• Ad
  • נתונים של עשרות אלפי רכבים חשמליים חושפים את קצב ההתדרדרות האמיתי של סוללות רכב חשמלי ב-5 שנים
    אוהבים את הכתבה? שתפו אותה עם חברים, בעמוד שלכם ובקהילות שבהן אתם פעילים

    שורה תחתונה תחילה
    אחרי שנים של חששות וספקולציות אודות אורך החיים הצפוי של סוללות רכב חשמלי אפשר להירגע: בכלי רכב שעלו על הכבישים בחמש השנים האחרונות נמדדה התדרדרות של 1.8% מתכולת האנרגיה בכל שנה, כלומר שהן צפויות להחזיק מעמד יותר מ-20 שנים, או לכל אורך חיי הרכב.

     

    סי ליאון 7 של BYD מושק בישראל מול טסלה Y

     

    האמת מאחורי המספרים: ניתוח המחקר של Geotab

    חברת Geotab הקנדית מספקת שירותי ניהול לציי רכב בצפון אמריקה ואלה מבוססים במידה רבה על טלמטריה – כלומר חיבור קבוע בין מחשבי החברה לבין מערכת הדיאגנוסטיקה המקורית של הרכב, ובמקרה של רכב חשמלי גם למערכת ניהול הסוללה.

    Geotab מפרסמת דוחות קבועים אודות נושאים שונים, ובין השאר גם מספר התייחסויות ספציפיות לכלי הרכב החשמליים של לקוחותיה – על צי שמונה כיום כ-10,000 כלי רכב. הדוחות של החברה, בדגש על זה האחרון שפורסם בתחילת השנה, מנפצים את המיתוסים השליליים לגבי קצב ההתדרדרות של סוללות ברכב חשמלי. נתונים אלה חשובים במיוחד מפני שגם בימינו סוללה חשמלית היא עדיין הרכיב היקר ביותר ברכב חשמלי, וסוללה "גמורה" הופכת רכב כזה לחסר תועלת וכמעט חסר ערך.

    כבר בתחילת הדברים חשוב להציב שתי כוכביות חשובות: ראשית, רוב כלי הרכב החשמליים בישראל הם סינים או קוריאנים, ואילו בצפון אמריקה כמעט שלא נמכרים כלי רכב סינים.

    שנית, עם כל הכבוד ל-Geotab, ויש כבוד, אף פעם לא מומלץ להסתמך על מקור בודד ולכן ביצענו סקירה של כל המקורות המהימנים שיכולנו לאתר, בדגש על כאלה שמנסים להציג מציאות הפוכה, כלומר לטעון כנגד הממצאים של Geotab.

    התמונה שגילינו ברורה: התדרדרות היכולת של סוללה לאגור אנרגיה, שמוכרת לכל אחד ואחת מאיתנו מן הטלפונים הניידים שלנו, אפיינה במידה מסוימת סוללות של רכב חשמלי שהושק בעולם לפני עשור (ונמכר למשך מספר שנים לאחר מכן), אבל בחמש השנים האחרונות הפכה לנחלת העבר.

    מחקר קודם של Geotab, שפורסם עוד בסתיו 2024 על בסיס הניתוח של קרוב ל-5,000 כלי רכב חשמליים ונתוני טלמטריה של כ-1.5 מיליון "ימי נתונים" – חשף לראשונה את הממצאים שאומתו השנה על בסיס ניתוח של 10,000 רכבים חשמליים: לטענת Geotab – הממצאים מוכיחים שסוללות של רכב חשמלי יכולות להחזיק מעמד יותר מ-20 שנים, ואפשר להגדיל את הסיכויים שזה יתממש ולהאריך עוד יותר את חיי הסוללות באמצעות הקפדה על מספר כללים פשוטים.

