הסופה 'אלפיס', אשר צבעה בתחילת השבוע בצבע לבן אזורים רבים בטורקיה וביוון, מפזרת כעת שלג בישראל על כל ההרים והרכסים שגובהם מעל 600 מטרים. כרגיל בימים כאלה, רוב עמישראל ירדוף אחרי החוויה הלבנה והחריגה הזאת כשהוא מכוון אל החרמון, וזה אומר שרבבות אנשים ימצאו את עצמם במשך הרבה יותר שעות בפקקי תנועה מאשר במשחקי שלג.
בימים כאלה ישנם מספר צירי תנועה שצריך להימנע מהם כמעט בכל מחיר, למשל הדרך שבין מג'דל שמס לחרמון ולפעמים גם כביש מספר 1 במבואות ירושלים, אך לעומת זאת יש הזדמנות לחוות שלג ולחזות בנוף מושלג ממספר מקומות אחרים -בתקווה שהם פחות גדושים במבקרים ובעומסי תנועה. בגלל תנאי מזג האוויר עדיף שכל מי שמבקש להשליך כדורי שלג יתמקד במקומות באזור מגוריו ולא ירחיק נדוד, לכן ריכזנו כאן מספר המלצות כשהן מסודרות לפי אזורים גיאוגרפיים.
צפון
צפת, הר כנען ויער ביריה
העיר צפת מהנה לביקור בכל ימות השנה, וכעת היא צפויה להתכסות בשלג. אפשר להגיע אל צפת מדרום, דרך הכבישים 85 ו-90, או ממערב על כביש עכו-צפת (כביש 89). בכל דרך שתבחרו תגלו נוף משכר של הגליל העליון ויש מצב גם למצוא מקומות מושלגים נוספים לאורך הדרכים, וכאשר תגיעו לאזור העיר תוכלו להמשיך אל יער ביריה ו/או אל הר מירון – שגם שם צפוי לרדת שלג. כדאי לסייר רגלית בסמטאות העיר העתיקה בצפת, ואם הן מושלגות תזכו לחוויה מהנה במיוחד. מרחק הנסיעה ממרכז העיר העתיקה להר כנען וליער ביריה ממש זניח.
יער ביריה, כשהוא עטוי בשלג, מספק "חוויה של פעם בחיים". בשטחו יש שלוש פסגות שמתנשאות לגובה של 900 מטרים אשר עשויות להיות מכוסות במעטה מכובד של שלג. יש לזכור שחלק מן הדרכים בתוך היער הן דרכי נוף כבושות אך לא סלולות, והאזהרה הבאה נכונה גם לשאר האתרים בכתבה זאת: ירידה מן הכביש בתנאי בוץ ושלג מהווה אתגר לא פשוט למי שנוהג בכלי רכב עם הנעה קדמית בלבד. בכל מקרה, כאשר נוהגים מחוץ לכביש צריך להיזהר מירידה לשולי הדרך – משם עלולים להחליק או סתם להיתקע, ויש להישמר גם מפגיעת אבנים וענפים שעלולים להסתתר תחת המעטה הלבן.
מחזה מרהיב נוסף מספק הר מירון כשהוא עטוי בשלג, וכדי להגיע לשם יש לכוון את ה'וויז' אל בית ספר שדה הר מירון, משם אפשר לצאת לטיול אל ההר עצמו או לנחלים שבסביבה.
כביש הצפון, רמות נפתלי
מעט אחרי שמתחילים בנסיעה מזרחה מאזור ראש הנקרה לכיוון שלומי מבחינים היטב בראשו המלבין של החרמון, ומראה הנוף הזה מלווה אותנו לאורך הדרך ומתעצם ככל שמתקדמים על "כביש הצפון". כביש זה, שמספרו 899, יוצא מכביש 4, חולף דרך העיר שלומי וממשיך דרך אדמית, גורן, שומרה, ברעם, יראון ורמות נפתלי. כמעט כל פיתול בכביש 899 מזכיר חבלי ארץ אירופאים הרריים מאיטליה, צרפת או ספרד, ובהתאם להתפתחות הסופה נראה שהדרך הזאת תהיה מנוקדת בלא מעט נקודות מושלגות. ברקע אפשר להבחין בהרי לבנון, שגם הם מושלגים, והתמונות מרהיבות ונדירות.
מטולה
כביש 899 מסתיים בצומת כח, על כביש 90, ולא מן הנמנע שכביש 90 יהיה גדוש במטיילים שנוסעים צפונה לחרמון. אבל בשעה שרוב המכוניות יפנו מזרחה בקרית שמונה, אפשר להמשיך צפונה לכיוון העיירה מטולה, שממנה אפשר לחזות בשלג שיכסה את הרי נפתלי, וגם להציץ אל הנעשה אצל שכנינו מצפון. בדרך לשם, לפני קרית שמונה, חולפים ליד צוק מנרה שמתנשא בשיאו לגובה של כ-750 מטרים ולכן יש סיכוי סביר שדגם הוא יהיה עטוף לבן. ממרומי צוק מנרה אפשר לחזות בנופים המהממים של עמק החולה, החרמון ורמת הגולן.
