• Ad
  • טיפול מונע: כל כמה זמן צריך להחליף מצתים ברכב?
    החלפת מצתים ("פלאגים") יכולה להיות ממש זולה ואילו שימוש במצתים פגומים גורם לנזקים יקרים. אז למה אנחנו מזניחים את זה?
    אוהבים את הכתבה? שתפו אותה עם חברים, בעמוד שלכם ובקהילות שבהן אתם פעילים

    בעלי רכב רבים עם מנועי בנזין שוכחים לבצע פעולת תחזוקה פשוטה אך קריטית, ומתעלמים מן ההכרח להחליף מצתים בזמן. התוצאה: פגיעה משמעותית בביצועי הרכב, צריכת דלק גבוהה, ובמקרים קיצוניים גם נזק לא הפיך למנוע.

     

    טיפול מונע: כל כמה זמן צריך להחליף מצתים ברכב?

     

    רוב בעלי הרכב לא מתעלמים מן הצורך בהחלפת מצתים רק כדי לחסוך כמה שקלים אלא פשוט שוכחים לעשות את זה, ובחלק מן המוסכים שוכחים להזכיר להם. הבעיה היא שבעלי רכב רבים לא מודעים לתפקיד החשוב של מצתים לתפקוד תקין של מנועי בנזין, וכתבה זאת נועדה להזכיר להם את זה.

    צריך להדגיש: זאת לא כתבה ממומנת ואין לנו שום אינטרס לגרום למישהו להחליף מצתים שלא לצורך או לפני בוא זמנם. נהפוך הוא: אפשר להוזיל מאוד את העלויות המוגזמות של החלפת מצתים, ונספר כאן גם על מצבים שבהם מחליפים לכם מצתים הרבה לפני שהם מסיימים את אורך החיים המלא שלהם.

    אבל הרבה תקלות ברכב נגרמות בגלל מצתים בלויים או מלוכלכים ומזוהות בטעות (או בכוונה) כתקלות אחרות – יקרות יותר – ולכן חשוב לעורר מודעות לרכיבים החשובים האלה. למשל, גם מכונאי מיומן וגם מערכת האבחון המובנית ברכב עלולים לבלבל בטעות בין בלאי של מצתים לבין מזרקי דלק מלוכלכים או תקלה בחיישן. בעקבות אבחנה שגויה, כאשר מבצעים תיקון יקר של חיישן או מזרק דלק ו"על הדרך" גם מחליפים מצתים – זה כנראה יפתור את הבעיה אבל לא בגלל החלפת החיישן או מזרק הדלק.

    התדרדרות היכולות של מצתים מתרחשת לרוב בהדרגתיות אך לפעמים מואצת בגלל תקלות אחרות במנוע, ואחת הבעיות היא שמצתים במצב לא משהו עשויים שלא להפעיל סימני אזהרה מיידיים. המשמעות: צריך לדעת אילו מצתים מותקנים ברכב שלנו וכל כמה זמן צריך להחליף אותם, וגם אפשר להשתמש במצתים עצמם כאינדיקטור לזיהוי תקלות אחרות.

     

    טיפול מונע: כל כמה זמן צריך להחליף מצתים ברכב?

     

    החיים המסתוריים של פלאגים ברכב

    אי אפשר לראות את העבודה הקשה שמבצעים מצתים ("פלאגים") ברכב אבל אפשר לדמיין אותה: בכל פעם שהבוכנה מתקרבת אל קצה מהלכה כלפי מעלה ודוחסת בחלל הצילינדר אוויר חם שמקבל הזרקה של תרסיס דלק – המצת מצית את תערובת הדלק-אוויר הדחוסה באמצעות ניצוץ חזק.

    כל מצת יוצר ניצוץ אלפי פעמים בדקה, וגם בתנאים אופטימליים יש בלאי של האלקטרודות ושל חומרים שונים שמהם הוא בנוי וגם הצטברות פחמן כתוצאה של הבעירה. כאשר המנוע שורף שמן נצברים על האלקטרודות גם משקעים נוספים, וזה גורם לבעירה לא יעילה שמגדילה את תצרוכת הדלק, פוגמת בביצועי המנוע, ועלולה לגרום לפעולה גסה ולא סדירה בסל"ד סרק.

