בעוד כשבוע, בתערובת המכוניות הבינלאומית של טוקיו, תציג טויוטה מהפך מעניין שנוגע גם בה אבל בעיקר במותג היוקרה שלה, לקסוס. מי שמובילה את המהלך היא מכונית כמעט אנונימית במונחים כלל עולמיים אשר משמשת את אצולת הממון היפני מזה כ-58 שנים, עוד הרבה לפני שמישהו בכלל חשב על לקסוס.
לאורך שישה עשורים טויוטה ייצרה מכונית גדולה תחת שם הדגם 'סנצ'ורי' (Century), ועל אף שהדגם הזה מעולם לא התיימר להתקשט בנוצות של "יוקרה", ודאי לא בהקשרים המוכרים של מרצדס או אאודי, זאת הייתה תמיד ברירת המחדל של האריסטוקרטיה ושל בכירי התאגידים היפנים – בעיקר מטעמי פטריוטיזם. כעת כל זה עומד להשתנות, ובמידה קיצונית. אקיו טויודה, יו"ר טויוטה, החליט זה מכבר להפוך את סנצ'ורי מדגם שנושא את הסמל של טויוטה למותג-על הלכה למעשה, ולמצב אותו מעל חטיבת היוקרה הנוכחית של טויוטה – לקסוס.
בהקבלה למותגים גרמנים, פולקסווגן מקבילה לטויוטה, לקסוס לאאודי, וסנצ'ורי אמורה להיאבק בבנטלי, ששייכת לקבוצת פולקסווגן. הקבלה למותגים הסינים מעט יותר קשה מפני שהסינים בוראים בימינו מותג רכב חדש כמעט כל שעתיים, אבל נראה שדווקא השוק הסיני הוא זה שמניע את המהלך של טויוטה, ולא אף שוק אחר.
העיצוב שאומר הכול – בלי להגיד כלום
ברמה המעשית, בתערוכת הניידות של יפן 2025 ("תערוכת טוקיו") טויוטה תציג מכונית קונספט ראשונה של מותג-העל החדש וזו תהיה באורך של יותר מ 5.3 מטרים וברוחב של כמעט שני מטרים. דגמי סנצ'ורי ישמרו על פרופורציות שמרניות – כמעט אנונימיות – אך ישדרו מסר של עוצמה שקטה עם צבעים עדינים, צללית מאוזנת ואינספור מאפייני יוקרה.
דגם התצוגה מעוצב בסגנון גראנד טוריזמו עם דלתות נגררות, שלדת קרבון וחלל פנים שנבנה בהתאמה אישית מלאה. טויוטה תאפשר ללקוחות לבחור לא רק צבע ומרקם אלא גם את תחושת הנהיגה הרצויה, וזה הקלף שהיא שולפת מול בנטלי. המכונית מונעת באמצעות מערכת היברידית מתקדמת שמבוססת על מנוע בתצורת V6 בנפח 3.5 ליטר שאליו מחוברים שני מנועים חשמליים. היחידה כולה מספקת 412 כוחות סוס וממש לא מתיימרת להציג ביצועי תאוצה או מהירות אלא "נסיעה חלקה כמו בעידן אחר".
לדברי היצרנית, למכונית יש היגוי אחורי אקטיבי שמאפשר לה להסתובב עם קוטר סיבוב דומה לזה של טויוטה קורולה, וזה ללא ספק הישג הנדסי יוצא דופן בלימוזינה באורך חמישה מטרים ורבע.
סנטורי שייכת למי שנוסעים במושב האחורי שלה ואלה זוכים לניתוק מוחלט מהבלי העולם עם כורסה במקום מושב, כזאת שמספקת להם עיסוי, חימום, וקירור. מנגד נשקף מול הנוסע מסך מגע בגודל 11.6 אינטש שבאמצעותו אפשר לשלוט במיזוג, בוילונות ובאביזרי נוחות נוספים, ואחד ממעצבי הפנים הראשיים של טויוטה מתאר כך את הרעיון שמאחורי הלימוזינה החדשה: "כאשר מסיעים אותך בסנצ’ורי העולם לא צריך לדעת מי אתה – אבל כולם מרגישים".
