אחד האתרים החביבים עלינו בצפון הארץ, שבו כבר ביקרנו בעבר, הוא שמורת הטבע 'עין אפק' אשר טובלת במים רבים ומעוטרת בצמחיה מגוונת.
יופיה של פינת החמד שממוקמת בין הקריות של חיפה מהמם במיוחד באביב, ואז מתקבלת חוויה נהדרת במיוחד עבור משפחות עם ילדים שסקרנים ללמוד על דרכים לשמירה על הטבע ועל הסביבה.
שמורת הטבע עין אפק נמצאת בעמק עכו והיא השמורה הגדולה ביותר של "בתי גידול לחים" באגן הניקוז המערבי של ישראל. שטחה 660 דונמים, ומשנת 1979 ואילך היא מוגדרת גם כמרכז לאקלום צמחים ובעלי חיים.
כמו רוב נחלי מישור החוף גם שתי גדותיו של נחל נעמן הוצפו במאות הקודמות בגלל סתימת הערוץ והפכו לשטחי ביצות, ואלה כיסו שטח של כעשרים אלף דונם מדרום לעכו. באמצעות פתיחת הערוץ התאפשרה זרימה רציפה אל הים ומן השטח שנותר שמור ומוגן בתוך השמורה נובעות כיום הנביעות שמרוות את חלקו העליון של הנחל.
בסוף השבוע הזה נצא לטיול שכולו מים, דגים, מיני ציפורים, ואפילו עדר גדול של ג'מוסים, אבל יותר מכל זהו מסלול הליכה יפה שמקושט בעונה זאת על-ידי פריחה נהדרת וריחנית.
השביל הארוך שמקיף את השמורה יוצא ממבנה האבן הגדול של טחנת קמח עתיקה (במבנה זה מוקרן סרט אודות השמורה ושימור טבע בכלל), ומי שמטפס על גג המבנה מקבל תצפית נהדרת על השמורה וסביבותיה.
בתחילת המסלול, ממש תחת מבנה האבן, רואים את הנקודה שבה "נתפסו" המים החל בתקופת המנדט הבריטי. כאן פעלו משאבות שהזרימו מים אל בתי הזיקוק שנבנו באותם ימים על גדות נחל קישון. מכאן ממשיכים על שביל כורכר עם מספר מדרגות חצובות בסלע שמהוות חלק מן המבנה, ומשם ממשיכים לצד ומבעד לעצי אשל סבוכים לצד בריכת מים ענקית.
לעץ האשל יש עלים קטנים וקשקשיים, ובאביב הוא פורח בפריחה נאה של פרחים קטנים שערוכים כמו שיבולים. עצי אשל נפוצים מאוד בביצות והן בעלי עמידות גבוהה למים מלוחים.
בהמשך המסלול מלווה אותנו קנה מצוי שמתנשא לגובה רב ומניד את ראשו לכל משב רוח, שיחי 'פטל קדוש' קוצניים ומכאיבים שנושאים פירות קטנטנים וטעימים מאוד, סוף מצוי שצומח בצמוד לשפת הבריכה, וגם סמר חד שנראה כמו גוש עגול ודוקרני.
בין הצמחים הנוספים שצומחים לאורך המסלול בולטים 'חנק מחודד', 'ערבה שעירה', 'גרגר הנחלים' ועוד. ב'ברכת סופיה', בהמשך המסלול, יש מים צלולים, היא מוקפת בצמחי קנה ודרכם אפשר לראות ציפורי מים כמו אגמיה שחורה, מיני ברווזים, ברכיה, ועם קצת מזל תפגשו גם 'סופיה' שמתרוצצת בין קני הסוף – גופה שחור ומקורה כתום. גם הסיקסק מסתובב סביב הבריכה כבעל בית, ולא רחוק משם מתבוסס בבוץ ורועה בנחת עדר גדול למדי של ג'מוסים.
השביל מקיף את הברכה וממשיך מעל שטח הביצה, והוא מהווה אטרקציה לילדים קטנים בזכות מספר גשרי עץ שנטועים מעל פלגי מים זורמים ועל פני הביצה. שביל העץ מתפתל מעל המים וכאשר מציצים ממנו אל פני המים משתקפים בהם העננים לצד עצי דקל גבוהי צמרת. במבט חודר תוכלו להבחין בתוך המים במינים רבים של דגים ובהם שמפנומנים, אמנון מצוי, גמבוזיה ועוד.
השביל מוליך אל יבשה והופך לנתיב בטון כבוש ונגיש, ואז הוא מתפתל בין צמחיה ולצדדיו צצות פינות ישיבה בלב הטבע, כשהן מקושטות על ידי כליל החורש ופריחתו הצבעונית והמהממת.
אל תחמיצו את 'המעיין המשושה' שנובע לצד מבנה משושה.
כך מגיעים: שמורת עין אפק ב'וויז'
הצעות נוספות לפעילויות בסוף השבוע באתר הבית של דובי זכאי
לקריאה נוספת:
מידע נוסף על שמורת עין אפק וההיסטוריה של האזור