כיום ברור יותר מתמיד שאם ב.מ.וו לא הייתה "ממצמצת" היא יכלה להוביל כיום את תחום הרכב החשמלי בעולם ולהראות לטסלה מאיפה מחברים את התקע. אבל מה לעשות שהמעונבים במינכן לא קראו נכון את החדשות מסין, ולכן החליטו להפסיק את הייצור של i3 שלהם בשנת 2022 במקום לבנות מהדורה משופרת שלה כבר משנת 2016.
את הנעשה אין להשיב, אבל בדברי ימי תעשיית הרכב ב.מ.וו. בכל זאת תיזכר כאחת שהעזה וניסתה ואת i3 המתוקה שלה נזכור כמי שהקדימה את זמנה כאשר הושקה בשנת 2013.
אז נכון, ב.מ.וו אמנם הפסידה לא מעט כסף על הפרויקט הזה, בין השאר מפני שהוא לא היה ממוקד רק בייצור רכב חשמלי אלא גם בהפיכת המכונית הזאת למעבדת חידושים על גלגלים. אבל מפה לשם, במהלך כמעט 10 שנים היא ייצרה כרבע מיליון יחידות של i3 ורובן עדיין מתגלגל על כבישי העולם.
במהלך קצת יותר מעשור מאז השקת i3 חלו מהפכים דרמטיים בתעשיית הרכב החשמלי בכלל, ובתחום הסוללות לרכב חשמלי בפרט. בין השאר, עלות אחסנת אנרגיה בסוללה חשמלית צנחה מאז ועד היום ביותר מ-90%, וצפיפות האנרגיה בתאי סוללה עלתה פי 2 ואף פי 3.
זה הרקע לחידוש החשוב והמרתק של חברה סינית בשם Martigi Manufacturing, או MTG, אשר הציגה לאחרונה סוללה תחליפית שיכולה להתאים לכל בעלי ב.מ.וו i3 בעולם ובישראל: מארז סוללה חדש אשר יותר מאשר מכפיל את טווח הנסיעה של חלק מן הדגמים, ומתאים לשימוש בכל המכוניות מדגם זה.
MTG מציעה למעשה "חיים שניים" ל-i3 ופותרת אחת ולתמיד את המגבלה הגדולה ביותר של הדגם: טווחי נסיעה קצרים וזמני טעינה ממושכים שנגזרו מן המחיר והכימיה של סוללות מן העשור הקודם.
במקור, מארז הסוללה שאיתו ירדה i3 לראשונה מקו ההרכבה היה בעל תכולת אנרגיה צנועה של 18.2 קילוואט שעה בלבד, ובשנת 2013 הדגם הזה נקרא "60" – ללמדך שמדובר בקיבולת אנרגיה של 60 אמפר-שעה. טווח הנסיעה המוצהר בשעתו היה 130 קילומטרים בלבד. עשר שנים לאחר מכן מצליחות אותן מכוניות ראשונות לגרד טווחים של 110-120 קילומטרים לכל היותר. בגרסה השנייה של i3 שודרגה הסוללה והציעה 94 אמפר שעה, וזה הגדיל את טווח הנסיעה המוצהר לכ-183 קילומטרים, ולבסוף הוצעה גרסת 120 Ah שהעניקה טווח של כ-310 קילומטרים.
ההצעה העכשווית של MTG היא מארז סוללה שתואם מבחינת ממדים את המארז המקורי ומסדר בתוכו 96 תאי סוללה עם כימיית ניקל קובלט מנגן (NCM) בתוך שמונה מודולים. מארז כזה מציע תכולת אנרגיה של 54 קילוואט שעה כלומר יותר מ-150% יותר מאשר הסוללה המקורית של i3, וכמעט 30% יותר מן הסוללה הגדולה ביותר שמצאה את דרכה לדגם הזה.
פחות יקר מסוללה מקורית
MTG אורזת את תאי הליתיום-יון במארז שמנוהל על-ידי מערכת ניהול הסוללה המקורית ולכן מציע תאימות מלאה לרכב, ומציעה את הסוללה עם כל המחברים והאביזרים שנחוצים להתקנה עצמית – למרות שהיא ממליצה לבצע את השדרוג בדרך מסודרת אצל אחת השותפות העסקיות שלה.
ממידע שפורסם בחו"ל עולה שעלות השדרוג של MTG במדינות שונות באירופה נעה בין 7,900 עד 9,800 אירו, כלומר בין כ-31,500 עד 39,000 שקלים לפי שער האירו הנוכחי. מחיר זה כולל התקנה מקצועית ב-EVUpgrade ההולנדית, שהיא גם השותפה הטכנית האירופאית הראשית של החברה הסינית בפרויקט הזה, או בחברת e-Revolt בגרמניה או בחברת ReDrive בצרפת.
לשם השוואה, מי שרוצה לקנות מ.ב.מ.וו את הסוללה המקורית (הגדולה) מתוצרת סמסונג ישלם תמורתה כ-15,000 אירו, או כמעט 60,000 שקלים, אלא שמה שהוא יקבל זאת את אותה סוללה מקורית עם טווח נחות.
