם בניידת משטרה עם מכמונת מהירות, ובנוסף לה גם עם מצלמת מהירות אלקטרונית מן הזן החדש.
    גשרים הוקמו, כביש שחור ויפה פולח את מדבר יהודה, גולש דרך ההרים אל ים המלח, ומכניס את החיים המודרניים למדבר.
    אנשי מע"צ, שסללו את הכביש, הבינו שזו נקודה קריטית ומסוכנת: אין תייר שפוי או מטייל שבת שלא יעצור במקום להנציח את עצמו רגע לפני שהוא צולל אל מתחת לפני הים. לכן הם תכננו וסללו את הרחבה הצנועה, והרחיבו אותה לכביש עם מקומות חניה מוסדרים אשר מקיף גבעה, כניסה מצד אחד, ויציאה מסוגרת מן העבר האחר של הגבעה.
    לא רבים יודעים את זה, אבל קטע הכביש הקשיש שכאן ניתן פעם כמתנת העם האמריקני לחוסיין מלך ירדן ועמו.
    במלחמת ששת הימים עברה גם המתנה הזאת לריבונותנו, אבל לאורך השנים ועד לא מכבר התרחשו בכביש הזה אינספור תאונות קשות, והרבה סבל נגרם לנהגים שנתקעו אחרי משאיות מקרטעות.
    כעת, כאמור, הכביש מרווח ונוח, ומביא אותנו בבטחה אל נקודת האפס.

    כאן בחרו אנשי מע"צ להנציח את מפעלם, והציבו שלט שמספר על המקום ונותן קרדיט לעושים במלאכה. הוזמנה פסלת, אור-נה רן כדי ליצור פסל שיוסיף את מימד האמנות לחניון היפה. המקום הוכשר כחניון מעגלי שבקצהו מרפסת גדולה הצופה אל נופי המדבר.
    הפסל שעליו עמלה רן חמש שנים ניצב, ענק, מיוחד, בולט ומתנשא לגובה של 8.5 מטרים, במרכז מרפסת הנוף.
    הנרטיב האומנותי של רן הוא כוונתה לתת ביטוי לעוצמת הסלילה והסוללים, שבכוחם לפורר הר לאבק, כמו גם לאובדן מרחבי המדבר לטובת הכביש השחור שחוצה בתוכו. שמו של הפסל: "התעוררות".
    ילדים ימצאו בחלקו האחורי של הפסל מדרגות שמטפסות לתוכו, משחק מחבואים חביב ואפשרות להתייחד עם נופי המדבר. מקום ראוי לעצור בו בדרך אל ים המלח.

    הדרך למקום:  יורדים מירושלים בכביש מספר 1 היורד אל ים המלח. כבר ביציאה מן העיר ניצבת מצלמת מהירות ראשונה, ולמרות איכות הסלילה והרוחב התקני של הכביש והשוליים המהירות מוגבלת בהמשך ל-80 קמ"ש. בערך באמצע הדרך מגיעים לנקודה שאותה, בזכות הפסל הענק והייחודי, אי אפשר לפספס. ליתר ביטחון יש גם שילוט שמציין את נקודת האפס.

    ועוד משהו: רשות הטבע והגנים פתחה לקהל את אתר השומרוני הטוב ובו אחד המוזיאונים המרשימים באיזור. כאן נמצא ריכוז ענק של פסיפסים מדהימים שנאספו מרחבי יהודה, שומרון ועזה, שוחזרו, טופלו והוצבו בתוך מוזיאון יפה.
    פונדק זה מככב במשל שהמשיל ישו אודות קורבן שוד אשר שכב פצוע על הדרך מיריחו לירושלים. כוהנים שעברו במקום עקפו אותו והותירוהו פצוע, ורק שומרוני (טוב) אחד טיפל בו והביאו לסיעוד ומרפא בפונדק הדרכים.
    אם זכיתם להגיע למקום כאשר מבקרת בו קבוצת צליינים תזכו לשמוע מיסה מרגשת. המקום בצמוד לכביש מספר 1, קילומטרים ספורים לפני נקודת האפס ומיד אחרי צומת כפר אדומים.
    דמי כניסה לאתר השומרוני הטוב: 22 ש"ח למבוגר, 10 ש"ח לילד.

    עוד בסביבה: רשות הטבע והגנים פתחה לא מכבר לקהל שני מנזרים מרתקים,  אותימיוס ומרטריוס, ושם מסופר סיפורו של מדבר יהודה, המדבר של העיר הקדושה. המנזרים מרשימים בפסיפים ובמערכות מים מדהימות, והם נקראים על שם הנזירים שהקימו אותם. לאותימיוס פונים ברמזור של מישור אדומים וממשיכים אל איזור התעשיה. אל מרטיריוס פונים במעלה אדומים לכניסה הצפונית.
    כרטיס משולב שכולל ביקור בשומרוני הטוב ובמנזר אותימיוס: 28 ש"ח למבוגר, 13 ש"ח לילד. הכניסה למנזר מרטיריוס בחינם. פרטים נוספים:  3639*

     

  • Ad
  • Ad
  • Ad
  • Ad
  • Ad
  • Ad

    התעוררות במדבר

    רשמנו לפנינו את ההתעניינות בדגם זה, ובקרוב נפיק מבחן. השאירו לנו את פרטיכם ונשלח אליכם את המבחן כאשר נפרסם אותו. 

    אם תרצו בינתיים לבחון דגם זה בעצמכם – נא מלאו את הטופס הבא:

    הזמנת נסיעת מבחן ברכב חשמלי

     

    אני, בעל/ת רישיון נהיגה מתאים, מבקש/ת בזאת מצוות TheCar לתאם עבורי נסיעת מבחן ברכב חשמלי.