בקשת אישור מעניינת ומיוחדת לתובענה ייצוגית הוגשה בשבוע שעבר לבית המשפט המחוזי בתל אביב כנגד מרצדס-בנץ והיבואנית שלה לישראל, חברת כלמוביל, ונטען בה לכשל מסוכן שגורם להפעלה לא רצונית ולא נחוצה של כריות-האוויר בדגמי מרצדס EQ משנות הדגם 2020 – 2023.
המיוחד בתובענה הזאת הוא שמבקשת הבקשה, נטלי הראל שמחה, היא גם מי שנפגעה אישית (לטענתה – פיזית ונפשית) – ממה שנראה כמו כשל מובהק במנגנון פתיחת כריות האוויר ברכב שלה.
השאלה הציבורית החשובה שעולה מן הבקשה היא אם מדובר בתקלה נקודתית וחד פעמית שהתרחשה כפי שהיא מתוארת בבקשה, או בתופעה שמסכנת את כל בעלי הרכב מאותם דגמים ואת משתמשי הדרך האחרים. זאת שאלה כבדת משקל.
התובעת, המבקשת, מתארת את המעורבות שלה בתאונה שהתרחשה בחודש ספטמבר 2023 בעת נהיגה על כביש מהיר במרצדס EQC 400 בן שלושה חודשים בלבד, עם בסך הכל 8,000 קילומטרים על מד המרחק. הרכב נרכש מחברת כלמוביל, יבואנית מרצדס לישראל, תמורת 465,000 שקלים.
לטענת התובעת, "בעת שנהגה על כביש מהיר במהירות חוקית נפתחו לפתע כל כריות האוויר ברכב ללא כל סיבה נראית לעין וללא כל אירוע של התנגשות או סכנה. פתיחת כריות האוויר הפתאומית והמפתיעה גרמה לתובעת לאיבוד ראייה מיידי ושליטה על הרכב, כתוצאה מכך היא סטתה מנתיב הנסיעה ופגעה בעמוד בטון בצד הדרך. כתוצאה מהתאונה התובעת סבלה מחבלות שונות בפנים, בחזה ובידיים, והרכב נפגע באופן משמעותי בחלקו הקדמי".
בהנחה שהעדות חד משמעית ומהימנה מדובר (עד כאן) בתאונה שיכולה הייתה להיגרם בגלל תקלה נקודתית ברכב של התובעת או בגלל כשל סדרתי שקיים בקבוצת כלי רכב כאלה. אלא שבהמשך בקשת האישור מתוארת התנהלות משונה של נציגי כלמוביל (והכל לטענת התובעת).
לדבריה, למרות שהרכב הועבר לאחר התאונה לרשות כלמוביל ונמצא בחזקתה יותר מחודש ימים, "במהלך תקופה זו לא ביצעו הנתבעות בדיקה יסודית לאיתור מקור התקלה במערכת כריות האוויר. התובעת פנתה מספר פעמים לנתבעות בדרישה לקבל הסברים על מקור התקלה ועל הפעולות שננקטו כדי למנוע את הישנותה, אך לא קיבלה תשובות מניחות את הדעת. בעקבות חוסר המענה מצד הנתבעות ,פנתה התובעת בתלונה למשרד התחבורה בתאריך 15.10.2023 בה פירטה את האירוע החמור ואת ההתעלמות מצד הנתבעות".
מיותר לציין שגם משרד התחבורה לא ביצע את תפקידו הציבורי ולא חקר כראוי את התלונה גם בחלוף יותר משנה וחצי, ואם אכן קיימת תקלה סדרתית שעלולה לגבות קורבנות אזי הדם שלהם יהיה מרוח גם על ידיהם של אנשי משרד התחבורה.
אם בית המשפט יאשר את בקשת האישור והיא תהפוך לתביעה ייצוגית מבקשת התובעת מבית המשפט, בין השאר, להורות על פיצוי חברי הקבוצה בסכום של 25,000 ש"ח לכל רכב, להורות למרצדס ולכלמוביל לבצע תיקון מידי של הפגם בכל הרכבים מהדגמים הרלוונטיים, ולחייב אותן גם בגילוי מלא של מידע אודות הפגם והסיכונים שכרוכים בו.
תאונה בודדת או סכנה גדולה?
כדי שבקשת האישור תהפוך לתובענה ייצוגית נדרש להוכיח שמדובר בכשל סדרתי שקיים בקבוצת כלי רכב דומים, ועל אף שבבקשה מודגש ש"בית המשפט הנכבד מתבקש להתערב באופן דחוף ולמנוע סיכון חיי אדם" וש"התערבות בית המשפט הנכבד מתחייבת באופן מידי" – בקשת האישור לא נתמכת בחוות דעת מקצועית שמתארת מה בדיוק קרה בתאונה ולא מספקת עדויות נוספות לתקלות כאלה בכלי רכב דומים.
בבקשת האישור נטען אמנם ש"על פי הערכות מדובר בכ-2,500 רכבים שנמכרו בישראל בתקופה האמורה וכ-28,000 רכבים בהם מותקנות כריות פגומות אלו" – אבל לא כל כך ברור מי העריך את ההערכות האלה והן גם לא מצורפות לתביעה עצמה.