    חדשות רעות, אגב, הן שאקלים חם כמו אצלנו פוגע בבריאות הסוללות – במיוחד כאשר לא מקפידים לפעול לפי אותם כללים פשוטים…

     

    היכונו לביאת המיני החשמלית: BYD דולפין SURF

     

     

    החיים הנוספים של סוללות לרכב חשמלי

    הנתון החשוב והמעודד ביותר במחקר של Geotab הוא שבממוצע – קצב התדרדרות תכולת האנרגיה בסוללות של כלי רכב בני חמש שנים או פחות עומד כיום על 1.8% בשנה, וזה אומר שכעבור חמש שנים מאבדת סוללה רק כ-9% מכושר האחסון שלה. נתון מעודד נוסף הוא שקצב ההתדרדרות לא לינארי: בשנים הראשונות סוללה מאבדת יותר "חיים" ולאחר מכן מואט קצב הבלאי שלה. עם זאת, לקראת סוף חיי הסוללה שוב מואץ הבלאי וההתדרדרות ביכולותיה מהירה יותר.

    אבל הנתון המעניין ביותר מציג שיפור עקבי בחסינות של סוללות מפני בלאי: נתוני המעקב של Geotab משנת 2019 זיהו קצב התדרדרות ממוצע של 2.3% בשנה, כלומר שמדובר בשיפור של 22% בהאטת קצב הבלאי של סוללה.

    נדגיש שמדובר בממוצע, אבל כדאי למסגר את זה במספרים שקל לזכור ולהפנים: רכב חשמלי שעלה בחמש השנים האחרונות לכביש והסוללה שלו אפשרה להגיע לטווח של 400 קילומטרים יוכל לספק טווח של כ-364 קילומטרים כשיגיע לגיל 5 ולכל הפחות 331 קילומטרים, או יותר, בגיל 10.

    הבלאי של סוללות חשמליות לא אחיד, כאמור, והנתון הכי משמעותי שמשפיע עליו הוא האיכות הראשונית של הסוללה ורמת הקירור שהיא זוכה לה. בדגמים הטובים ביותר שנבדקו על-ידי Geotab נמצאה התדרדרות של 1.0% בלבד בשנה – כלומר שימור של 95% מהטווח המקורי לאחר 5 שנים מלאות.

    ההבדל הקיצוני בין דגמים ישנים לחדשים בולט: הסוללה של ניסאן ליף מדגמי 2015 – שמקוררת באמצעות קירור אוויר פאסיבי – מתדרדרת בקצב ממוצע של 4.2% בשנה, יותר מכפול מקצב ההתדרדרות הממוצע הנוכחי. לעומתה, הסוללה של טסלה 'מודל S' שיוצרה באותה שנה אך מקוררת באמצעות קירור נוזלי, מפסידה בממוצע בכל שנה 2.3% "חיים" בלבד.

    גם נתוני המחקר של חברת Recurrent – שההתמחות העיקרית שלה היא כלי רכב חשמליים וסוללות בכלי רכב כאלה – מעודדים. מחקר שביצעה החברה על צי של 20,000 כלי רכב מצא שהשיעור הגבוה ביותר של החלפת סוללות ברכב חשמלי מגיע מהדור הראשון של רכבים חשמליים – כלומר מכוניות שהן כיום בנות 14.

    בין השנים 2015 עד 2022 גדלה תכולת האנרגיה הממוצעת של סוללות ברכב חשמלי בכ-122%, וזה אומר (בין השאר) שאפשר לחיות למשך זמן רב יותר גם עם סוללה שכבר לא מספקת 90% או אפילו 80% מן התכולה המקורית שלה.

    באופן כללי, כאשר סוקרים את כל המכוניות שנמכרו בצפון אמריקה מאז שנת 2015 ומתעלמים מתקלות שתוקנו באמצעות קריאות לתיקון (ריקולים) מתקבל נתון מרשים: רק 2.5% מכלל כלי הרכב בקבוצת המדגם נזקקו להחלפת סוללות בגלל בלאי או תקלה. לעומת זאת, במכוניות שיוצרו לפני שנת 2015 עומד שיעור ההחלפה על 13%.

     

    מתקינים עמדת טעינה ביתית לרכב חשמלי: 11 קילוואט או 22 קילוואט?

     

    כמה זמן תחזיק סוללה ברכב החשמלי שלך?

