• Ad
  • BYD Dolphin Surf
    דווקא על כתפי המכונית החשמלית הקטנה ביותר של BYD מוטלת המשימה להיות "המכונית העולמית" הראשונה של החברה ולמכור יותר ממיליון יחידות
    אוהבים את הכתבה? שתפו אותה עם חברים, בעמוד שלכם ובקהילות שבהן אתם פעילים

    יצרנית הרכב הסינית BYD, אשר מובילה את המכירות של רכב חשמלי בעולם וגם בישראל, השיקה היום (ד') את הגרסה האירופאית של מכונית המיני החשמלית שלה. היא קוראת לה דולפין SURF והיא תעלה על כבישי ישראל תוך כחודש עם תג מחיר לא ממש זול של החל מ-115,000 שקלים.

     

    היכונו לביאת המיני החשמלית: BYD דולפין SURF

     

    BYD הזמינה אותנו אל ההשקה הבינלאומית לעיתונות, שנערכה ברומא, ובמסגרת זאת ביצענו סיבוב התרשמות עירוני ראשון בבירת המכוניות הזעירות של אירופה. בעיר הזאת, שכל הדרכים פעם הובילו אליה, 'סרף' הקטנה נראית גדולה.

    לפני שמתניעים

    אנשי BYD מציעים כיום את המגוון הרחב ביותר של דגמים חשמליים ומחושמלים, ומתוך המגוון הזה הם בחרו להתמקד ב'סרף' כ-Best seller ברמה העולמית. זה יהיה הדגם הראשון שלהם שימכור יותר ממיליון יחידות ויימכר בכל רחבי העולם.

    להחלטה של BYD יש מספר סיבות מעניינות אם כי קצת מוזר של"רכב העולמי" הזה יש שלושה שמות שונים, אחד לכל חלק של הכדור. בדרום אמריקה, שם תיוצר המכונית הזאת בקרוב במפעל ייצור חדש שהוקם בברזיל, היא נקראת 'דולפין מיני'. השם הזה נבחר אחרי שהדגם כבר היה להיט מכירות בסין תחת השם 'סיגאל' (שחף).

    באירופה, לעומת זאת, יש חשש מחיכוך עם המוג 'מיני' אבל במקום לחזור ל'סיגאל' – השם המקורי – הוחלט להמציא אופציה אחרת (וקצת מבלבלת) ולחתור תחת שם הדגם 'דולפין'.

    מה שמשותף לדגם הזה בכל העולם זה שהוא מספק את רמת הכניסה הבסיסית והכי פחות יקרה לעולם הרכב החשמלי, ומאות אלפי לקוחות שידם לא משגת לרכוש מכוניות חשמליות יקרות יותר יכולים כעת לעשות את המעבר. זאת סיבה מספיק טובה לפופולריות של הדגם, וזאת גם נקודת התורפה של טסלה בימינו ונקודת ההכרעה שדרכה מתכוונת BYD להביס את היצרנית האמריקנית על טבלת המכירות.

    היצרנית הסינית תשלים בקרוב בהונגריה את הקמת מפעל הייצור האירופאי הראשון של והדגם הראשון שיירד מפסי הייצור שלו יהיה דולפין סרף. אנחנו כנראה נמשיך לקבל מכוניות מסין מפני שהמפעל האירופאי לא ייהנה מפטור ממכס היות שרוב חלקי הרכב, ובפרט הסוללה, יגיעו לאירופה מסין.

     

    היכונו לביאת המיני החשמלית: BYD דולפין SURF

    מכונית קטנה זה הכי

    בעוד שבסין ובדרום אמריקה יש למחיר העממי חשיבות אדירה – באירופה יש פשוט חיבה עזה למכוניות קטנות מפני שזה הפתרון הנכון ביותר לתחבורה עירונית. אחת הערים האירופאיות שמדגימה את זה היטב היא רומא, בירת איטליה, שבה חייבים לנהוג במכונית קטנה או קטנטנה אם רוצים להרגיש בבית.

    בישראל זה לא תמיד היה המצב. עד לתחילת המילניום התמקדו לקוחות ישראלים במכוניות סדאן קומפקטיות ("משפחתיות" קראנו להן), מכוניות סופר-מיני (קטגוריית פולקסווגן פולו) נרכשו ברובן על-ידי חברות השכרה, ומכוניות מיני (למשל קיה פיקנטו) כמעט לא הגיעו אלינו מעולם.

    סוזוקי אלטו ופיאו 500 שינו את המשוואה הזאת ובעקבותיהן דלק הצמד יונדאי i10 וקיה פיקנטו וגם שברולט ספארק (היו גם סיאט MII, סקודה סיטיגו, פולקסווגן אפ, טויוטה אייגו, פיג'ו 106 וסיטרואן C1).