בנוסף נטענות טענות רבות ושונות, למשל ש"בשנים האחרונות מתועדים מקרים חוזרים ברחבי העולם ובישראל של פתיחת כריות אוויר בלתי צפויה ברכבי מרצדס מדגמי EQ ללא כל אירוע התנגשות" אלא שגם טענות אלה לא מגובות בתיעוד או באסמכתה שמוכיחים לכאורה שבאמת קיימת תופעה רחבת היקף כזאת בישראל.
אסמכתאות שכן מצורפות לבקשת האישור עוסקות ברובן בתקלות כלליות, מסוגים שונים, שקשורות לכריות אוויר ולמנגנוני הפעלה של כריות אוויר ממקומות שונים ואצל יצרניות שונות. על פניו אף אחת מאלה לא קשורה ישירות לדגמי EQ של מרצדס. למשל, חלק מן האסמכתאות בנספחי בקשת האישור מאזכרות את "פרשת כריות האוויר הקטלניות מתוצרת טקאטה" אשר ההתרשלות של משרד התחבורה הישראלי בטיפול בה בוודאי מהווה אות קין בוהק על מצחם של אנשי המשרד ושריו. אלא שפרשה זאת לא ממש רלוונטית לרכב שיוצר בשנת 2022.
חוות דעת מקצועית הייתה יכולה להסביר לבית המשפט, למשל, כיצד אפשר להוכיח שפיצוץ כריות האוויר הוא זה שגרם לתאונה ולא להיפך – ומותר להמר שזאת תהיה אחת הטענות שיועלו בכתב ההגנה של הנתבעות. סימן שאלה נוסף עולה גם מן התאריכים שמצוינים באישור המשטרה לתאונה (מיולי 2024).
טענות אחרות מתחילות אמנם בתרועה רמה: "מחקרים עדכניים ומסמכים פנימיים חושפים כי יצרניות הרכב היו מודעות לסיכונים אך נמנעו מקריאה לתיקון כללי" (וזה נכון, אבל לא בהכרח במקרה הזה) אך מסתיימות בקול ענות חלושה כאשר נטען (ללא הצגת אסמכתה) ש"המשיבות עושות שימוש ברכבים בכריות אויר מתוצרת טקאטה" (לא בטוח, וגם אם כן זה ממש לא רלוונטי לנוכח העובדה שטקאטה פשטה רגל בשנת 2017, הרבה לפני שהרכב של התובעת יוצר).
צריך להדגיש שבבקשות אישור אחרות שהוגשו בשנים האחרונות בישראל, ובהן נטען לכשלים סדרתיים חמורים ברכב, עורכי הדין של היצרניות והיבואניות "לעסו" טענות הרבה יותר מבוססות אשר נשענו על חוות דעת מקצועיות והציגו אסמכתאות למקרים דומים בעולם. מספר שופטים ושופטות בחרו באותם מקרים שלא להתעמק יותר מידי בחומרים ודחו תביעות כאלה די על הסף.
אז אם הבקשה הזאת לא נשענת על אדנים מוצקים – מה הטעם או הצורך שלנו לפרסם כאן את דבר קיומה?
יש לכך שתי סיבות חשובות, והראשונה בהן היא שאם אכן מדובר בתופעה, כפי שנטען בבקשה – הרי שהיא מסוכנת מאוד וכל אחד מאיתנו ומן היקרים לנו עלול להיפגע ממנה.
סיבה נוספת, שגם היא רלוונטית רק במקרה שבו באמת מדובר בכשל סדרתי, היא שכישלון או הצלחה חלקית בניהול ההליך הזה עלול לגרום לשאר הנפגעים הרבה יותר נזק מאשר תועלת – כפי שכבר הדגמנו במספר מקרים בעבר.
מהומה או מאומה?
בבקשת האישור נטען בהחלטיות ש"בעקבות בירור עצמאי שערכה התובעת באמצעות פורומים של בעלי רכבי מרצדס, התגלה כי מדובר בתקלה חוזרת המשותפת לרכבי מרצדס מסדרת EQ, וכי קיימים דיווחים רבים על פתיחה פתאומית של כריות אוויר ברכבים מדגמים דומים. התובעת איתרה לפחות עשרות מקרים דומים שאירעו בישראל בשנתיים האחרונות, וכן דיווחים נוספים ממדינות אחרות בעולם. במסגרת בירור נוסף התברר כי בארה"ב ובאירופה כבר בוצע ריקול (קריאה לתיקון) לדגמי EQ מסוימים בשל תקלה דומה, אך הנתבעות בחרו שלא לבצע ריקול דומה בישראל".
אלה האשמות קשות וחמורות שלא מקבלות ביטוי עם אסמכתאות בנספחי כתב התביעה, ולכן אנחנו פונים אל חוכמת ההמונים: אם נפגעתם מפתיחה ספונטנית של כרית אוויר בדגמי EQ של מרצדס (או בכל דגם אחר מכל תוצרת שהיא), או אם מוכר לכם מקרה כזה – כתבו אלינו אל editor.thecar@gmail.com כדי שנוכל לבדוק את הנושא לעומק.
את תגובת כלמוביל ואת תגובת משרד התחבורה נוסיף כאן אם וכאשר נקבל אותן.
לקריאה נוספת:
מרצדס חטפה 8.5 מיליון דולר קנס בגלל כריות אוויר מסוכנות. משרד התחבורה שלנו ישן בעמידה
קביעה תקדימית: ריקול ברכב שמבוצע בחו"ל יבוצע גם בישראל
באחור של ארבע שנים: סיטרואן תחליף בישראל כריות אוויר מתוצרת טקאטה