    התשובה הכנה היא שאנחנו לא יודעים. בגדול, מכוניות חשמליות לא נמצאות בסביבה מספיק זמן כדי שנוכל לדעת באמת תוך כמה זמן הן ייגרטו ואיך נראה סוף החיים של רכב חשמלי שלא עבר תאונה. רוב הרכבים החשמליים על הכבישים שלנו נמכרו החל משנת 2021 והמשמעות היא שהם חדשים מכדי להציג בלאי סוללה משמעותי. אבל כל יצרני הרכב מציעים כיום בין 8 ל-10 שנות אחריות לסוללה, ויש מצב שבשנים הקרובות תוארך האחריות הזאת עוד יותר.

    מחקר שבוצע באוניברסיטת סטנפורד, שאותו פרסמנו כאן בשנה שעברה, מצא שאורך החיים החזוי של סוללות חשמליות צפוי להיות גדול בכ-40% מזה שהוערך במקור, כלומר שלא יהיה צורך לממש את האחריות הזאת.

    גם נתוני המחקר של חברת Recurrent – שההתמחות העיקרית שלה היא כלי רכב חשמליים וסוללות בכלי רכב כאלה – מעודדים. מחקר שביצעה החברה על צי של 20,000 כלי רכב מצא שהשיעור הגבוה ביותר של החלפת סוללות ברכב חשמלי מגיע מהדור הראשון של רכבים חשמליים – כלומר מכוניות שהן כיום בנות 14.

    בין השנים 2015 עד 2022 גדלה תכולת האנרגיה הממוצעת של סוללות ברכב חשמלי בכ-122%, וזה אומר (בין השאר) שאפשר לחיות למשך זמן רב יותר גם עם סוללה שכבר לא מספקת 90% או אפילו 80% מן התכולה המקורית שלה.

    באופן כללי, כאשר סוקרים את כל המכוניות שנמכרו בצפון אמריקה מאז שנת 2015 ומתעלמים מתקלות שתוקנו באמצעות קריאות לתיקון (ריקולים) מתקבל נתון מרשים: רק 2.5% מכלל כלי הרכב בקבוצת המדגם נזקקו להחלפת סוללות בגלל בלאי או תקלה. לעומת זאת, במכוניות שיוצרו לפני שנת 2015 עומד שיעור ההחלפה על 13%.

     

     

    מה הגורמים שמשפיעים על תוחלת חיי הסוללה?

    רכבים חשמליים טהורים מודרניים ורכבים חשמליים היברידיים נטענים (PHEVs) משתמשים בעיקר בסוללות ליתיום-יון או ליתיום-פוספט ברזל, והגורם המשמעותי ביותר שמשפיע על הבריאות שלהן הוא חשיפה לטמפרטורות קיצוניות. חום או קור קיצוניים מאיצים את הבלאי, ומכאן נובעת החשיבות של מערכת יעילה לניהול חום.

    גורם נוסף הוא תכולת האנרגיה בסוללה, אם כי כאן הדעות חלוקות מעט. הדעה המקובלת היא שעדיף שלא לרדת אל מתחת לרמת טעינה של 20% ובוודאי שלא מתחת ל-10%, אבל הרוב טוענים גם שלא בריא לטעון אל מעבר ל-80%. המיעוט סבורים שטעינה מעל ל-80% לא ממש מזיקה אלא אם הרכב עומד כך במשך ימים רבים.

    גם לגבי טעינה מהירה יש אסכולה (מרכזית) שטוענת שהיא מזיקה ויש מי שסבורים שאם מערכת ניהול הסוללה מתפקדת טוב ואם מערכת הקירור שומרת על טמפרטורות נמוכות – לא ייגרם נזק.

    "חמש האגורות" שמוסיפה כעת Geotab הן שאין בעיה לנסוע קילומטראז' רב ברכב חשמלי ולחשוף את הסוללה למספר רב של מחזורי טעינה, אך זאת בתנאי שנשמרות טמפרטורות עבודה ממוצעות ולא חריגות.
    קיימת תמימות דעים כמעט מוחלטת שטכנולוגיית ליתיום-יון משיגה צפיפות אנרגיה גבוהה יותר, כלומר שיש להן כושר אגירה טוב יותר ביחס לנפח הסוללה ולמשקל שלה, אבל סוללות ליתיום-פוספט ברזל (LFP) עמידות יותר לאורך זמן.

     

    VW_EV_BATTERY_003

     

    מה זה אומר לבעלי רכב בישראל?

