נרקיסוס, בנם של הנימפה לירופה ושל קפיסוס, אל הנהר, מתואר במיתולוגיה היוונית כיצור יפה באופן יוצא דופן אשר משך אליו נערות ונערים כאחד. אלא שנרקיסוס דחה את החיזורים של כולם מפני שהיה מאוהב בעצמו, ועל כך הענישה אותו אלת הנקם נמסיס והטילה עליו קללה שגרמה לו להתאהב בבבואה שלו.
כאשר נרקיסוס טייל ליד אגם והתכופף כדי לשתות הוא ראה את דמותו נשקפת אליו מן המים ולא הצליח לנתק את מבטו מדמותו שלו או לעשות כל פעולה אחרת. לבסוף מת נרקיסוס מצמא, ובמקום שבו צנח ומת צמח לראשונה פרח הנרקיס.
נרקיס הוא באמת אחד הפרחים היפים בטבע וכעת, אחרי הגשמים הראשונים, שלחו פקעות הצמח עלים ירוקים וישרים שגיששו את דרכם מבעד לאדמה. על הגבעולים, שמיהרו לצמוח אחריהם, הנצו ניצנים שמהם בקעו פרחים בעלי כתר של שישה עלים צחורים ומבהיקים שיוצרים יחד מבנה דמוי כוסית צהובה ומלאת צוף.
בישראל נפוצים שני מינים עיקריים של נרקיס, האחד נחבא בחורשים ובין סלעים והשני משגשג בסמוך לשלוליות חורף ומקווי מים. נרקיסים פורחים כעת בכל רחבי הארץ ומכסים שטחים גדולים, ובימים הטעונים האלה אפשר לנצל כל הפוגה ולו לגיחה קצרה כדי לנשום אוויר צח וליהנות מפריחתם.
כך, למשל, מנת יופי כזאת מרוכזת במרומי 'יער אשתאול' שסמוך לצומת שמשון, ממש בסמוך לחניוני קק"ל שפזורים לאורך שביל שעולה עד לראש היער.
במרכז הארץ, לא הרחק מן העיר שוהם, משגשגים נרקיסים סביב בריכת החורף 'צ'רטה', לא הרחק מכביש 444 במקטע שנמצא צפונה מבית נחמיה. נכנסים אל כביש גישה צר שמוליך למחצבה ויוצא מכביש 444 לכיוון מזרח, ולפני שמגיעים למחצבה עצמה מזהים שביל צר עוד יותר שפונה צפונה. ממשיכים בזהירות בכביש מפותל עד השילוט: 'בריכת צרטה'.
עוד במרכז – והפעם ממש בלב גוש דן בצמוד לכביש נתיבי איילון (כביש 20), פורח ריכוז גדול של נרקיסים לא הרחק משתי מערות קטנות שאליהן אפשר להגיע מכיוון בריכת המים הגדולה בצומת הקאונטרי קלאב.
מזרחה משם, בעיבורי יער הקדושים, מתפתל כביש 395 ועולה מצומת אשתאול אל הכניסה ליער. ממש בעיקול שנכנס ליער, במורד השביל מצד שמאל, פורח צריכוז נרקיסים גדול על הסלעים.
ליד המושב כרמי יוסף שבשפלה נכנסים מכביש 44 אל כבישי הנסיעה הצרים של יער המגינים וחותרים להגיע אל הכביש המרכזי שבחלקו העליון. גם שם פורחים כעת נרקיסים, וגם ביער קנדה שבפארק איילון. שם – ליד קבר שמיוחס לאיבן ג'בל, מבנה עם כיפה גדולה, פורח ריכוז נרקיסים וגם בחלק המזרחי של פארק איילון.
בדרום, בקצה המזרחי של העיר דימונה מתחתר בקרקע נחל נחל דימונה היפה. מסלול מסומן אך לא קצר מוליך למרחק של כחצי שעת הליכה אל ריכוז נרקיסים פורח, ובתוך כדי הליכה לשם נוטשים את נוף הגבעות המדברי אל תוך ערוץ הנחל.
בצפון, בשמורת נוב שברמת הגולן, פורח מקבץ עצום של נרקיסים ממש בסמוך למושב נוב, ויש גם פריחות מרהיבות נוספות ברמה, אבל כרגע אין ככל הנראה גישה אליהן בגלל המצב הבטחוני.
עדכון יומי לפריחות נרקיסים ולשאר מיני הצמחים אפשר למצוא באתר האינטרנט 'צמח השדה' – wildflowers.co.il.
הצעות נוספות לפעילויות בסוף השבוע באתר הבית של דובי זכאי.