     

     

    טיפול מונע: כל כמה זמן צריך להחליף מצתים ברכב?

    ממה זה עשוי?

    ברוב המצתים יש אלקטרודה מרכזית עם ליבת נחושת מפני שנחושת היא מוליך מצוין של חשמל והיא גם מעבירה חום במהירות. עם זאת, נחושת היא מתכת רכה ונקודת ההתכה שלה נמוכה, לכן תמיד היא מכוסה בסגסוגת ניקל שמגינה עליה.

    במצתים יקרים משולבות מתכות יקרות בקצה האלקטרודה, בעיקר פלטינה או אירידיום, ואלה מפחיתות את הבלאי שנגרם על ידי הניצוצות ומצמצמות מצבים של הצתה לקויה.

    מצתי נחושת מותקנים במקרים רבים בהתקנה ראשונה של יצרניות הרכב במנועי טורבו-בנזין ובמנועים עם יחס דחיסה גבוה, והם משמשים גם בכלי רכב ישנים יותר.

    פלטינה היא מתכת הרבה יותר קשה מסגסוגת ניקל ונקודת ההתכה שלה גבוהה יותר, לכן מצתים עם אלקטרודה שמצופה בסגסוגת פלטינה יכולים לפעול ביעילות ולאורך זמן ארוך פי שלושה ויותר מאשר מצתי נחושת (ניקל) רגילים. יתרון נוסף של פלטינה הוא שהיא מגיעה לטמפרטורות מעט יותר גבוהות ולכן משקעים נשרפים יותר ביעילות על האלקטרודות האלה ונוצרת פחות עכירות.

    אירידיום היא מתכת קשה פי שישה וחזקה פי שמונה מפלטינה, ונקודת ההתכה שלה היא מעל 700 מעלות. למצתי אירידיום יש אלקטרודות עדינות במיוחד והם יכולים להחזיק מעמד עד 25% יותר מאשר מצתי פלטינה דומים.

    אבל יש משהו מעצבן, ואפילו מאוד מעצבן: מחיריהם של מצתי אירידיום בארה"ב, ואנחנו מדברים על המצתים הכי יקרים, נעים בדרך כלל בין 8 ל-15 דולר לכל אחד, כלומר שהם הרבה יותר זולים שם מכמה ממצתי הנחושת הזולים ביותר שמוצעים בישראל.

    ככלל – המחירים האבסולוטיים של מצתים בישראל אולי נשמעים "זולים" ביחס לכלל עלויות אחזקת רכב – אבל פער המחירים בין ישראל לעולם פשוט מקומם ומוכיח שאנחנו האם-אמא של עם של פראיירים.

     

    טיפול מונע: כל כמה זמן צריך להחליף מצתים ברכב?

     

    מרווחי החלפה מומלצים

    תוחלת חיים של מצת משתנה בהתאם לסוג המצת, הרכב החומרים מהם הוא בנוי ומצב המנוע.

    מצתי נחושת עשויים לתת עבודה טובה למשך 30,000 עד 50,000 קילומטרים, בעוד שמצתי פלטינה ואירידיום בנויים לשרוד למשך 90,000 עד 160,000 קילומטרים. עם זאת, תנאי הנסיעה והרגלי נהיגה יכולים לקצר או להאריך את המרווחים האלה, בדגש על "מקצרי החיים" הגדולים של המצתים: טמפרטורה קיצונית, נסיעות קצרות תכופות וגרירה של מטענים כבדים.

    כדאי מאוד לרשום לעצמכם מתי בפעם האחרונה הוחלפו ברכב שלכם מצתים ומאיזה סוג, מפני שאם למשל החליפו לכם מצתי אירידיום לפני 30,000 קילומטרים אין סיבה שיחליפו אותם שוב בעוד 30,000 קילומטרים. אם המוסכניק מספר לכם שהמצתים מלוכלכים או בלויים כדאי שתבדקו אותם בעצמכם ותזכירו לו שהם הותקנו רק לפני 60,000 קילומטרים.

