מחירי החלקים לרכב בישראל גבוהים ככל הנראה פי שניים מן המחיר שלהם באירופה, וגם הסוחרים שמוכרים חלקים באירופה לא מפסידים עליהם כסף.
דוח שפורסם עוד בשנת 2012 הצביע על כך שמחירי החלקים לרכב בישראל היו גבוהים כבר אז בשיעורים של 80% עד 120% בהשוואה לאירופה, והמצב מאז לא הפך להיות טוב יותר.
הניסיון האישי שלי, ושל חובבי רכב רבים אחרים, מעיד על כך שאפשר לחסוך בין 50% ל-70% מן המחיר "הישראלי" של חלקים רבים באמצעות יבוא אישי, וזה לא אמור להפתיע אף אחד לנוכח הידיעה שבשעה שלקוחות פרטיים ומוסכים עצמאיים משלמים מחיר מופקע – חברות ליסינג וציי רכב גדולים מקבלים הנחות שיכולות להגיע עד ל-70% ממחיר המחירון.
אבל מכיוון שלהתלונן על המצב לא יעזור לנו אנחנו כאן כדי להציע לכם פתרון מעשי ויעיל להפחתת עלויות האחזקה הכבדות של רכב בישראל. כך תוכלו לחסוך בין מאות שקלים לפריטים קטנים כמו חיישנים ועד לאלפי שקלים תמורת רכיבים יקרים יותר.
החסם העיקרי שמונע מבעלי רכב רבים לייבא בעצמם ולעצמם חלקים לרכב הוא חשש מן הלא נודע – בעיקר מהיבטי מיסוי, ביורוקרטיה ועלויות נסתרות. אבל כפי שנדגים במדריך שלפניכם – אין סיבה להיות מנוהלים על-ידי הפחד הזה.
העלות הכוללת של חלקי רכב ביבוא אישי מורכבת ממחיר החלק באתרי אינטרנט פופולריים בחו"ל, עלות משלוח וביטוח, ומיסים – אם וכאשר הם חלים על המוצר. כדי להתחיל לפרק את האתגר נדבר תחילה דווקא על המיסים שמוטלים על יבוא אישי של חלקי רכב, וזה מתחיל עם חבילות שערכן (כולל משלוח) לא עולה על 75 דולר. אלה פטורות לחלוטין מתשלום מכס, מס קנייה ומע"מ.
המדרגה השנייה, בין 75 ל-500 דולר, פטורה מתשלום מכס אבל יש לשלם עליה מע"מ בשיעור 18% ומס קנייה – אם הוא חל על מוצר ספציפי. חלקי רכב רבים חייבים במס קנייה, וצריך לשים לכך לב. מדרגת המחיר השלישית היא על חבילות שערכן גדול מ-500 דולר ואלה חייבות בתשלום כל המיסים: מכס (בשיעור משתנה לפי סוג הפריט), מס קנייה (אם חל) ומע"מ (18%) על הסכום הכולל אחרי מיסים אחרים.
השאלה הנשאלת, אחרי כל זה, היא "כמה באמת אפשר לחסוך?" והתשובה תלויה בחלק עצמו, מחירו, וזמינותו בישראל. לעניין זה אפשר להביא אינספור דוגמאות אבל נסתפק באחת, מאוד ממוצעת, של משאבת דלק איכותית מתוצרת 'בוש' שעולה באתר האינטרנט האירופאי כ-100 אירו. העלות הסופית של משאבה זאת בישראל הייתה כ-650 שקלים לעומת מחיר המחירון הישראלי שעמד באותה עת על כ-1,700 שקלים, ובשורה תחתונה מדובר בחיסכון של כ-1,050 שקלים על פריט בודד.
אבל מה זה בכלל יבוא אישי של חלקי רכב?
יבוא אישי מוגדר כיבוא של פריטים בודדים על-ידי מי שלא מייבא חלקים באופן מסחרי, והוא מותנה ביבוא חלקים לרכב ספציפי שרשום על שם המזמין. בדרך זאת אפשר לייבא לכל היותר חמישה פריטים, ורצוי שהם יופיעו במסדי הנתונים של המכס ושל משרד התחבורה.
בחירת והזמנת חלקים:
1. אם יודעים את המספר הקטלוגי של החלק הרצוי (למשל אם הוא רשום על החלק שברשותכם ואותו אתם מחליפים), דלגו מכאן לשלב מס' 10.
2. אתרים מומלצים לחיפוש חלפים הם partsouq.com, ו- parts-catalogs.com לאחר הזנת מספר שלדה של הרכב, תוכלו לחפש פריט לפי השם שלו. אתר נוסף, לרכבים שלא תמיד מופיעים בשניים הראשונים, הוא catcar.info, שם תוכלו למצוא קטלוגים לרוב כלי הרכב הנפוצים.
3. בחרו ביצרן הרכב שלכם.
4. אם יש אופציה להכניס את מספר השלדה של הרכב שלהם (VIN) – רשמו אותו באתר כפי שהוא מופיע ברישיון הרכב\על גבי הדשבורד\בחלק הפנימי של תא המנוע צמוד לתא הנוסעים.
