נחל השופט וסביבתו הם בין המקומות שמהנה לטייל בהם בכל עונות השנה, ובמיוחד כעת, אחרי הגשמים הראשונים שבהם עלה הנחל על גדותיו בזרימה מרשימה מאין כמותה.
רגע אחרי שמסלולו המפותל של הנחל שב להכיל את כמויות המים הגדולות, ולפני שכולנו נשלחים שוב למעצר בית ואל עוצר טיולים, כדאי לנצל את מזג האוויר המושלם של סוף השבוע כדי ליהנות מאוויר חורף נעים ומן הנוף המהמם של רמת השופט.
מסלול ההליכה שלנו קצר – קילומטר וחצי בסך הכל, והוא מותאם ומתאים לכולם: לילדים ולקשישים, לטיילים ותיקים ולמוגבלי תנועה, לספורטאים מאומנים ולבטטות כורסא. לאורך המסלול יש פינות ישיבה חביבות, סבך שיחי פטל וצמחי קנה, ולא מעט שבילים נוספים שמתפצלים אל כל רחבי פארק רמות מנשה. הכל נראה כמו חגיגה אינסופית של יפי הטבע, עם תצפיות נוף, יערות, שפע של מים ותחילת פריחות של עשרות מיני פרחים. המסלול בטוח ואפשר לתת לילדים לרוץ קדימה ללא חשש, או אף לשלוח אותם למשימות זיהוי בעלי חיים קטנים וצמחים.
נחל השופט נובע ממעיינות שונים לאורך מסלולו והוא מתחיל להתהוות במספר יובלים בין המושב עין העמק לקיבוץ רמת השופט. שמו מנציח את השופט היהודי-אמריקני יוליאן מק. הנחל מתפתל ברמת מנשה, שנמצאת בחלקו הדרום-מזרחי של הכרמל, מקיף את רכס הכרמל מדרום מזרח אל צפון-מזרח אל תוך עמק יזרעאל, ושם, לא הרחק מקיבוץ הזורע, הוא נשפך לתוך נחל קישון שזורם מכיוון ג'נין אל עמק זבולון ומפרץ חיפה.
על רמת השופט נובעים בין השאר עין א-ריחאניה, עין סיני, עין פרור ועין חשרת, והמים מפכים מהם בכל ימות השנה ומעניקים חיים לצמחיה עשירה ופריחה מרהיבה. בין השאר צומחים לצד הנחל עצי 'אולמוס', הנדירים במקומותינו (כיום הם נקראים 'בוקיצה שעירה'), וגם עצי ערבה מחודדת, אשחר רחב עלים, חרוב, הרדוף נחלים ואורנים. בין הצמחים והשיחים שמפארים את האזור בולטים שיח אברהם, שנית גדולה, גרגר נחלים, טיון דביק, עיריוני צהוב, אספרג, וצמחים עשבוניים רבים. הנחל מהווה מקור מחיה עבור מינים רבים של ציפורים, וגם נוטריות ודו-חיים כמו סלמנדרות.
גשמי החורף ניקו את האבק מן העצים, הצמחים והשבילים ונדמה שגם ערוץ הנחל נזקק להם כדי לנקות את עצמו ולחדש את כוחו. שיחי הפטל העבותים צמחו עלים ירוקים חדשים וצמחים אחרים עברו לתצורת שלכת אדמדמה, ובינות לצמחיה קל להבחין בשבילי חזירים שפורצים את הצמחיה בדרך אל המים, חושפות פה ושם קרחות קטנות שבהן נראית זרימת המים הצלולים ונשמע פכפוך מרגיע.
כמו לא מעט שבילים וחניונים אחרים ב'עמק השלום' וברמת מנשה גם השביל לאורך נחל השופט הוכשר על-ידי הקרן הקיימת לישראל, ולאורך קטע של נחל השופט הוא סלול היטב וחלקו ספון עץ. השביל מתפתל בצמוד לפיתולי הנחל ומציע למטיילים פינות חמד רבות שבהן אפשר לשבת בנוחות לצד המים הזורמים. הנוף מסביב מרהיב: גבעות גיר רכות ועגולות אשר עד לשלהי התקופה העות'מנית היו מכוסות ביערות אלונים שנכרתו כדי להניע את רכבות הצבא במלחמת העולם הראשונה וכיום נטועים ביערות קק"ל – רובם בין הוותיקים ביותר בישראל.
באזור זה של רמת מנשה מתבצע אחד המפעלים היפים ומעוררי ההשראה של עמותת לטם שעוסקת בהדרכת טיולים ובפעילויות טבע לאוכלוסיות עם צרכים מיוחדים. עמותת לטם מתמקדת בהתאמת פעילויות בחיק הטבע לאוכלוסיות אלה עם הדרכה של צוות מדריכים מיומן והפעלה בקבוצות קטנות, והיא מסייעת לילדים ובוגרים עם לקויות פיזיות, מוגבלות שכלית התפתחותית, לקויות חושיות או נפשיות, וגם לנוער בסיכון ולמשפחות בסיכון ולנשים נפגעות אלימות.
אנשי לטם סייעו בהנגשת המסלולים למי שמתקשים לנוע בכוחות עצמם ועבור מי שנשכרים מפעילויות בחיק הטבע ואשר כמו כולנו, וכנראה הרבה יותר, סובלים בשנה האחרונה מן הסגרים שכפתה עלינו מגפת קורונה.
המסלול הקצר מעגלי וחוזר אל חניון חרובים, ובהליכה רגועה, עם הפסקות, אפשר להשלים אותו תוך כ-40 דקות עד שעה. אפשר לבחור גם במסלול ארוך יותר, שעשוי לקחת כשעתיים עד שלוש שעות, בהתאם לקצב, או להשאיר מכונית אחת ליד מושב עין העמק ולהגיע עם אחרת אל חניון חרובים, וכך ללכת כמעט לכל אורך נחל השופט.
כך מגיעים: היציאה למסלול מ'חניון חרובים' שאליו אפשר להגיע דרך פארק יערות מנשה או דרך 'יוקנעם מושבה' (להבדיל מן העיר). בסופי השבוע, בגלל עומס מטיילים, סוגרים אנשי המושבה את הדרך ולכן אפשר להגיע רק מן הפארק.
ניסע על כביש 66 – אחד הכבישים הקשים והמוזנחים באזור – שמוליך מצומת מגידו לצומת התשבי שליד יוקנעם. אם מגיעים ממערב, מכיוון כביש 6 או כביש 722, ממשיכים מזרחה לאורך כ-6 קילומטרים ופונים ימינה לפי השילוט "פארק יערות מנשה", אל רחבת כניסה שבה נבחר שביל שפונה ימינה ועולה אל רכס הכרמל. נמשיך לפי השילוט עד לחניון חרובים, שם נחנה ומשם נצא.
הצעות נוספות לפעילויות בסוף השבוע באתר הבית של דובי זכאי.