בעוד שרולס רויס מבקשת לשדר נוכחות בריטית מלכותית, ובנטלי מדגישה עוצמה ספורטיבית, סנצ’ורי מבטיחה הגדרה קצת עמומה של: "יוקרה שאינה מתנצלת אך גם לא מתרפקת על עצמה".
תאמינו לנו שאנחנו לא מבינים מה בדיוק זה אומר אלא רק מצטטים את היפנים, אבל אם זה חשוב להם אז אולי זה יהיה חשוב גם לכם: "זאת תפישה תרבותית יפנית קלאסית שנקראת שִיבּוּי (Shibui), כלומר אלגנטיות עדינה, קווים נקיים, נוכחות ללא רעש".
מצד שני, אולי היפנים לא עושים רעש אבל אין ספק שהם משחררים הרבה אוויר, מפני שאי אפשר למכור מכוניות שמתיימרות להתמודד מול רולס-רויס בלי לבנות "חוויית לקוח" עבור מי שצריכים לרשום את הצ'ק. אז איך זה עובד אצל סנטורי? קבלו דוגמה: כחלק מ"יצירת האווירה" (מי אמר "פלצנות"?, תתבייש!) הם מספרים שהסמל של סנצ’ורי, שהוא עוף החול, "נחרט בעבודת יד ונדרשים כשישה שבועות כדי לפסל כל סמל לכל רכב".
אבל אולי עדיף פשוט להוריד את מעטה הציניות ואז אפשר לקבל את זה גם מכיוון הרבה יותר חיובי ולומר שלא מדובר רק ביוקרה חומרית אלא באמנות רוחנית – כמעט דתית – של דיוק ושירות אישי שמאוד מאפיין את התרבות היפנית.
לקסוס יוצאת מהצללים
יש שאומרים (למשל אנשי טויוטה) שהשקת מותג על מעל לקסוס נועדה בין השאר לשחרר את לקסוס מן הכבלים שלה, ובמקרה או לא במקרה המהלך כולו מתרחש במקביל לכך שלקסוס נפרדת ממכונית הסדאן הגדולה שלה, LS, שהייתה הדגם הראשון של החברה.
גרסה האחרונה של LS, שנקראת Heritage Edition ותיוצר עבור השוק האמריקני בסדרה מוגבלת של 250 יחידות, תסיים את החלק הזה בהיסטוריה של לקסוס וזו תוחלף על ידי מיניוואן חשמלי יוקרתי עם שלוש שורות מושבים.
הפסקת הייצור של LS מסמלת את נטישת הנוסחה המסורתית של סדאן פאר גרמנית אבל מה שמעניין זאת דווקא ההבטחה להפוך את LS ל-"Luxury Space" (מרחב יוקרה), כלומר ליצור קטגוריה חדשה של חוויית נסיעה עם נהג שמתמקדת במרחב, אווריריות, נוחות ועיצוב רדיקלי. על פניו נדמה שזה גם מייצר קצת חדירה למרחב של סנצ'ורי.
אבל אם אנחנו קוראים נכון את המפה נראה שלקסוס הולכת לכיוון יותר חשמלי וטכנולוגי בתוך כדי נטישת הצורך לעצב כלי רכב שמרניים יחסית, בעוד שסנצ'ורי, שממילא ממוקדת בייצור מותאם אישית וייעודי במספרים קטנים – תפנה אל פלח שוק מסורתי יותר בדומה לרולס-רויס ובנטלי.
לקריאה נוספת:
טויוטה מעולם אחר: תשכחו את כל מה שידעתם על קורולה ותתחילו לחשוב קצת טסלה
ההגה לא מחובר לגלגלים: מרצדס תציע מערכת היגוי על חוט
הייתם קונים מכונית חשמלית מחברת תעופה סינית?