רמת הגולן
דרכי הרמה צפויות להיות עמוסות, ובין אם מטפסים אליה מדרום או ממערב – התחושה תהיה שכולן מובילות צפונה, לחרמון. קצת דרומה מן ההר נטוע יער אודם שהוא היער הגדול והמרשים בגולן. בשיפוליו פועל 'יער האיילים' שמציע אטרקציה משפחתית ייחודית בעיקר לילדים. בכניסה אל יער אודם נמצא אזור מעניין מאד מבחינה גיאולוגית-געשית, וזה נכון גם למספר אתרים נוספים בסביבה כמו הר בנטל. אבל כאשר מטיילים בגולן, במיוחד במרדף אחרי שלג – חשוב להקפיד שלא להיכנס בטעות לשדות מוקשים.
אפשרות אחרונה להתחרט לפני שנתקעים על כבישי מג'דל שמס נמצאת ליד העיירה מסעדה: ברכת רם שעולה כעת על גדותיה מרוב מים, ויש מצב שהשכבה העליונה שלה קפאה.
מרכז
הרי ירושלים כבר מכוסים לבן ומעטה זה צפוי להתעבות עם התקדמות הסופה, וזה אומר שקטעים שונים על כביש מספר 1 עלולים להיסגר ולהיפתח לסירוגין לצורך פינוי שלג. חשוב להקשיב למהדורות החדשות כדי להתעדכן, ולבחור באתרים המתאימים בהתאם.
הר אדר
הר אדר, והישוב שנושא את אותו שם, נישאים לגובה של 800 מטרים וכבר בדרך אל ראש ההר אפשר יהיה להתפלש בשלג. בראש ההר ניצבת אנדרטת הראל שממנה יש תצפית מרהיבה על הרכסים שמקיפים את ירושלים. כדי להגיע לשם יורדים במחלף חמד שעל כביש 1 בכיכר שמובילה לאבו גוש, ממשיכים לעבר קריית ענבים על כביש 3975 ומשם לפי השילוט להר אדר.
קיבוץ צובה
מקיבוץ צובה, על הר צובא, אפשר לחזות בשרידי מצודת בלמונט וגם בנוף המשכר של הרים מושלגים מסביב, מעל הכפרים עין רפא, עין נקובא ובית נקופה. מכאן אפשר להמשיך אל מעיין צובה, ובין עצי השקד להלך על שביל לכיוון המעיין בתוך כדי תצפית מרהיבה מזרחה. מגיעים לשם על כביש 38 שאליו יורדים ממחלף שער הגיא (או, בעיקוף קל, ממחלף לטרון), ממשיכים לצומת אשתאול, ומשם מטפסים מזרחה על כביש 385 עד לקיבוץ צובה.
צור הדסה
על כביש 375 שבין צומת האלה לצור הדסה, ישנן לא מעט נקודות שעליהן נערם שלג. כבר כאשר עולים על 375 מכביש 38 אפשר להבחין בפסגות הלבנות שעליהן נטועים ישובי גוש עציון, ובדרך לצור הדסה אפשר לעצור בחירבת חנות שמשמאל לציר, ולטייל ביער יפה שעשוי להיות מכוסה לבן. עדיף שלא להסתבך בתוך שבילי היער עם כלי רכב עם הנעה קדמית, אלא לצעוד רגלית, ולחזות בנוף המרהיב של הישוב מטע, נחל זנוח ועין מטע. ממשיכים על 375 בגובה של כ-750 מטרים ומגיעים אל צור הדסה שנדמה בימים אלה לכפר שוויצרי.
בר גיורא, נס הרים
גם מכביש 386 שמעל העיר בית שמש ישנם נופים מרהיבים, והכביש עצמו מתפתל בין יערות קק"ל שחלקם מושלגים. אם הגעתם מכיוון צור הדסה עליכם לפנות מערבה אל כביש 386 ולהמשיך איתו לכיוון בר גיורא ונס הרים. בהמשך אפשר לרדת לכיוון בית שמש וכביש 38.
גוש עציון
חלק מישובי הגוש נטועים על פסגות בגובה 900 מטרים, ואפשר להגיע לכפר עציון שממוקם על הר בגובה 800 מטרים ולחזות משם בנוף המרהיב שמסביב. מצומת האלה, על כביש 38, פונים מזרחה לכביש 375 ובצומת עציונה פונים דרומה אל כביש 367.
