התשובה הקצרה
כן, במכוניות רבות אפשר וכדאי להשבית את פונקציית Start-Stop בין אם באמצעות כפתור או דרך הגדרות במסך הרכב. בחלק מן הדגמים חייבים לחזור פעולת הניטרול לאחר כל התנעה של המנוע, אבל תמיד כדאי לעשות את זה
התשובה המלאה
מערכות "דומם-והתנע" (Start-Stop) נועדו לחסוך דלק, ובעיקר זיהום אוויר, על-ידי כיבוי של המנוע כאשר המכונית עומדת – למשל ברמזור או בחניה, והתנעה מהירה של המנוע לקראת תנועה.
המערכת מדוממת את המנוע באופן עצמאי ומתניעה אותו מחדש ברגע שבו הנהג עוזב את דוושת הבלמים, אבל כדי שכל הפלא הזה יתרחש נדרשת מערכת לא פשוטה ולא זולה לתחזוקה.
ראשית לכל – והכי כואב בכיס – כאשר מערכות דומם-והתנע מכבות את המנוע עדיין נדרשת אספקת חשמל לרכב ולתא הנוסעים – למשל כדי להשאיר את התאורה החיצונית פועלת, את מערכת המולטימדיה, את מיזוג האוויר שמקרר או מחמם את תא הנוסעים ואת כל צרכני החשמל האחרים. בחלק מן המכוניות מופעלת משאבת שמן חשמלית כדי שהמנוע לא יינזק בזמן הכיבוי, וכדי לפרנס את כל צרכני החשמל האלה נדרש מצבר 12 וולט עם קיבולת גבוהה וכושר לטעינה ופריקה מהירה. המצברים האלה הרבה יותר יקרים ממצברי רכב רגילים.
בנוסף – במנועים מוגדשי טורבו עלול הכיבוי התכוף של המנוע לפגוע בשימון ובקירור וזה לא מוסיף חיים לאף מערכת שזקוקה לשימון.
בדגמים רבים אפשר לנטרל את מערכת ההדממה באמצעות כפתור או מתג שממוקמים על לוח המחוונים או על הקונסולה שלצד הנהג, או על-ידי תפריט הגדרות הרכב על מסך מערכת המידע והבידור של הרכב.
בדגמים מסוימים נדרש לחזור על פעולת הביטול בכל פעם מחדש לאחר התנעה של הרכב, וישנם דגמים שבהם אי אפשר לבטל את המערכת.
כמעט בכל המכוניות אפשר לבטל את המערכת באמצעות תוכנה מתאימה – אבל חשוב לשים לב שזה עלול לפגוע באחריות היצרן.
לקריאה נוספת:
מערכת "עצור והתנע" הורסת לכם את המנוע ברכב. כבו אותה
תיקון הטורבו במנוע יעלה לכם אלפי שקלים. כך תשמרו עליו ועל חשבון הבנק שלכם
האם מותר לנסוע עם נורת חום מנוע דולקת?