רבים מן המנזרים בארץ ישראל בנויים במבנים עתיקים, כרגיל במקומות נידחים ומבודדים, והביקור בהם דורש להרחיק נדוד. גם שמו של מנזר "יוחנן במדבר" מרמז על טיול מאומץ ומאובק אל חורבה עתיקה – אבל אל תתנו לזה להטעות אתכם.
יוחנן המטביל, לפי האמונה הנוצרית, היה נצר למשפחת כוהנים וקרוב משפחתו של ישו, ולפני שהחל לנבא נבואות אפוקליפטיות וירד אל מדבר יהודה הוא התגורר והתבודד בסמוך לכפר עין כרם הסמוך לירושלים. על מערה שלפי האמונה שימשה לו כמקום להתבוננות, על מצוק דרום מזרחי מעל נחל שורק, נבנה במאה השישית מנזר שחרב אך שוקם והורחב בתקופה הצלבנית. כיבוש עכו על ידי המוסלמים ב-18 במאי 1291 סימן את סוף הממלכה הלטינית בארץ הקודש, והנזירים הפרנציסקנים גורשו ומצאו מקלט בקפריסין.
בתחילת המאה הקודמת החליטה הכנסיה הפרנציסקנית להקים מחדש את המנזר וזה בוצע בשנת 1922 עם הקמת מנזר חדש שנקרא 'דיר אל -חביס', כלומר "מנזר ההתבודדות". לימים נסלל למרגלותיו הכביש שממוספר בימינו כ-386, על הדרך שמוליכה אל הישוב בר גיורא, לא הרחק ממנו הוקם הישוב היהודי אבן ספיר, ושמו העברי של המנזר התקבע כ"מנזר יוחנן במדבר".
לאחר מספר גלגולים, כולל תקופה שבה המנזר החדש היה נטוש והחל להתפורר, הוא שוקם וכיום בנויה בו כנסיה – מבנה קטן עם כיפת אבן שנטוע מעל מעיין 'אל ח'ביס'. נוף נחל שורק שנשקף כיום מחלונות המנזר כולל את מראה ערוץ הנחל וסביבותיו, כביש 386 שמתפתל מלמטה ומגרש החניה הגדול והמדרגות שמוליכות אל ה'סטף'.
כאשר תפסעו פנימה, לאחר שאחד מתריסר הנזירים שחיים במקום יפתח למענכם את דלת הברזל החומה של המתחם, תחושו כאילו עברתם אל עולם אחר.
המקום נקי עד כאב ומטופח, כל צמח כאן זוכה ליד אוהבת, שבילי האבן נקיים ומסודרים, מדרגות אבן מוליכות מטה אל הכנסייה ואל המעיין, ומשם ממשיכים למדרגות חצובות אל רחבה ובה ספסל ישיבה ארוך ובריכה פסטורלית שבנויה בתצורה של שמונה צלעות ומלאה במי המעיין. דגי זהב ענקיים משטיים בנינוחות בתוך המים הצלולים.
הנוף שנשקף ממפלס הבריכה, והמרפסת שכאילו תלויה על המדרון, מדהים, ולא פלא, לכן, שזה מקום משיכה לזוגות שמבקשים לעצמם מקום מפגש רומנטי ושקט עם צליל פכפוך המים בבריכה. מן הרחבה הזאת מוליכות מספר מדרגות חצובות באבן אל המערה שעל פי המסורת התבודד בה יוחנן המטביל.
מעיין אל חביס נובע מתוך סלע המצוק ומימיו מוזרמים דרך נקבה קצרה שמעליה בנויה הכנסייה. מתוך בריכת הנוי מוזרמים המים אל חלקות הירק שמעובדות על ידי הנזירים, ומעליה חצובה מערה קטנה אחרת שבתוכה – כך לפי המסורת – אימו של יוחנן המטביל, אלישבע, הסתירה אותו בעת שהיה תינוק מפני חיילי הורדוס. אלישבע, עוד בהיותה בהיריון, נסה להרים לאחר שהורדוס פקד להמית את כל הבנים היהודים לנוכח נבואה שניבאה לו שביהודה ייוולד מושיע ליהודים.
כך מגיעים: כותבים בוויז "מנזר יוחנן במדבר אבן ספיר", ומגיעים אל דרך עפר משובשת בקצה מושב אבן ספיר. הנסיעה על דרך העפר מתאימה לכל סוגי הרכב, ובסופה מגיעים למגרש חניה קטן. אם מגיעים בין השעות 0900 ל-1200 בכל אחד מימות השבוע אפשר להתקשר למספר טלפון נייד שכתוב בכניסה.