נזכיר, אגב, שמכוניות משומשות מדגמים אלה מוצעות כעת במדינות רבות בעולם במחירים אטרקטיביים למדי לנוכח גילן והתחרות שקיימת בשוק.
MTG פועלת בעיר שנזן, לא הרחק מן המרכז של BYD, אבל את תאי הסוללות שלה היא רוכשת דווקא מן המתחרה הגדולה – CATL, שהיא יצרנית הסוללות הגדולה ביותר בעולם. MTG נוסדה כחברה שמתמחה בשדרוג מערכות הנעה חשמליות לרכבים קיימים בשוק הסיני, שם היא מציעה פתרונות דומים לדגמים פופולריים מתוצרת GAC, BYD ו-BAIC.
לשווקי הייצוא היא מציעה בשלב הזה את המארז התואם ל-i3, ואנשי החברה מסבירים שהמארז הזה מתאים לכל דגמי i3 שיוצרו במהלך השנים, ובכלל זה גם לגרסת REx שקיבלה בשעתו מנוע בנזין כמאריך טווח. במקביל מציעה החברה גם מארז ייעודי לניסאן ליף – עוד דגם פופולרי מאותם שנתונים, וגם לגרסה החשמלית של פולקסווגן גולף.
החברה פרסמה נתונים רשמיים אשר אומתו על-ידי השותפה ההולנדית שלהם, חברת EVUpgrade, לפיהם אפשר לחלץ כעת מב.מ.וו i3 משודרגת טווח של בין 370 ל-390 קילומטרים לפי תקינת WLTP, וטווח של בין 340 ל-360 קילומטרים בתנאי נהיגה אמיתיים על כבישים ציבוריים. עוצמת הטעינה, לעומת זאת, לא שודרגה (וזה חבל) והמארז עומד רק בקצב של 50 קילוואט בטעינה מהירה.
MTG גם מבטיחה רמת בטיחות הרבה יותר טובה מאשר במקור בזכות עמידות תרמית גבוהה, והיא מציעה אחריות לשלוש שנים וליותר מ-2,000 מחזורי טעינה בלי ירידה משמעותית בקיבולת. זאת אחריות פחות מוצלחת מן האחריות שמציעות בימינו יצרניות רכב.
סוללה לכל פועל
היעד שהציבו לעצמם אנשי החברה הוא להגיע לתמחור מספיק אטרקטיבי כדי להציע אלטרנטיבה לשיפוץ סוללות, במיוחד על רקע העובדה שההצעה שלהם לא מתקנת סוללה מקורית אלא מחליפה את הטכנולוגיה שלה (למעשה: את הכימיה). בחזונם הם רואים מצב שכל סוללה שמספקת פחות מ-80% מתכולת האנרגיה המקורית שלה תוחלף בשלמותה על-ידם, ובקרוב אם מתכוונים להציע סוללות כאלה לרנו זואי, יונדאי קונה, אאודי E-Tron המקורית, לדגמי הייצוא של MG לגרסה החשמלית של פיג'ו 208, ולדגמי סדרת ID של פולקסווגן.
כמובן שיש להם יתרון כשמדובר בכלי רכב מתוצרת סין ולטענתם יש להם מארזים שמתאימים ליותר ממחצית הדגמים של BYD, אם כי זה לא רלוונטי לנו, היות שרוב הדגמים האלה לא יוצאו אל מחוץ לסין.
מבחינת מחירי היעד, הסינים רוצים לשמר מצב שבו החלפת מארז למארז שלהם לא תהיה יותר יקרה מאשר 45-65% ממחיריהם של מארזים מקוריים של יצרניות רכב, ולכך אגב יכולה להיות השפעה חיובית על תעריפי הביטוח.
לדבריהם, בתום שלוש שנות האחריות שהם מעניקים יהיה אפשר לתקן מארזי סוללה מתוצרתם "בעלויות עבודה ומחירי רכיבים נמוכים ממחיר השוק". הם מבטיחים שמודולי הסוללה מאפשרים הסרה והרכבה מהירות ובשיטת בניה שמאפשרת החלפת תאים בודדים.
לא רק MTG
התחום של שדרוג מארזי סוללות לרכב חשמלי צובר תאוצה בכל העולם כמענה ישיר להזדקנות של דגמי רכב חשמלי מן הדור הראשון. במקביל ל-MTG פועלות בעולם מספר יצרניות מארזים תחליפיים, בהן EVs Enhanced הניו זילנדית שמתמחה במארזי סוללה לניסאן ליף ולדגמים יפניים, Betteries הגרמנית, או Relectrify מאוסטרליה ו-eMobility Garage השוויצרית.
לקריאה נוספת:
פולקסווגן תפתח סוללות לרכב חשמלי עם CATL הסינית
סוללות ברכב חשמלי יחזיקו מעמד עד 40% יותר מכפי שהוערך בעבר
בקרוב במכונית החשמלית שלך: BYD כבר מייצרת סוללות מצב מוצק