כאשר עורך הדין מיכאל חורי רכש את האופל גרנדלנד X החדשה שלו, בשנת 2020, הוא דמיין את עצמו נוסע ברכב גרמני נוח, בטוח ואמין – וגם היום, למרות כל מה שקרה לאחר מכן, הוא מספר על חוויית נהיגה נעימה ומהנה.
למען האמת, עו"ד חורי הוא לקוח ותיק ונאמן של המותג אופל: הגרנדלנד X שלו היה רכב שלישי בבעלותו מאותה תוצרת, והוא אף הפנה ליבואניות אופל לא מעט לקוחות.
אבל כאשר מלאו לגרנדלנד הזה רק 30,000 קילומטרים הוא הרגיש לפתע שהמנוע מקרטע, כל הנוריות על לוח השעונים נדלקו כמו עץ חג המולד, ומכיוון שזה קרה בסמוך לצומת הצ'ק פוסט שבחיפה הוא העמיד את הרכב בחניון סמוך והעביר אותו למוחרת היום למוסך קרוב, מורשה יבואן.
האופל היה אז עדיין במסגרת תקופת אחריות היצרן, וכאשר מנוע הפיורטק 1.2 שלו נבדק במוסך הסתבר שרצועת התזמון התפוררה. מיכאל מעיד שעד לאותו רגע, וגם לאחר מכן, לא היה לו מושג מה זאת רצועת תזמון ומה התפקיד שלה ברכב, ובעיקר לא היה לו מושג שלמנועי פיורטק – כמו זה שמותקן ברכב שלו – יש כשלים סדרתיים ובהם גם התפוררות רצועות תזמון ונזקים היקפיים רבים שנגרמים כתוצאה מכך.
"הסבירו לי שדברים כאלה קורים לפעמים בגלל שלמפעל המנועים מגיעות רצועות ישנות, ושעם הרצועה החדשה שהותקנה במנוע אני אוכל לנסוע בשקט עוד 100,000 קילומטרים לפחות".
אלא שעו"ד חורי לא נדרש להמתין יותר מידי כדי ללמוד מה זאת רצועת תזמון וגם מה זה כשל סדרתי: בחודש מרץ השנה, לאחר שהאופל גרנדלנד X שלו צבר כ-70,000 קילומטרים, הוא חווה את אותן תופעות שהרגיש בפעם הקודמת. הפעם זה נגמר רע: "נסעתי ברכב", הוא מספר לנו, "ופתאום הרגשתי את אותה תחושה שחוויתי בפעם הראשונה – שהמנוע מגמגם והרכב מקפצץ", הוא אומר.
"הפעם הרכב כבר לא היה במסגרת אחריות ולכן הכנסתי אותו לבדיקה במוסך מורשה משרד תחבורה שאינו מורשה יבואן. במוסך הזה אמרו לי שרצועת התזמון שוב התפוררה, ולכן פניתי ליבואנית, חברת לובינסקי. הם ביקשו ממני להכניס את הרכב למוסך מורשה שלהם כדי ששם יחליטו אם התיקון מכוסה באחריות או לא".
עו"ד חורי מדגיש שאף אחד מנציגי היבואנית לא הזהיר אותו מפני נהיגה ברכב שלו לאחר ההתפוררות השנייה של רצועת התזמון, וזאת למרות שכבר בשנת 2022 זומנו כלי רכב מאותו דגם, שיוצרו בין ה-1 במרץ 2018 ועד ל-20 בפברואר 2020 ל"ריקול" בטיחותי.
בהגדרת אותה קריאה לתיקון, כפי שנמסרה בשעתו למשרד התחבורה על-ידי היבואנית, נכתב שהריקול מבוצע בגלל "אפשרות להפחתה ביעילות מערכת סיוע לבלימה כתוצאה מבלאי ופגיעה בעמידות רצועת התזמון". במילים ברורות יותר – החלפת רצועה בכלי רכב שנקראו לתיקון נדרשת מכיוון שחלקיקים של רצועה מתפוררת עלולים לסתום מעברי שמן במשאבת מגבר הבלמים של הרכב ולהשבית אותה. זה פוגע בעוצמת הבלימה.
נזכיר שכאשר מוכרזת בישראל קריאת תיקון חייבים כל כלי הרכב שכלולים בה לבצע את התיקון – אחרת אי אפשר להעביר אותם את מבחן הרישוי השנתי ("טסט").
עו"ד חורי טוען שמעולם לא קיבל הודעה על ריקול כזה, ושהרכב שלו מעולם לא זומן לתיקון וגם לא נחסם בטסט. לדבריו, הפעם הראשונה שבה גילה אודות הריקול הייתה בשיחה איתנו לקראת הכנת כתבה זאת. לדבריו, מכיוון שמדובר במצב מסכן חיים אין לו ספק שהוא לא היה נוהג ברכב לו ידע שהוא לוקח סיכון.
טוטאל לוס
לאחר ששוחח עם נציגי היבואנית, כאשר עו"ד חורי מצא זמן פנוי הוא נהג בגרנדלנד שלו למוסך המורשה של לובינסקי בצפון הארץ. אלא שתוך כדי נסיעה הוא שוב חווה את אותו גמגום מנוע שאופייני לכשל הזה, אך הפעם זה נגמר הרבה יותר רע: לדבריו, חלקיקי רצועה סתמו ככל הנראה את מגבר הבלם של הרכב, ולמרות שהוא לא נסע במהירות גבוהה הוא לא הצליח לעצור ופגע ברכב שלפניו.