    אך לאחרונה, בשלוש השנים 2020-2023, היה פלח השוק הזה אחראי באופן קבוע לכ-9% מן המכירות (שנעו בין כ-19,000 לכ-25,600 מכוניות בשנה), אבל הוא הצטמק לרמה של 3-4% בשנה שעברה וגם השנה – בעיקר מפני שהמכוניות התייקרו מאוד ובגלל שיונדאי לא יכולה לייבא מטורקיה את i10 בגלל החרם של ארדואן.

    עלויות ייצור גבוהות גדעו את היתרון הכלכלי של מכוניות קטנות ורוב היצרניות פשוט ברחו מפלח השוק הזה, והריק שנוצר מציב בפני BYD הזדמנות פז באירופה וגם בישראל. אצלנו תמצא את עצמה דולפין SURF מול שער ריק שלא רחוק ממנו ניצבת רק דונגפנג בוקס החשמלית, ובמרכז הרחבה עומדות קיה פיקנטו ומכוניות סופר-מיני מרווחות ממנה.

    אבל בעוד שבאיטליה ממוקדת המכירה במחיר שובר שוויון וגם ביתרון מוחלט בסעיף "עלות הבעלות הכוללת", בישראל בחרו אנשי BYD והיבואנית שלהם להשיק את המכונית עם גרסה בסיסית שעולה 115,000 שקלים וגרסה מאובזרת וחזקה יותר שעולה 124,000 שקלים. מחירים אלה אמנם סבירים ביחס למחירים הגבוהים (מידי) של רכב חדש בישראל, אבל קשה לומר שהם "מחירי התאבדות" או "מבצע".

    עם זאת, חשוב לומר שבהשוואה למכוניות עם מנועי בעירה צריך לקחת בחשבון את עלויות האנרגיה והטיפולים לאורך זמן, שמעניקים יתרון כלכלי ל'סרף'.

     

    היכונו לביאת המיני החשמלית: BYD דולפין SURF

     

    בדרך לאירופה עוברים במכון הכושר

    בדרך לאירופה עברה 'דולפין סרף' מקצה שיפורים בתחום הבטיחות כדי לקבל ציונים טובים יותר במבחן הריסוק של פרויקט Euro-NCAP. לצורך זה היא הוארכה ונוספו לה חיזוקים ואזורי ספיגת אנרגיה מלפנים ומאחור. היא עדיין לא נבחנה במבחן האירופאי וברור שלמכונית בגודל הזה לא פשוט להביא חמישה כוכבים. השאלה המעניינת היא איך היא תעמוד מול מכוניות אחרות בגודל שלה.

    המכונית מבוססת על הפלטפורמה החשמלית הייעודית e-Platform 3.0 ש-BYD בונה עליה את רוב הדגמים העממיים שלה, בהם גם דולפין הקטנה (שקיבלה ציון מצוין במבחני הריסוק). בין השאר היא קיבלה את מערכת ההנעה החשמלית שכוללת 8 מכלולים בתוך מערך יחיד, וכמובן גם את סוללת הלהב האופיינית למותג עם כימיית ליתיום-ברזל-פוספט.

    לסוללה שלה יש תכולת אנרגיה של 43.2 קילוואט שעה והיא אמורה לספק טווח נסיעה של כ-322 קילומטרים (WLTP) בגרסה הבסיסית, וטווח מוצהר של 310 קילומטרים בגרסה החזקה יותר. בנהיגה עירונית – כך מבטיחים אנשי החברה, אפשר להגיע לטווחים של כ-500 קילומטרים.

    את הסוללה הזאת אפשר לטעון בטעינה מהירה בקצב של 85 קילוואט ובתוך 22 דקות למלא אותה מ-30% ל-80%. רוב הזמן היא תיטען מן הסתם בעמדות טעינה ביתיות, ובגזרה הזאת היא יודעת לקבל 11 קילוואט.

    בישראל יוצעו שתי גרסאות אבזור. הרמה הבסיסית נקראת Boost והיא מצוידת במנוע חשמלי שמספק 88 כוחות סוס. הגרסה הבכירה נקראת COMFORT והמנוע שלה מספק 156 כוחות סוס על חשבון טווח מעט קצר יותר, כאמור.

    כל הגרסאות מציעות מושבים מתכווננים חשמלית, מסך מגע מסתובב בגודל 10.1 אינטש, חישוקי 16 אינטש, כיוון וקיפול חשמלי של מראות הצד, חיישני גשם, ריפוד עור מלאכותי, וחיבוריות לאנדרואיד ואייפון.

