בבית המשפט המחוזי בתל אביב נפתח השבוע אחד ההליכים המסקרנים, שלא לומר מפחידים, בתחום התביעות הייצוגיות שקשורות לרכב מבין אלה שנדונו בשנים האחרונות בישראל.
לטענת התובע, שמיוצג על ידי עו"ד נטלי הראל, קיימת סכנה ברורה ומיידית שמכוניות מתוצרת יצרנית הרכב הסינית אקספנג יאבדו שליטה כתוצאה מכשל סדרתי – יסטו מנתיב נסיעתן ללא התראה מוקדמת ויפגעו בעצם קשיח או ברכב אחר.
צריך להדגיש: בקשת האישור לא נתמכת בחוות דעת מקצועית או בהוכחות בלתי תלויות לתאונות אחרות, ולא מביאה עדויות או תצהירים על תקלות אחרות שהתרחשו בישראל בכלי רכב מתוצרת אקספנג.
התובע, ש.ש. מאשקלון, רכש בנובמבר 2024 מכונית חשמלית מדגם אקספנג P7 תמורת כ-280,000 שקלים. בבקשת האישור לתביעה ייצוגית שהוגשה בשמו השבוע מפורטת ההשתלשלות של תאונה שבה היה הרכב הזה מעורב בחודש מרץ השנה.
במכונית נהגה באותה עת י.א, ובתצהיר שהיא חתומה עליו היא מתארת שב-16 במרץ השנה היא נהגה את הרכב במהירות של 41 קמ"ש על כביש 4, כאשר מזג האוויר היה נוח, הכביש היה יבש ותנאי הראות היו טובים. ברכב לא היו נוסעים נוספים בזמן האירוע, אולם לדבריה הוא תועד על-ידי מצלמת-רכב שמותקנת בו.
בתוך כדי נסיעה, כך מצהירה י.א, היא חוותה בו זמנית נעילה מוחלטת של ההגה מבלי שהייתה לה יכולת לסובב אותו לאף כיוון, מערכת הבלמים לא תפקדה למרות לחיצה חזקה על דוושת הבלם, וכל מערכות הבטיחות האלקטרוניות של הרכב קרסו. לדבריה, בגלל כשלים אלה הרכב סטה בחדות לעבר גדר ההפרדה שבצד הכביש בתוך כדי כך שהיא מאבדת עליו שליטה באופן מוחלט, ומבלי שהיא יכולה למנוע התנגשות עוצמתית של הרכב בגדר הבטיחות.
כאמור, לדברי י.א. האירוע תועד במלואו במצלמות הרכב ונתוני המערכת נשמרו ב"קופסה השחורה" של הרכב. כמו כן, לדבריה, קיים תיעוד מפורט של מערכת הניווט אשר מפרט את מהירות הנסיעה ואת מסלול הרכב לפני ובמהלך התאונה. למרבה המזל לא היו נפגעי גוף בתאונה הזאת, אולם היקף הנזק לרכב, לפי הצעת המחיר של מוסך מורשה של היבואנית ודו"ח שמאי, עומד על כ-74,000 שקלים.
האם זה מקרה בודד או מגפה מסוכנת?
בבקשת האישור לתביעה ייצוגית טוען התובע ל"כשלים חמורים ושיטתיים במערכות הבטיחות הקריטיות של רכבים חשמליים מתוצרת XPENG" המיובאים ומשווקים בישראל על ידי קרסו מוטורס. לטענתו, כשלים אלה "מתמקדים בעיקר במערכת החשמל, בממיר החשמלי (אינוורטר) במערכות ההיגוי החשמליות ובמערכות הסיוע לנהג אשר גורמים לאובדן מוחלט של השליטה ברכב, להשבתתו בנסיבות מסוכנות ולתקלות חוזרות ונשנות…
מדובר בפגמים מהותיים המסכנים חיי אדם, מפרים חובות חקוקות, מהווים רשלנות חמורה ומפרים את האחריות החוזית והצרכנית כלפי רוכשי הרכבים", כך נטען.
כאמור, לבקשת האישור לא מצורפת חוות דעת מקצועית שמתיימרת לתאר את מקור הכשל הנטען, מה גורם לו וכיצד הוא בא לידי ביטוי בפועל, אבל מצורף סרטון אשר לטענת התובע "מתעד את הנטען בכתב התביעה וממחיש כיצד ללא כל נהג הרכב משתולל וגורם נזקים, דבר המהווה סכנת חיים ממשית".
