האם תרצו לנהוג ברכב שההגה שלו לא מחובר באופן פיזי לגלגלים? יכול להיות שבעתיד לא תהיה לכם ברירה.
יצרנית הרכב הוותיקה מרצדס-בנץ הכריזה לאחרונה שכבר במהלך השנה הבאה היא תציע "היגוי על חוט" ברכב מייצור סדרתי, וכך תהיה יצרנית הרכב הגרמנית הראשונה שעושה את זה. טסלה, חשוב להזכיר, כבר מציעה טכנולוגיה דומה ב'סייברטראק', שם היא מועילה עם רדיוס סיבוב זעיר שמבוסס על היגוי לארבעת הגלגלים.
צריך גם לומר כבר בתחילת הדברים שרבים מאיתנו כבר ישבו בכלי תחבורה שבהם כל פקודות ההיגוי מבוצעות באמצעות מערך של חיישנים ופקודות חשמליות ולא על-ידי קשר פיזי עם ה"הגה" – והכוונה כמובן לרוב מטוסי הנוסעים (שלא לדבר על מטוסי קרב) שבהם טסנו. אלא שקשה להשוות בין מכונה שעולה עשרות או מאות מיליוני דולרים לבין מכונה שעולה כמה עשרות אלפים.
מערכות היגוי באמצעות חוט צפויות לצבור פופולריות גוברת בשנים הקרובות היות שהן פותחו כבר על-ידי מספר ספקיות משנה לתעשיית הרכב – בהן גם 'בוש' ו-ZF. מערכות אלה מבטלות את החיבור המכני בין עמוד ההגה לבין מערכת ההיגוי, ועוד לפני שמדברים על התועלות ועל הסיכונים צריך להדגיש את האתגר העצום בלשמר על היזון חוזר בין מה שמתרחש על האספלט לבין הידיים של האוחז בהגה.
במרצדס מהללים את היכולת של מערכת כזאת לתת מענה מדויק במגוון מצבי נסיעה כמו במהירויות חניה להבדיל מנהיגה על כבישים מהירים, ואת השילוביות המצוינת שלהן עם מערכות אלקטרוניות נוספות שהשתלטו לנו על הרכב בשנים האחרונות כמו כל מערכות הסיוע לנהג (ADAS).
לדבריהם, היגוי באמצעות חוט מפשט גם את האינטראקציה בין הרכב לבין מערכות חניה אוטומטיות ואף מקלות על ביצוע ידני של תמרוני חניה. הם מדגישים גם שמערכת ההיגוי החדשה שלהם משפרת את היציבות הכיוונית ואת "הזריזות הרוחבית" של הרכב בתרחישי נהיגה שונים, ואף מונעת כמעט לחלוטין רעידות של ההגה שמורגשות במערכות הקונבנציונליות כאשר חולפים על פני משטחי כביש פגומים.
במרצדס מספרים גם שמערכת היגוי על-חוט מאפשרת למומחי המתלים שלהם להתאים באופן אקטיבי את יחס ההיגוי ("כמות" סיבוב ההגה ביחס לסיבוב הגלגלים) לתצורות נהיגה שונות – למשל נהיגה ספורטיבית, ולהעדפות המדויקות של נהגים. בכל מקרה, עם מערכת כזאת אין צורך לסובב את גלגל ההגה ל-360 מעלות או יותר, מספיקה הטיה שמאלה או ימינה של מקסימום 170 מעלות.
מעצבי הפנים של מרצדס לא פספסו את ההזדמנות להדגיש את המערכת החדשה באמצעות "גלגל" הגה שנראה לקוח ממטוסי קרב של שנות ה-30 של המאה הקודמת, וזה מזכיר לנו שגם מעצבי הפנים של לקסוס עושים שימוש בעיצוב דומה ב-RZ החשמלית החדשה שלהם שהוצגה לפני כחודשיים עם היגוי על-חוטי.
אנשי מרצדס טוענים שלפני שהציגו את המערכת שלהם באופן רשמי הם השלימו כבר יותר ממיליון קילומטרים של נהיגה פיזית וגם וירטואלית, גם במכוניות מבחן וגם בניסויי מעבדה.
המערכת שלהם, כך הם מבטיחים, כוללת מערכות גיבוי לחיישנים, ליחידות הבקרה, לאספקת החשמל ולמערכות הנתונים – וזאת במטרה "למנוע כל נקודת כשל בודדת". במקרה של כשל כלל מערכתי תיזום האלקטרוניקה של מרצדס התערבות באמצעות היגוי הסרן האחורי ובלימה ספציפית של כל אחד מארבעת הגלגלים.
אשְׁרֵי אָדָם מְפַחֵד תָּמִיד
אנחנו מקדמים בברכה ובזרועות פתוחות כל טכנולוגיה חדשה ברכב בתנאי שהיא באמת מועילה ומשפרת את חוויית הנהיגה ואת הבטיחות, אבל לא קל לומר את זה לגבי מערכות על-חוטיות ברכב.
מעבר לסיכוי הקלוש שמערכות כאלה ישמרו את ההיזון החוזר שכל כך נחוץ עבור הקשר עם המכונה ועם הכביש – סיכוני הכשל – ובכלל זה פריצות סייבר – לא בהכרח מצדיקים את התועלות שמובטחות לנו.
לא מיותר להזכיר שמרצדס השיקה מערכת בלמים על-חוט כבר לפני יותר מ-20 שנים בדגמי E-Class ו-CLS (אז נקראה המערכת הזאת Sensotronic Brake Control). שנים ספורות לאחר מכן נאלצה מרצדס לבצע שתי קריאות לתיקון (בשנת 2004 ו-2005) למערכות האלה וקצת אחרי הריקול השני היא הכריזה על הפסקת ההתקנה של מערכות בלימה על-חוטיות משנת 2006 ואילך.
כאמור, לקסוס השיקה מערכת היגוי על-חוט עם RZ 550e F Sport החדשה שתתגלגל לאולמות התצוגה בחודשים הקרובים ואילו בעלת הבית שלה, טויוטה, מציעה מערכת דומה ב- bZ4X החשמלית. מערכת זאת פותחה על-ידי ספקית המשנה JTEKT.
ניו (Nio) השיקה בתחילת השנה בסין מערכת היגוי באמצעות חוט בדגם ET9, וטסלה, כאמור, מציעה אותה ב'סייברטראק' עם היגוי לכל ארבעת הגלגלים. הונדה הציגה מערכת רעיונית כזאת בדגם הקונספט EV 0 והבטיחה להכניס אותה לייצור סדרתי כבר בשנה הבאה, ואילו יצרנית מכוניות הספורט הבריטית לוטוס כבר מציעה אותה כאופציה ב'אלטרה'. בעלת הבית (החלקית) של לוטוס – ג'ילי – פיתחה מערכת כזאת עם ספקית החלקים Hella וזה אומר שאפשר לצפות שגם קבוצת ג'ילי תציע בקרוב היגוי על-חוטי בדגמים נבחרים שלה.
לקריאה נוספת:
טויוטה מנתקת את ההגה מהגלגלים: תציע היגוי אלקטרוני כבר בשנה הקרובה
תקן חדש ימנע שריפות בסוללות רכב חשמלי
בלמים על חוט: האם אתם סומכים על ברקסים חשמליים?