    סימנים של חולשה

    כאשר מצת או מצתים מסיימים את חייהם המנע לא יעבוד "עגול" וייתכנו סימנים של רעידות, "גמגומים" או של קושי בהאצה, ובמקביל תיתכן גם עליה בתצרוכת הדלק.
    הסיבה לסימפטום האחרון היא שכאשר תערובת הדלק/אוויר לא מוצתת כהלכה בגלל ניצוץ חלש מידי המנוע יספק פחות כוח ויצרוך יותר דלק.

    דבר אחד ברור: כאשר עולה הצורך להחליף מצתים לעולם לא "הולכים אחורה". למרות המחירים המופרזים שלהם – הפער בין המחיר של מצתים יקרים לפחות יקרים לא מצדיק להתקין מצתים פחות איכותיים מאלה שהותקנו במקור על-ידי יצרנית הרכב, מה גם שמרווחי ההחלפה לא מצדיקים את זה (כאמור – מצת אירידיום מחזיק לפעמים פי 4 יותר מאשר מצת נחושת).

    אם ניכרים משקעים או סימני בלאי על מצת אירידיום לפני שהמנוע השלים 150,000 או 100,000 קילומטרים מאז ההחלפה האחרונה – ייתכן שכדאי להחליף מצתים אבל הרבה יותר חשוב להבין מדוע זה קרה. האם המנוע "אוכל" שמן? האם יש תקלה במערכת ההצתה או במערכת אחרת ברכב?

    בכל מקרה – לפני החלפת מצתים חשוב לבדוק במפרט היצרן מה הן הספסיפיקציות של מצתים לרכב הספציפי (לא רק מבחינת סוג אלא גם מבחינת מידות, בדגש על אורך ועל מרווח בין האלקטרודה לקשת או לגוף המצת). אחת הספסיפיקציות נוגעת לטווח החום המתאים של המצת למנוע ספציפי. מצתים עם פיזור חום גבוה נקראים "קרים" וכאלה שפחות מפזרים חום ידועים כ"חמים".
    מידות חשובות נוספות כוללות את אורך גוף המצת, שטח הפנים, מיקום קצה המבודד ועוד.

     

    טיפול מונע: כל כמה זמן צריך להחליף מצתים ברכב?

     

    עשה זאת בעצמך?

    בחלק מן המנועים קל מאוד להחליף מצתים לבד, ולמעשה זאת אחת מפעולות תחזוקת-הרכב הקלות ביותר לביצוע. אפשר לקנות מצתים לבד – רצוי אפילו בחו"ל (או במשלוח מחו"ל), ולהתקין אותם לבד בקלי קלות.
    אבל יש "כוכבית" גדולה: ישנם מנועים ידועים לשמצה שבהם קשה לפרק את המצתים הישנים ומי ש"התברך" בשתי ידיים שמאליות עלול לגרום לנזק לא זול על-ידי חילוץ רשלני של מצתים מוחלפים.

    חשוב לפתוח ולשחרר מצתים תוך שימוש בכלים מתאימים ועם הפעלת מומנט נכון, לפעמים יש צורך להתיז ראשית לכל חומרים מתאימים כדי להביא לשחרור קל יותר. לא פחות חשוב להדק את המצתים החדשים במידת הכוח המדויקת שמוגדרת על ידי היצרנית.

     

    טיפול מונע: כל כמה זמן צריך להחליף מצתים ברכב?

    בדיקת דם

    אם כבר לכלכתם ידיים ופירקתם מצתים תוכלו להשתמש במצתים הישנים כדי לקבל מושג לגבי מצב הבריאות של מנוע הרכב שלכם.
    מצתים במנוע בריא מפתחים בתוך כדי פעולה גוון בצבע חום על האלקטרודות המרכזיות והתחתונות. כשהכל תקין צריך להתקבל מצת נקי ויבש משמן עם בלאי אחיד על פני האלקטרודה. משקעים חומים או "שזופים" עם נטייה לצבע אפרפר בצידי האלקטרודה מעידים על בריאות טובה של המנוע.