כתוצאה מן התאונה נפתחו כריות האוויר ולמרבה המזל לא היו נפגעים בגוף או בנפש. בגלל ערכו הנמוך יחסית של הרכב כמשומש הוגדר הגרנדלנד X כ"טוטאל לוס".
"במזל", אומר לנו מיכאל, "אף אחד לא נפגע בתאונה הזאת. אבל באותה מידה הייתי עלול לפגוע חס וחלילה בהולך רגל או בילד, וכל הסיפור היה מסתיים לגמרי אחרת".
חשוב להדגיש: למעט עדותו של עו"ד חורי אין לנו דרך לדעת מה בדיוק התרחש בעת התאונה וכיצד היא נגרמה. לא בדקנו את הרכב וייתכן שהיו סיבות אחרות לגמרי לתאונה.
מצד שני, חשוב להציף שתי בעיות בעלות חשיבות ציבורית עצומה: מדוע הרכב של עו"ד חורי לא זומן לתיקון, והאם ה"ריקול" שסטלנטיס מבצעת פותר את הסכנה הבטיחותית שבעטיה הוא הוכרז מלכתחילה?
מה שמבוצע במסגרת ריקול למנועים שנקראים לתיקון זאת בעיקר החלפת רצועת תזמון, וזאת רק אם אנשי המוסך מחליטים שהיא מתפוררת. אל מערכת TheCar הגיעו תלונות של בעלי רכב שאצלם לא הוחלפה רצועה במסגרת הריקול אך היא החלה להתפורר לאחר מכן, וחמור מכך: הגיעו אלינו תלונות גם של בעלי רכב שהוחלפה אצלם רצועת תזמון וגם הרצועה החדשה התפוררה.
כך גם במקרה של עו"ד חורי (שלטענתו לא זומן בכלל לריקול): רצועת התזמון השנייה שהותקנה ברכב שלו התפוררה כ-40,000 קילומטרים בלבד לאחר ההתפוררות של הרצועה המקורית, וזה עלול להעיד על כך שריקול החלפת רצועה במנועי פיורטק בכלל לא אפקטיבי. המשמעות: גם כלי רכב שביצעו ריקול עדיין מסוכנים לתנועה.
אל מערכת TheCar הגיעו עד כה 13 תלונות נוספות של בעלי רכב שמתארים מצבים שבהם המכוניות – כולן עם מנועי פיורטק – נתקעו או "גמגמו" בתוך כדי נהיגה על כבישים ציבוריים. כל הנהגים שפנו אלינו מצהירים שבאותם מצבים הם או בני משפחתם חשו שהם נמצאו בסכנת חיים של ממש.

פנינו לחברת דוד לובינסקי, יבואנית פיג'ו, סיטרואן ואופל לישראל, ושאלנו אם גם הם קיבלו תלונות דומות מנהגים ובעלי רכב שמצאו את עצמם במצבים מסוכנים על כביש ציבורי עם מנוע פגום.
שאלנו מדוע הרכב של מר חורי לא זומן לתיקון למרות שהוא יוצר בתקופה שבה יוצרו כלי הרכב שכן זומנו לתיקון, ושאלנו אותם אם לובינסקי יידעה את משרד התחבורה אודות סכנה אפשרית בכלי הרכב האלה, או פעלה בכל דרך אחרת כדי לצמצם סכנה כזאת?
שאלה נוספת שהפננו ללובינסקי היא מדוע החברה לא הודיעה למשרד התחבורה ולבעלי הרכב שכאשר רצועת התזמון מתפוררת עליהם להפסיק להשתמש ברכב באופן מיידי ולהביא אותו למוסך בגרירה?
תשובות לובינסקי: "אין בידנו תלונות קונקרטיות מסוג זה.
לא היבואן, אלא היצרן הוא זה שקובע את הקריאות לשירות ואילו כלי רכב נוגעים לקריאה.
בדיקת הרכב ואבחון התקלה והתלונה מתבצעים אך ורק במרכזי השירות. האחריות על הרכב הנו של בעליו בלבד. מעולם לא נתבקש לקוח להגיע עם הרכב בנסיעה אם דיווח על תקלת בטיחות למרכז השירות.
הדיווח כאמור למשרד התחבורה אודות קריאות לשירות ואופיין נמצא באחריות היצרן ואנו פועלים אך ורק לפי הנחיות היצרן.
ההחלפה אכן אפקטיבית. לא ידוע לנו על מקרים חוזרים בכלי רכב אשר מקפידים לבצע שירות והחלפות בהתאם להוראות היצרן והחומרים על פי מפרטי היצרן".
האם גם הרכב שלכם (מכל סוג) נתקע בזמן נהיגה על כביש ציבורי או שלדעתכם נקלעתם לסכנת חיים כתוצאה של כשל סדרתי? כתבו לנו אל: editor.thecar@gmail.com
גילוי נאות: חברת לובינסקי הגישה כנגד הח"מ תביעת לשון הרע בקשר למנועי פיורטק.
לקריאה נוספת:
האם יבואנית פיג'ו סיטרואן חוגגת על חשבון הכשל הסדרתי במנועי פיורטק?
הונדה הכריזה על ריקול למשאבת הדלק אבל הלקוח נדרש לשלם על התיקון
טויוטה נותנת שיעור באחריות ליונדאי, רנו, פיג'ו ופורד: תחליף 102,000 מנועים פגומים