5. כעת נפתחת אפשרות לראות את רשימת כל החלקים שמותקנים ברכב שלכם, כולל תאריך יצור, צבע וכו'.
6. הסבר על קטגוריות החלקים:
ENGINE – כל החלקים שמרכיבים את המנוע וחלקיו הנלווים: אטמים, ראש מנוע, צילינדרים, מערכת הזרקה, מערכת שליטה, משאבת מים, מחשב מנוע, רצועות וכדומה.
TRANSMISSION – כל החלקים שמרכיבים את מערכת ההילוכים: מצמד, מזלג, אטמים, חיישן מהירות, ידית הילוכים, וכדומה עד לרמת הבורג
CHASIS – כל החלקים שמרכיבים את האיזון, גלגלים, בלימה וכדומה: הגה, בולמים, משאבת בלם, מערכת ABS וכדומה, בנוסף גם נמצאים שם כפתורי השליטה בהגה
BODY – כל החלקים שמרכיבים את מסגרת ופח הרכב – תא מטען, דלתות וכו'.
TRIM– כל חלקי הפנים ברכב: ריפוד, כפתורים, דש בורד, מראות, חגורה וכדומה
ELECTRICAL – כל חלקי החשמל ברכב: נורות פנים וחוץ, אלטרנטור, צופר, רמקולים, מיזוג וכדומה.
7. בוחרים בקטגוריה הרצויה ומחפשים את השרטוט שמתאים לחלק שאתם מחפשים, לדוגמה – חיפוש כפתור פתיחת חלון בדלת נהג ברכב שלי: Catcar->Kia->vin->trim->81822 FINISHING-FR DR-> מחפש את החלק הרצוי, ולוחצים על מספר החלק. האתר מקפיץ את הרשימה ומסמן את החלק שנבחר. אפשר לראות את שם החלק, שנכתב בדרך כלל בכתיב חסר, ולדעת אם זה מה שאתם מחפשים. במקרה שלי שם החלק הוא switch assy-p\wdo main , או בעברית – יחידת מתג חלון כוח ראשי.
8. אל תנסו להעתיק את מס' הרכיב אלא תקלידו אותו ידנית בשורת הכתובת, אחרת האתר "יבין" שיש לו עסק עם עצלנים שאפשר לעבוד עליהם ויעביר אתכם לאתר צד שלישי יקר יותר.
9. דרך נוספת לחפש את המספר הקטלוגי של החלק היא באמצעות שם הפריט, ואפשר גם לחפש ABC CAR PARTS CATALOG כאשר ABC זה שם יצרן הרכב.
10. מריצים חיפוש בגוגל לפי שם החלק, ואז אפשר למצוא אותו ב"איביי" או בחנויות מקומיות שונות. בשלב זה של הקניה מומלץ לבצע השוואת מחירים מעמיקה באתרים השונים, ולשים דגש על הפרשים גדולים בעלויות המשלוח לארץ.
impex-jp.com
amayama.com
megazip.net
cars245.com
spareto.com
קבלת רישיון יבוא:
שלב 1: מציאת מספר פרט המכס
באתר משרד הכלכלה ישנה גרסה דיגיטלית של צו היבוא האישי (לא להתבלבל עם צו יבוא חופשי) – צו יבוא אישי – מהדורה דיגיטלית
מצאו את מספר פריט המכס המתאים – ובתוך כך ודאו אם הפריט חייב לעמוד בתקן.
שלב 2: בדיקת עמידה בתקן
בדקו באתר היצרן שהפריט עומד בתקן הנדרש על ידי הרשויות. ללא אישור כזה ייתכן שהיבוא ייחסם במכס.
שלב 3: מילוי בקשה לרישיון יבוא
1. פתחו טופס ייבוא אישי באתר משרד התחבורה
2. בחרו "יבוא אישי" (לא לבחור "סוכן מכס").
3. מלאו פרטים: רכב, פרטי הפריט ומספר פריט המכס (4 ספרות), מחיר הפריטים (ללא עלות שילוח), מטבע, מדינה, צילום מהקטלוג, וקישור לאתר/חשבונית על הרכישה.
4. צרפו מסמכים:
* סריקת/העתק חשבונית מקורית
* שטר מטען (אם יש)
* העתק רישיון רכב בתוקף
שלב 4: קבלת רישיון יבוא
אם הכל תקין תקבלו במייל אישור בפורמט PDF לאחר שעות או ימים בודדים. אם חסרים נתונים – תתבקשו לספק אותם. ברגע קבלת האישור תוכלו להשתמש בו לשחרור מהמכס, לא משנה באיזו חברת משלוחים תבחרו. רצוי לשלוח את האישור במייל לחברת השליחויות הרלוונטית.
שלב 5: תשלום מיסים ושחרור החבילה
עקבו אחר החבילה באתר המכס. כדי לעקוב אחר שחרור הפריט במידה והוא הגיע לבדיקה במכס, ניתן להיכנס לקישור הזה.
