צילום: דובי זכאי
גשמי הסתיו הקרובים ירעננו בקרוב את האוויר והצינה המתגנבת בשעות הערב מחייבת כבר להניח סוודר מחמם על הגוף.
ירושלמים מספרים שבערבים ובלילות נחה צינה על העיר ועל היערות, וכדי לחוש בה טיפסנו בכביש היפה שמוליך מאשתאול לירושלים הבירה. זהו כביש נהדר שמהלך על קו פרשת המים ועל גב ההר, ומציע נקודת עצירה מרעננת ותצפית חביבה לא רחוק מן הישוב כסלון.
רוחות אחר הצהריים מלחשות בין מחטי האורנים, יערות כמהים לגשם שישטוף מן העלים הדקיקים את אבק הקיץ וישיב עליהם אוויר צלול וריחני. באחד היערות, בסמוך לכסלון, נדות צמרות האורנים בעצב, והעצים מרכינים אותן ולוחשים לנבטים הרכים את סיפורי הקרבות הקשים שהתחוללו ממש כאן, על הגבעות שסובבות את הבירה, במלחמת העצמאות.
כביש נידח מוביל אל יער זה, ובקצהו, בינות לעצי אורן חסונים, ניצבת בקרחת היער אנדרטה מרשימה שסיפורה החל עוד לפני מלחמת ששת הימים.
נתן רפפורט, פסל, התבקש אז להכין אנדרטה "לשואה ולגבורה, ולתקומת מדינת ישראל".
רפפורט הכין את האנדרטה בכישרון רב, והיא הוצבה על ראש שלוחת ההר ליד כסלון, במבואות ירושלים. כביש צר נסלל אל האנדרטה, ובקצהו רחבת חניה לכלי רכב.
רחבה נוספת, גדולה, פרושה לפני האנדרטה ומטיילים מהלכים בצעדים ארוכים אל פסל שנישא לגובה שמונה מטרים.
הפסל עוצב כשני גלילי ברונזה שמזכירים בצורתם ספר תורה פתוח. תבליט ברונזה מוטבע סביב הגלילים, ומתאר את קורות היהודים מתקופת השואה ועד לתקומת ישראל.
ממחנות הריכוז וההשמדה שבהם נראים גדודי הגרמנים, מראות הגטאות, ניצוץ המרד, ומשם אל התקומה, ההתיישבות, מגדלי המים, מלחמת השחרור ועד למנורה שחוזרת הביתה, לירושלים.
בין הגלילים נוצר חלל שאליו אפשר להיכנס, להאזין בדממה ללחישת הרוח, ולקרוא פסוקים מספר יחזקאל שמוטבעים בברונזה.
סביבת האנדרטה היא מקום מושלם למנוחה, להפסקת קפה, ארוחה, או נקודת יציאה לטיול מרגיע ביער, הפוגה למטיילים בדרכם לירושלים.
ביער ניטעו שישה מיליון עצים לזכר הנרצחים בשואה, וחובבי הליכה יכולים להתחיל מכאן מסלול על שביל שיורד בלב היער לאורך של כשלושה או ארבעה קילומטרים.
שביל זה מסתיים ברחבת מערת הקדושים, עם סימון שביל ירוק במפת טיולים וסימון שבילים מס' 9, הוא מתפתל בין עצי אורן ולאורכו נחשפות נקודות תצפית יפות אל נחל כסלון.
ההרים סביב נישאים לגובה של כ-600 מטרים, והנחל, בדרכו לשפלת החוף, חצב בהם נתיב עקלקל.
לאורך השביל נמצאים שרידי חורבה עתיקה, בורות מים, בית בד עתיק ומערות גדולות, וגם מספר שלטים לזכר קומץ מקהילות הקודש שנמחו מעל האדמה על-ידי הנאצים ועוזריהם. סדרת מדרגות משלימה את המסלול שמסתיים ברחבה גדולה בפתח מערת הקדושים.
כך מגיעים: יורדים מכביש 1 בשער הגיא לכיוון בית שמש, ונוסעים דרומה על כביש 38. עוברים את העיר בית שמש על כניסותיה המרובות וממשיכים לצומת אשתאול שבה פונים מזרחה, אל הכביש שעולה לצובה ולכסלון. משם פונים לכיוון כסלון ונוסעים לפי השילוט "אנדרטת מגילת האש". מומלץ מאד להגיע עם שני כלי רכב ולהשאיר אחד מהם בקצה המסלול.
אל מערת הקדושים מגיעים על שביל בסימון אדום שמתחיל על כביש 38 מצפון לצומת אשתאול.
בסביבה 1: בהמשך כביש 395 מזרחה, עליה לאנדרטת חיל האוויר שעל הר הטייסים. מול הכניסה לקיבוץ צובה מוליך שביל אל 'עין טייסים' – שהוא מעיין עם בריכה יפה.
בסביבה 2: מערת הקדושים היא מערה טבעית אפלולית וארוכה. ברחבה הגדולה שלפניה ניצבים שלטי זיכרון בתוך יער גדול ואפל. המערה עצמה סגורה, למעט יום אחד בשנה – יום הזיכרון לשואה ולגבורה, שבו היא נפתחת לקהל הרחב.
מכאן מתחיל גם מסלול לרכבי שטח עם סימון שביל כחול, והוא עולה בדרך יפה בין ההרים עד לתל כסלון.
הצעות נוספות לטיולי סוף השבוע באתר הבית של דובי זכאי