    בגרסה הבכירה נוספים מצלמה היקפית (360°), טעינה אלחוטית לטלפונים סלולריים, פנסי LED בחזית וחלונות אחוריים ושמשה אחורית מושחרים. יש גם פיצ'רים חביבים מאוד שמוכרים מדגמי BYD אחרים ולא כלולים בדרך כלל ברשימות האבזור בסגמנט הזה, למשל בקרת שיוט אדפטיבית לנהיגה עירונית עם מצבי עצירה מוחלטת, ואפשרות לנעילה ופתיחה של הרכב עם כרטיס NFC אשר משולב מעתה גם באפליקציה הסלולרית של BYD.

     

    היכונו לביאת המיני החשמלית: BYD דולפין SURF

    כך היא נוסעת

    לא נתעכב על העיצוב החיצוני חוץ מאשר לומר שהוא נראה נעים, נאה ומודרני, ושהשחרת קורות הצד ומסגרות החלונות יוצרת תחושה חביבה של "גג צף" וקו מותניים גבוה וחתיכי. הממדים – אורך 399 סנטימטר, רוחב 150 סנטימטר וגובה של 159 סנטימטר – מציבים את המכונית הזאת על הגבול שבין קטגוריית המיני לסופר-מיני אבל בסיס הגלגלים שלה – 250 סנטימטרים, קצת קצר.

    בנסיעה עירונית שארכה שעתיים – נסיעה ראשונה במכונית חדשה – לא הייתה אפשרות לספוג מספיק רשמים, ולכן ננקוט בצניעות המתחייבת ונאמר שמאוד מומלץ לקחת את המכונית הזאת לנהיגת התרשמות מעמיקה.

    כן אפשר לומר שהרושם הראשוני הוא של נהיגה במכונית שנטלה את כל הדברים המוכרים לנו מדגמי BYD האחרים – במיוחד בכל הקשור לממשקי הנהג-מכונה – וארזה אותם היטב בחבילה קטנה.

    זאת מכונית קטנה ופשוטה, אבל היא ממש לא מרגישה זולה או סגפנית, אלא ככזאת שנבנתה מחומרים שנועדו לשרוד והורכבה היטב. התחושה היא ש-BYD דחסה הרבה טכנולוגיה וניסיון לתוך מכונית קטנה , וברגע שמתרגלים לכל ה"טכנולוגיה" הזאת (למעשה ממשק נהג ומערכת ההפעלה שכבר פועלים בשאר הדגמים) מתקבלת מכונית חביבה שמציעה הרבה תכונות נוחות שאנשים אוהבים.

    למרות בסיס גלגלים צנוע יחסית מתקבל מרחב פנימי מאוד נדיב ושימושי לארבעה מבוגרים גדולים, עם מושבים נוחים ומעוצבים היטב מלפנים ומושבים נוחים גם מאחור. מלפנים ומאחור מתקבלים מרחב ראש טוב, מרחב רגליים טוב, מרחב כתפיים טוב (לשני נוסעים מאחור) והתלונה היחידה היא שהמושב האחורי מעט נמוך מידי.

    רמת הנוחות, בנסיעה העירונית הקצרה שביצענו, טובה מאוד בזכות שיכוך מהמורות טוב ושיכוך רעשים מצוין (לפחות במהירויות עירוניות). גרסת ההשקה שבה נהגנו היא החזקה מבין השתים, עם מנוע שמספק 156 כוחות סוס ותאוצות מצוינות, וממש לא בטוח שכל הכוח הזה נדרש לנהיגה עירונית.

     

    היכונו לביאת המיני החשמלית: BYD דולפין SURF

     

    לקריאה נוספת:

    טויוטה קאמרי היברידית 2025 במבחן דרכים

    זיקר 7X במבחן השקה

    קיה קרניבל 2025 במבחן דרכים

     

     

    תמונה של גיל מלמד

    גיל מלמד

    עיתונאי רכב מאז שנת 1986, מתמחה בכלי רכב, בטיחות בדרכים, ביורוקרטיה ופוליטיקה של התחבורה. כתיבה עיתונאית (בין השאר) במגזינים 'טורבו' ו'מוטו' ובעיתונים היומיים 'ידיעות אחרונות', 'טלגרף', 'מעריב', 'סופהשבוע', 'ג'רוזלם פוסט' ו'ישראל פוסט'. ממקימי המגזין 'מוטו', עורך ראשי של 'טורבו', ועורך תחום הרכב ב'מעריב'.
  • Ad
  • Ad
  • Ad
  • Ad
  • רשמנו לפנינו את ההתעניינות בדגם זה, ובקרוב נפיק מבחן. השאירו לנו את פרטיכם ונשלח אליכם את המבחן כאשר נפרסם אותו. 

    אם תרצו בינתיים לבחון דגם זה בעצמכם – נא מלאו את הטופס הבא:

    הזמנת נסיעת מבחן ברכב חשמלי

     

    אני, בעל/ת רישיון נהיגה מתאים, מבקש/ת בזאת מצוות TheCar לתאם עבורי נסיעת מבחן ברכב חשמלי.