• Ad
  • טיול לסופ"ש: אל שכונת ג'באליה שבלב תל אביב
    חוף גבעת עליה ביפו הפך בעשור האחרון לאחד החופים היפים והנעימים בתל-אביב, ובאופן חריג יש לידו מקומות חניה בשפע. ההיסטוריה של השכונה פחות מוכרת
    אוהבים את הכתבה? שתפו אותה עם חברים, בעמוד שלכם ובקהילות שבהן אתם פעילים

    חוף 'גבעת עלייה' הוא החוף הדרומי ביותר של תל אביב-יפו: הוא גובל בבת־ים מדרום ובפארק 'מדרון יפו' מצפון.

     

    טיול לסופ"ש: אל שכונת ג'באליה שבלב תל אביב

     

    בשלהי המאה ה‑19 הגיעו למקום משפחות דייגים מן העיר עזה והקימו בסמוך לחוף שכונה שנקראה 'ג'באליה'. בשנת 1877 הוקם בלב השכונה מסגד, ואורחות החיים היו קשורים תרבותית ומשפחתית לעיר עזה, בדגש על מנהגי הדיג והמסחר הימי. בשנים הבאות נבנו בפאתי השכונה בתים של משפחות ערביות עשירות שהיגרו אליה מירושלים, שכם ויריחו, ובתקופת המנדט הבריטי נבנו בה בתים לקצינים בריטים.

    ערב מלחמת העצמאות הסתננו לעיר יפו כולה, ובכלל זה גם לשכונת ג'באליה, גורמים שהיו קשורים לכוחות הצבאיים של צבא מצרים ושל צבא הלגיון הירדני וחלק מתושבי השכונה התגייסו למאבק מזויין.

    באפריל 1948, לאור החלטת החלוקה של האו"ם והחשש שמצרים תשתמש ביפו כבסיס להפעלת כוחות, החל מבצע להשתלטות על יפו, בין השאר גם בגזרת ג'באליה.
    בחודשים אפריל-מאי 1948 בוצע 'מבצע יפו' שבו השתתפו כ-600 לוחמי אצ"ל ולח"י ויחידות מההגנה, בהם חטיבת אלכסנדרוני, והם כבשו את העיר תוך שימוש בטקטיקות לוחמה עירונית שחלקן מיושמות גם כיום ביו"ש ובעזה.

    ב-14 במאי 1948 נפלה יפו לידי הכוחות היהודים ורוב תושביה הערבים ברחו או גורשו. כ-4,000 הנותרים חיו עד לשנת 1950 תחת משטר צבאי, רובם בשכונת עג'מי הסמוכה.

    שכונת ג׳באליה נותרה נטושה למשך מספר שנים. במקביל, כבר בשנת 1950 אוחדה יפו עם תל אביב ובתים נטושים בג'באליה אוכלסו על-ידי המוסדות המיישבים בפליטים יהודים מאירופה וממדינות ערב. שמה של השכונה עוברת ל'גבעת עליה'.

     

    טיול לסופ"ש: אל שכונת ג'באליה שבלב תל אביב

     

    ממזבלה לפארק ירוק

    חלק מחוף הים של יפו, בעיקר בסמוך לשכונת עג'מי, הפך עוד בתקופת המנדט למזבלה מקומית, וזו הלכה ותפחה ביתר שאת משנת 1953 ועד לסוף שנות ה-90 של המאה הקודמת. הר הזבל כלל פסולת ביתית וגם פסולת בנייה ותעשייה והוא הלך וגבה עד שהתנשא לגובה של כ‑15 מטרים מעל הים.

    למרות מחאות התושבים נותר האתר פעיל, מסריח ומסוכן לבריאות עד לשנת 2005, כאשר עיריית תל אביב–יפו החלה לטפל במפגע במסגרת תוכנית "פארק מדרון יפו". בתוך חמש שנים פונו מן המטמנה כמיליון טונות של פסולת, ועל האתר הוקם פארק עירוני שנחנך בשנת 2010 ומאז הוא מקשר את שכונת עג'מי לים.

     

    טיול לסופ"ש: אל שכונת ג'באליה שבלב תל אביב

     

    במקביל, עיריית תל אביב – באמצעות המשלמה ליפו – מבצעת בעיר עשרות פרויקטים של שימור ופעילויות קהילתיות. חוף ג'באליה, גבעת עליה, שעליו ניצבים המסגד ובתים שנותרו במקום, גובל כיום בפרויקט פיתוח עירוני וכן במרכז קהילתי שפועל החל משנת 2009 ב"בית השלום – מרכז פרס לשלום" שמשמש כמוסד קהילתי לעידוד דו-קיום ופעילות תרבותית.

    חוף גבעת עליה הוא החוליה הדרומית ביותר בטיילת המחודשת של תל-אביב אשר מחוברת בצפון לטיילת של הרצליה ובדרום לזו של בת-ים. החוף עצמו נעים, לא עמוס במתרחצים, יש בסמוך אליו חניה בשפע וגם כסאות נוח, והוא נגיש לבעלי מוגבלויות. יש גם מגרש משחקים גדול לילדים בצפון החוף.

    פיתוח החוף נאה מאוד, ומשולבות בו אבני כורכר וקשתות אבן עם נוי שכולל עצי דקל שבעי ימים.

    בתוך הים, בסמוך לחוף, נוצרה שונית כורכר טבעית וכן חשיפה של סלעים, וכל אלה מציעים בית גידול לבעלי חיים ימיים. החוף הוכרז כשמורת טבע, ופעילות הדייג בה מוגבלת ומבוקרת.

     

    טיול לסופ"ש: אל שכונת ג'באליה שבלב תל אביב

     

    כך מגיעים: ב'וויז': חוף עליה

    הצעות נוספות לפעילויות בסוף השבוע באתר הבית של דובי זכאי

     

    טיול לסופ"ש: אל שכונת ג'באליה שבלב תל אביב

     

     

    לקריאה נוספת:

    טיול לסופ"ש: אל אפולוניה שעל קצה המצוק שמשקיף אל הים

    טיול לסופ"ש: בעקבות כליל החורש

    טיול לסופ"ש: אל דיר ראפאת ודרך היין של יהודה

     

    תמונה של דובי זכאי

    דובי זכאי

    עיתונאי, מעצב גראפי ומאייר. עבד בעיתונים הארץ, ידיעות אחרונות ומעריב. כיום כותב באתר 'למטייל' ובעיתונות מקצועית על רכב כבד, ומפעיל את אתר האינטרנט המושקע והמוקפד בתחום הטיולים והרכב ma-come.com. תחומי סיקור: טיולים בארץ ובעולם, רכב כבד, רכבי שטח ומכוניות נוסעים.
  • Ad
  • Ad
  • Ad
  • Ad
  • Ad
  • Ad
  • טיול לסופ"ש: אל שכונת ג'באליה שבלב תל אביב

    רשמנו לפנינו את ההתעניינות בדגם זה, ובקרוב נפיק מבחן. השאירו לנו את פרטיכם ונשלח אליכם את המבחן כאשר נפרסם אותו. 

    אם תרצו בינתיים לבחון דגם זה בעצמכם – נא מלאו את הטופס הבא:

    הזמנת נסיעת מבחן ברכב חשמלי

     

    אני, בעל/ת רישיון נהיגה מתאים, מבקש/ת בזאת מצוות TheCar לתאם עבורי נסיעת מבחן ברכב חשמלי.