מזינים בחלונית את מספר המעקב ובודקים מהו סטטוס ההצהרה שלו. במידה ולא שוחרר, יש לברר עם הדואר או עם חברת הבלדרות מה קורה עם שחרור המוצרים.
אם נדרש תשלום מכס, מס קנייה או מע"מ – תקבלו הודעה ותשלמו את הסכום באמצעות הדואר או חברת הבלדרות. בעת התשלום יבוצע שחרור החבילה באופן אוטומטי.
שימו לב שלעיתים חברות השילוח דורשות אישור על 'הוצאת אישורים' שזו בדיוק העבודה שעשיתם בעצמכם. תעמדו על כך שכבר הוצאתם את האישור בעצמכם ושאין שום סיבה לדרוש מכם את העמלה הזאת. מקרים בהם יש צורך לשלם עמלה הם כאשר האישור מותנה בבדיקה פיזית של מפקח משרד תחבורה.
ואיך אפשר לדעת מראש אם יש או אין צורך בבדיקה כזאת? את זה תוכלו לבדוק בצו עצמו, או במסמך דרישות התקן של משרד התחבורה.
שלב 6: דגל השחמט
החבילה מגיעה אליכם בדואר או עם שליח, ואתם יכולים להתחדש. זה עתה חסכתם הרבה כסף!
שאלות שנשאלות הרבה בקשר ליבוא אישי של מוצרי תעבורה
ש: למי מותר לייבא חלקים ביבוא אישי?
מותר לייבא פריטים בודדים לשימוש אישי ברכב של מבצע הייבוא ובתנאי שמדובר ביבוא שאינו מסחרי. התנאים העיקריים הם:
1. היבוא מבוצע על ידי אדם פרטי.
2. החלקים נועדו לרכב שבבעלות המייבא.
3. היבוא לא נועד למטרות מסחר, ייצור או מתן שירותים.
4. הכמות המיובאת היא "כמות סבירה". לפי פרסומי משרד הכלכלה מדובר בלא יותר מ-5 יחידות מאותו פריט.
ש: האם ישנם חלקים שאסור לייבא?
• אסור לייבא: מערכות בלימה או היגוי שלמות (או חלקים משומשים ממערכות אלו), או בלוק מנוע שלם.
• מותר לייבא: רוב חלקי הבלאי והתחזוקה השוטפת, כגון חיישנים, מצתים (פלאגים), מצמדים (קלאצ'ים), מסננים, רפידות וצלחות בלם, חלקי מנוע פנימיים ועוד – ובתנאי שהפריט עומד בתקן הנדרש על ידי הרשויות. ללא אישור כזה ייתכן שהיבוא ייחסם במכס.
ש: האם המשלוח שלי עלול להיתקע בדרך?
ברוב המקרים לא צפויה בעיה מיוחדת אבל אנחנו חיים במדינת ישראל, ורבים זוכרים תקופה של לא מעט חודשים שבה נעצרו רבים משחרורי המשלוחים רק בגלל שנציג משרד התחבורה לא הגיע לעבודתו מסיבות שונות ובמשרד התחבורה לא דאגו לו למחליף.
ש: מה יכול להפיל אותי?
חוסר תשומת לב בכל הקשור להתאמת חלק, בדגש על דגמים שיוצרו בגרסאות שונות למדינות שונות. צריך לשים לב למספר השילדה של הרכב.
• צריך לשים לב למדיניות ההחזרה והאחריות של מוכרי החלקים: קבלת חלק פגום או שונה ממה שהוזמן הופכת לבעייתית לנוכח תהליך ההחזרה לספק, והקושי לממש אחריות.
ש: למה לשים לב?
1. האם החלק אסור ליבוא?
2. האם נדרש אישור מיוחד ומה תהליך קבלת האישור הזה?
3. העלות הסופית: האם המחיר הסופי נמוך משמעותית מהמחיר בארץ?
4. איחוד משלוחים: האם אפשר לצרף מספר פריטים כדי להוזיל את עלות המשלוח?
אז מה השורה התחתונה? האם יבוא אישי של חלקים הוא קסם שיפתור את כל בעיות התחזוקה? המשובה שלילית..
האם זאת דרך חכמה, יעילה ומוכחת לחסוך מאות ואפילו אלפי שקלים בשנה על תחזוקת הרכב שלכם? בהחלט כן.
הסוד הוא לא לקפוץ למים בלי לדעת לשחות: לדעת מה להזמין, מתי זה משתלם, ואיך להימנע מהמוקשים שבדרך.
השתמשו בכלים שנתתי לכם כאן. תתחילו בקטן ותראו איך זה עובד לכם. והכי חשוב – אל תתביישו לשאול.
יש לכם שאלה? נתקלתם בבעיה? הצלחתם לחסוך בגדול? כתבו לנו על כך לכתובת הדוא"ל editor.thecar@gmail.com או בקבוצת הפייסבוק של 'הכנופיה'. הידע של כולנו יחד הוא הכוח הגדול ביותר שלנו.
לקריאה נוספת:
הכי משתלם: לייבא מכונית חשמלית משומשת בת שנה
עשר שנים למהפכת יבוא הרכב הכושלת של ישראל כץ