    מי שמאיזו שהיא סיבה משתמש בתוספי דלק שנועדו לנקות את מזרקי הדלק או את המנוע – עשוי להבחין בצבעים עזים על המצת, אבל זה לכשעצמו לא מעיד על תקלה.

    אם האלקטרודה מכוסה במשקעים חומים בהירים שנגרמים בגלל עודף שמן זה עלול להיות סימן לכך שהמנוע (קצת) בלוי, בדרך כלל במה שקשור לצילינדרים ולבוכנות.

    אם המצת לח משמן או נראה עכור ומכוסה במרבצי שמן לא רק שזה עלול למנוע את היכולת שלו להצית – זה עלול להעיד על בלאי משמעותי של המנוע.

    משקעים יבשים רכים, שחורים ומפויחים על האלקטרודה והפלאג עצמו עלולים להעיד על "זיהום פחמן", כלומר שתערובת הדלק אוויר מכילה יותר מידי דלק (ולכן "עשירה"), או על הצתה חלשה או טווח חום לא תקין (קר מדי). מרבצי הפחמן עצמם אינם מבודדים את הניצוץ אלא להיפך: זה יכול לייצר לניצוץ דרך קיצור שתאפשר הצתה לא מתוזמנת נכון של המצת.

    אם גוף המצת נראה לא תקין, למשל עם "שלפוחיות", זה עלול להצביע על כך שהמצת התחמם יתר על המידה – לרוב בגלל תקלת התחממות של המנוע, או בגלל שמערכת הדלק מייצרת יחס דלק/אוויר "עני" מידי, או שנעשה שימוש במצת עם טווח חום לא מתאים.

    בשורה תחתונה, ניהול יזום של תחזוקת המצתים ברכב שלך יכולה לחסוך הרבה כסף על תיקונים לא נחוצים, לשפר את תצרוכת הדלק, לאבחן מבעוד תקלות אחרות ולטפל בהן לפני שהן גורמות לנזק ולהאריך את תוחלת החיים של הרכב שלכם.

     

    טיפול מונע: כל כמה זמן צריך להחליף מצתים ברכב?

     

    לקריאה נוספת:

    האם לטפל ברכב במוסך יבואן או במוסך מורשה? ממש לא מה שחשבתם

    רוצה להחליף מסנן אוויר ברכב שלך? משרד התחבורה שולח אותך למוסך

    מחקר מוכיח: יצרניות רכב מעכבות קריאות לתיקון כדי לצמצם פגיעה תדמיתית

     

     

    תמונה של גיל מלמד

    גיל מלמד

    עיתונאי רכב מאז שנת 1986, מתמחה בכלי רכב, בטיחות בדרכים, ביורוקרטיה ופוליטיקה של התחבורה. כתיבה עיתונאית (בין השאר) במגזינים 'טורבו' ו'מוטו' ובעיתונים היומיים 'ידיעות אחרונות', 'טלגרף', 'מעריב', 'סופהשבוע', 'ג'רוזלם פוסט' ו'ישראל פוסט'. ממקימי המגזין 'מוטו', עורך ראשי של 'טורבו', ועורך תחום הרכב ב'מעריב'.
  • Ad
  • Ad
  • Ad
  • Ad
  • Ad
  • Ad
  • טיפול מונע: כל כמה זמן צריך להחליף מצתים ברכב?

    רשמנו לפנינו את ההתעניינות בדגם זה, ובקרוב נפיק מבחן. השאירו לנו את פרטיכם ונשלח אליכם את המבחן כאשר נפרסם אותו. 

    אם תרצו בינתיים לבחון דגם זה בעצמכם – נא מלאו את הטופס הבא:

    הזמנת נסיעת מבחן ברכב חשמלי

     

    אני, בעל/ת רישיון נהיגה מתאים, מבקש/ת בזאת מצוות TheCar לתאם עבורי נסיעת מבחן ברכב חשמלי.