לטענת התובע הוא פנה אל היבואנית בדרישת פיצוי, אולם היא "דחתה את אחריותה לאירוע חרף ממצאי בדיקת מומחה שהוצגו לה". כאמור – לכתב התביעה לא צורפה "בדיקת מומחה" שמסבירה את הסיבות לכשל והאם תאונה אחת מעידה על תקלה סדרתית.
עם זאת, בבקשת האישור יש תיעוד לכאורה של שני מקרי תאונות ועדויות לכאורה למקרים אחרים, אבל אף אחד מן המעורבים לכאורה במקרים האחרים לא צורף לתביעה ועל פניו אין הוכחה מקצועית או כמותית שמדובר בתופעה.
האם מתגלה בישראל "פרשת אקס-בנג"?
צריך להזכיר שכל הפרשיות הגדולות בתחום כשלי בטיחות בכלי רכב (למשל "פרשת טקאטה" ופרשת "סוויצ'גייט") נחשפו בעולם רק לאחר מקרה בודד או סדרת מקרים. לכן השאלה החשובה באמת היא אם בקשת האישור הזאת מתארת ואף נסמכת על מקרה בודד ונדיר, או שמדובר בקצה קרחון שבעקבותיו תיחשף תופעה נרחבת ומסוכנת?
הגוף שאחראי לביטחון הציבור, ובכלל זה חייב לחקור ברצינות את הטענות האלה ולגלות אם על הכבישים שלנו מסתובבות מכוניות מסכנות חיים הוא משרד התחבורה. למרבה הצער, ניסיון העבר מוכיח שככל שמדובר בחקר כשלי בטיחות ברכב המשרד הזה לא מסוגל לחבר יחד שתי אותיות. במקרה הזה, כך לטענת התובע, הוא עצמו שלח מכתב תלונה אל משרד התחבורה, אבל ככל שידוע לנו במשרד לא טרחו עד כה לבחון את הנושא.
עם או בלי קשר, אל מערכת TheCar הגיעו עד כה שתי תלונות עם טענות אודות כלי רכב מתוצרת אקספנג אשר נפגעים לכאורה בעת נסיעה לאחור. לדברי המתלוננים – הסיבה לפגיעות אלה היא כשל של מערכות הסיוע לנהג.
אנחנו לא הצלחנו עד כה לאמת את התלונות האלה אבל לאחר שקיבלנו אותן איתרנו מספר כלי רכב מתוצרת אקספנג עם פגיעות פח קלות בחלק האחורי שלהם, ולא ראינו פגיעות דומות על כלי רכב אחרים. חשוב להדגיש שזאת ממש לא בדיקה מדעית ונכון להיום אין בידינו תיעוד או הוכחה אובייקטיבית שמאששת את הטענות שהועברו אלינו.
לעומת זאת, בבקשת האישור טוען התובע שידוע לו על מקרים מתועדים נוספים שהתרחשו בישראל ובהם היו מעורבות מכוניות מתוצרת אקספנג, בהם למשל "מקרה מהימים האחרונים (שבו) רכב ללא נהג החל לנסוע בבדיקת טסטים ואיבד שליטה", וכן "לפחות 15 מקרים דומים שדווחו בפורום צרכני הרכב החשמלי בישראל… של כשלים במערכות החשמל, ההיגוי והבלימה של רכבי XPENG מדגמים שונים בין החודשים נובמבר 2024 למרץ 2025".
בין השאר נטען לאירוע דומה שהתרחש בדצמבר 2024 עם מכונית מדגם אקספנג G9 על כביש 6 – "שבו הרכב איבד פתאומית את כוח ההנעה ואת יעילות מערכת הבלימה".
במקרה נטען אחר, בינואר השנה, "דווח על תקלה במערכת ההיגוי של רכב מסוג XPENG P7 בכביש 4, שכמעט הובילה להתנגשות חזיתית עם רכב אחר", וחודש לאחר מכן, כך נטען "דווח על כשל במערכת החשמל של רכב מסוג XPENG G3 בכביש 2 (הכוונה כנראה ל-G6) שגרם לכיבוי מוחלט של הרכב במהלך נסיעה".
בבקשת האישור כלולים גם דיווחים מן התקשורת העולמית על מקרים שונים שארעו בעולם גם וטענה (לא מגובה במסמכים) שלפיה "מחקר שנערך בסין, ארה"ב ומדינות אירופה מצביע על שורה של בעיות חוזרות בדגמי XPENG השונים".
כך, למשל, "בדגם G3 בוצעה קריאת תיקון Recall ל-13,399 רכבים שיוצרו בין 2019ל -2020 עקב סכנת קצר חשמלי במעגל המתח הגבוה, שעלול לגרום לאובדן אספקת חשמל לאינוורטר ולהשבתת הרכב. התקלה עלולה להוביל לאי-הנעה או לאובדן כוח פתאומי".