    כאמור – הנתונים מוכיחים בבירור שסוללות ברכב חשמלי מתדרדרות מהר יותר באקלים מאשר באקלים מתון, ועבור ישראלים המשמעות היא שעדיף להימנע מטעינה מהירה בימים חמים, ולהעדיף לחנות במקומות חניה מוצלים.
    מבלי להיכנס לויכוח בין המחנות והאסכולות נראה שכדאי לאמץ את "הזהירות המונעת" ולהגביל את טעינת הסוללה לגבולות שבין 20-80% מתכולתה במידת האפשר, ולהסתמך בעיקר על טעינה איטית (AC) ולא על טעינה מהירה (DC).
    אם טוענים בטעינה מהירה עדיף לעשות את זה מוקדם בבוקר או מאוחר בערב או בלילה, ובטח שלא בשיא החום, ואם לא מתכננים נסיעות ארוכות במיוחד אפשר להישאר בגבולות שבין 30-70% מתכולת הסוללה.

     

    שורה תחתונה:

    החדשות הטובות הן שהבריאות של סוללות שהושקו בחמש השנים האחרונות נשמרת טוב מזו של מכוניות שהושקו בעולם בעשור הקודם, גם אם הן יוצרו לפני שנתיים או שלוש. במילים אחרות – סביר להניח שככל שמועד ההשקה המקורי של דגם היה מאוחר יותר הוא צויד בסוללה עם טכנולוגיה מתקדמת יותר.

    בנוסף – "עלות ההחלפה" של סוללה חשמלית מעניינת כיום בעיקר את חברות הביטוח, במיוחד לנוכח העובדה שכמעט כל המכוניות החדשות נמכרות עם אחריות יצרן ל-8 שנים או יותר. בעולם שבו אין חשש מפני הצורך להחליף סוללה אחרי תום תקופת האחריות סביר להניח שגם ערך המכירה של מכוניות חשמליות יישמר טוב יותר.

    למי שמתכוון לרכוש רכב חשמלי חדש מומלץ להתמקד בדגמים שהושקו בעולם אחרי שנת 2022, ולמי שמתכוון לקנות רכב משומש (או חדש) כדאי להתמקד בכלי רכב עם סוללות מקוררות נוזל.
    בכל מקרה כדאי לשים לב לטיפים להארכת חיי הסוללה ולחפש נתונים ספציפיים לכל דגם מפני שההבדלים בין דגמים ובין יצרני רכב עדיין משמעותיים.

     

     

     

    לקריאה נוספת: 

    כך תנהגו נכון ברכב חשמלי: מדריך מלא לטווח מקסימלי ולסוללה בריאה

    סוללות תחליפיות עם טכנולוגיה מודרנית מעניקות חיים שניים לרכב חשמלי

    המחיר של סוללות לרכב חשמלי צנח ב-90% ב-15 שנים ויצנח ב-40% נוספים תוך שנה

     

    תמונה של גיל מלמד

    גיל מלמד

    עיתונאי רכב מאז שנת 1986, מתמחה בכלי רכב, בטיחות בדרכים, ביורוקרטיה ופוליטיקה של התחבורה. כתיבה עיתונאית (בין השאר) במגזינים 'טורבו' ו'מוטו' ובעיתונים היומיים 'ידיעות אחרונות', 'טלגרף', 'מעריב', 'סופהשבוע', 'ג'רוזלם פוסט' ו'ישראל פוסט'. ממקימי המגזין 'מוטו', עורך ראשי של 'טורבו', ועורך תחום הרכב ב'מעריב'.
  • Ad
  • Ad
  • רשמנו לפנינו את ההתעניינות בדגם זה, ובקרוב נפיק מבחן. השאירו לנו את פרטיכם ונשלח אליכם את המבחן כאשר נפרסם אותו. 

    אם תרצו בינתיים לבחון דגם זה בעצמכם – נא מלאו את הטופס הבא:

    הזמנת נסיעת מבחן ברכב חשמלי

    אני, בעל/ת רישיון נהיגה מתאים, מבקש/ת בזאת מצוות TheCar לתאם עבורי נסיעת מבחן ברכב חשמלי.