ירושלים
עיר הבירה מהממת ביופיה תחת שלג, ובכלל, וכדאי להגיע אל כל נקודת תצפית שממנה אפשר לראות את העיר העתיקה. המראה עוצר נשימה: טיילת העופל, תצפית אל נחל קידרון, בית הקברות שעל הר הזיתים. אפשר להתמקם מתחת למלון 'שבע הקשתות', או בשכונת משכנות שאננים בימין משה, או בקצה רחוב בנימין מזר, על כביש שירות שמתחת לאוניברסיטה העברית בהר הצופים – משם יש תצפית לא רק על העיר העתיקה אלא גם לכיוון מדבר יהודה. אפשר גם לסייר בגן סאקר או ברחבת הכותל המערבי.
לפני, אחרי או במקום ביקור בירושלים אפשר לנסוע אל הגן הלאומי נבי סמואל, שבו, לפי המסורת, קבור שמואל הנביא. הכניסה לאתר ההיסטורי עצמו לא כרוכה בתשלום אבל יש להירשם מראש באתר האינטרנט של רשות הטבע והגנים.
דרום
בשעה שמטיילים רבים יבחרו ב"אפשרות הפאבלובית" וייסעו צפונה או אל הרי ירושלים, אנחנו ננצל את ההזדמנות הנדירה לעשות את ההיפך: ליהנות מן המראה הייחודי והמרהיב של שלג במדבר. בזכות 'אלפיס' צפוי להיערם שלג על הר כרכום, במכתש רמון, אולי אפילו בשדה בוקר.
הר הנגב
אחד המראות הנהדרים ביותר בימים כאלה בדרום הוא מכתש רמון כשהוא מושלג ולבן, ואת זה אפשר יהיה לראות ממצפה רמון. מומלץ להגיע אל תצפית 'הר גמל' שלצד מרכז המבקרים.
ערד
העיר ערד, שמשקיפה מזרחה לכיוון מצדה וים המלח, עשויה גם היא לקבל מנת שלג בסופה הזאת, וגם אם לא מדובר בשכבה עבה – המחזה יכול להיות נדיר ומיוחד.
יער יתיר וחבל יתיר
אחד היערות הגדולים בישראל עשוי להתכסות היום ומחר במעטה לבן, וכדאי מאד להגיע אל "בית היערן" ולתצפת לכיוון הר עמשא. מכאן אפשר להמשיך אל חבל יתיר, בדרום יהודה, שמשתרע משני צדי הקו הירוק. חבל יתיר גובל בצפון-מזרח הנגב מדרום וממזרח, בהר חברון מצפון ובקצה הצפוני של הערבה, ובין השאר נטועים בו היישובים בית יתיר, ליבנה, הר עמשא, מיתר, כרמים ועוד.
אחד האתרים שכדאי לבקר בהם הוא סוסיא – עיר שהייתה בשיא תפארתה במאה הרביעית לספירה, בתקופה הרומית-ביזנטית, והתקיימה עד לתקופה המוסלמית הקדומה במאה התשיעית לספירה. סוסיא ממוקמת בגובה של כ-800 מטרים מעל פני הים, לכן גם היא צפויה להיות מושלגת (בוויז: "סוסיא הקדומה").
הנחיות כלליות:
כאשר השלג הוא המטרה שלנו חשוב לשים לב למספר כללי זהירות:
1. כאשר הטמפרטורה נמוכה מ-4 מעלות נצברת על הכבישים שכבת קרח חלקלקה. מערכות בקרת היציבות במכוניות בנות 10 או פחות אמורות להתמודד איתה בקלות, אבל אי אפשר לנצח את הפיזיקה לכן חייבים לנהוג לאט, בלי להאיץ או לבלום בעוצמה ובלי הטיות מהירות של ההגה.
2. כאשר כביש מכוסה בשלג עדיף להמתין לפינוי שלו באמצעות מפלסת כדי שלא להיתקע בשלג ולהעיק שלא לצורך על כוחות ההצלה.
3. כאמור – יש לנהוג בעדינות ובזהירות על שבילי עפר כבושים ולהישמר במיוחד מסלעים ואבנים שעלולים להיות מוסתרים תחת מעטה בוץ או שלג.
4. במכוניות עם הילוכים אוטומטיים יש "מצב שלג" אשר מעביר פחות כח לגלגלים כדי להימנע מהחלקה בעת תחילת נסיעה. השתמשו בו בעת הצורך.
5. נתקעתם? הפעילו מיד את איתות החירום ("האזארד") וסמנו את הרכב באופן בולט כדי למנוע תאונות.
הצעות נוספות לפעילויות בסוף השבוע באתר הבית של דובי זכאי