בנוסף "דווח על מקרה של התלקחות ספונטנית של דגם G3 בעמדת טעינה בסין", ועל כך ש"בעלי XPENG G3 ברחבי העולם התלוננו על תקלות חוזרות במערכת הסיוע לנהג: ניתוק פתאומי של בקרת שיוט אדפטיבית, שמירה לא יציבה על נתיב, והתרעות שווא. התקלות הופיעו לעיתים מעל 10 פעמים, גם לאחר תיקון במוסך".
עוד נטען ש"מערכת הסיוע לנהג (X-Pilot) בדגם P7 סובלת מטעויות רבות, במיוחד בכבישים בין-עירוניים ובאזורי עבודות. ההיגוי רועד, שמירת הנתיב לא מדויקת, ויש תחושת חוסר ביטחון… מאות לקוחות בסין ובאירופה התלוננו כי תכונות ADAS שהובטחו (כמו ניווט עירוני אוטונומי) אינן זמינות בפועל, למרות התחייבות החברה. XPENG הציעה פיצוי כספי (קופונים ללקוחות), אך לא פתרה את הבעיה מהותית".
כאמור – כל הטענות האלה מבוססות על דיווחים באתרי אינטרנט מן העולם ולא על דוחות רשמיים של גופים רגולטוריים או צרכניים.
בשם מי מוגשת התביעה?
בקשת האישור מבקשת לאשר את התביעה כייצוגית ולקבוע שקבוצת בעלי הרכב המיוצגים כוללת למעשה את כל דגמי אקספנג שנמכרו עד היום בישראל, ושהשאלות המשותפות שבית המשפט מתבקש לדון בהן הן אם קיימים כשלים שיטתיים במערכות החשמל, הממיר החשמלי, מערכות ההיגוי ומערכות הסיוע לנהג ברכבי XPENG, האם היצרנית והיבואנית ידעו או היה עליהן לדעת על הכשלים האלה, והאם הן עברו על החוק כאשר לא הזהירו את בעלי הרכב מפני הסיכונים הכרוכים ברכבים?"
בנוסף מתבקש בית המשפט לדון במספר טענות משפטיות ומהותיות נוספות ולקבוע שהיצרנית והיבואנית חייבות לפצות את כלל בעלי הרכב תמורת נזקים שנגרמו להם בפועל ובנוסף לכך גם לחייב את היצרנית והיבואנית "לבצע קריאה לתיקון (ריקול) לכל דגמי אקספנג בישראל ולתקן את כל הליקויים במערכות החשמל, הממיר החשמלי, מערכות ההיגוי ומערכות הסיוע לנהג".
אנחנו פנינו אל דובר משרד התחבורה, אבנר עובדיה, וביקשנו לדעת אם בעקבות קבלת מכתב התלונה של ש.ש. במשרד התחבורה החל אגף הרכב לבצע חקירה של המקרה, ואם כן – באיזו דרך ומי המעורבים בחקירה זאת.
היות שככל שידוע לנו משרד התחבורה לא מבצע חקירה בנושא ביקשנו לדעת מדוע, ואם יש צפי לביצוע חקירה כזאת.
בנוסף, היות שאנחנו מאשימים את משרד התחבורה ברשלנות שנמשכת שנים ארוכות ביקשנו לדעת אם אגף הרכב במשרד התחבורה ביצע ב-5 השנים האחרונות (כולל השנה), איזו שהיא חקירה של כשל סדרתי בכלי רכב, ואם כן – לקבל את דוחות החקירות האלה.
בניגוד לנהלי שירות המדינה דובר משרד התחבורה אפילו לא אישר את קבלת הפניה שלנו, וכהרגלו גם לא הגיב לה.
במקביל ביקשנו גם את תגובת חברת קרסו מוטורס, יבואנית אקספנג לישראל, להאשמות שהועלו בבקשת האישור כלפיה וכלפי יצרנית הרכב.
אם וכאשר יתקבלו אצלנו תגובות אנחנו נצרף אותן לכאן.
נתקלתם בתקלה במכונית מתוצרת אקספנג או אצל כל יצרנית רכב אחרת? כתבו לנו אל editor.thecar@gmail.com
לקריאה נוספת:
פורד היא אלופת העולם בקריאות לתיקון. האם זה טוב או רע?
בלמים על חוט: האם אתם סומכים על ברקסים חשמליים?
המוח האלקטרוני של אפריליה חושב בשבילך או במקומך?