• Ad
  • לראשונה מעולם אפשר (ואולי גם כדאי) לקנות בישראל מכונית חשמלית עממית משומשת. למי זה מתאים והאם זה כדאי? קבלו את המדריך המלא
    אוהבים את הכתבה? שתפו אותה עם חברים, בעמוד שלכם ובקהילות שבהן אתם פעילים

    עשרות אלפי בעלי רכב בישראל רוכשים מידי שנה את הרכב החשמלי הראשון שלהם, ולראשונה מעולם נפתחת כעת אפשרות שלא הייתה קיימת בעבר: לקנות רכב משומש עממי עם טכנולוגיה מתקדמת יחסית. זה מעלה שאלה שכמעט לא נשאלה עד היום: האם הרכב החשמלי הראשון שלך יכול להיות משומש?

     

    האם ממשל ביידן יצעיד קדימה את הרכב החשמלי בארה"ב?

     

    התשובה לא פשוטה אבל לא תצאו מכאן בידיים ריקות, ונתחיל בהצהרה לפיה תחום הרכב החשמלי מתפתח בעולם ובישראל במהירות גבוהה פי כמה מתחום הרכב עם מנועי בעירה. זה בא לידי ביטוי בראש ובראשונה במספר עצום של דגמים חשמליים חדשים שמוצע כיום.

    לא פחות חשוב, ואולי אף יותר: שיפורים חשובים בתחום הרכב החשמלי בשנים האחרונות באים לידי ביטוי בתחומים הכי חשובים שהם טכנולוגיית סוללות, טווחי נסיעה ומהירויות טעינה.

    המשמעות: עד לפני הקורונה (כנקודת ייחוס בזמן שקל לזכור) היה המעבר לרכב חשמלי עממי כרוך בהתפשרות גדולה ביחס לרכב עם מנוע בעירה, והיצע הרכב החשמלי בישראל כלל בעיקר כלי רכב מיושנים טכנולוגית (הסבות של פלטפורמות קיימות), עם סוללות בעלות תכולת אנרגיה קטנה, טווח נסיעה קצר ומהירויות טעינה נמוכות.

    מאז אחרי הקורונה הוצעו בישראל גם לא מעט מכוניות חשמליות מתקדמות יותר מבחינה טכנולוגית ומותקנות בהם סוללות חדישות, גדולות ואמינות שמאפשרות קצבי טעינה מהירים. חלק מן המכוניות האלה מוצעות כעת בשוק המשומשות, וזה הזמן להציע מדריך מעשי חדש למי שמתלבט אם כדאי לו לקנות מכונית חשמלית משומשת בת 3-5 שנים או שעדיף לו להישאר בינתיים בעולם המוכר של משומשות עם מנועי בעירה.

     

     

    בחירה מסובכת יותר

    ישנם מי שרוכשים רק מכוניות חדשות, אבל יש הרבה יותר בעלי רכב שרוכשים רק מכוניות משומשות. אצל חלקם מדובר בעניין עקרוני ולחלק אין ברירה מפני שהמחירים של רכב חדש בישראל פשוט מוטרפים.

    מי שרכשו עד היום מכוניות חשמליות חדשות – ונשים כמובן בצד את ציי הרכב הגדולים – הם בעיקר "מאמצים מוקדמים" ואנשים שרכישת רכב חשמלי היוותה עבורם הצהרה עקרונית או טכנולוגית, או אנשים בעלי אמצעים שאוהבים לקנות את החידושים האחרונים, וכמובן גם אלפי אנשים שהתלהבו מטסלה.

    לעומתם, מי שבדרך כלל רוכשים מכוניות משומשות חוו תמיד עקומת התפתחות טכנולוגית זהה לזאת שחוו מי שקנו לפניהם את אותן מכוניות כחדשות. אלא שההתפתחות הטכנולוגית המאוד מהירה בתחום הרכב החשמלי שלובה כעת גם בהסתערות חסרת תקדים בהיסטוריה שלנו של מספר עצום של מותגים חדשים, רובם ככולם סינים (חוץ מטסלה).

    זה הופך את שוק המשומשות החשמליות להרבה יותר כאוטי ומסובך מאשר השוק ה"רגיל", במיוחד מפני שמצד אחד מכוניות חשמליות חדשות בעולם מצוידות בטכנולוגיה חדישה והמחירים שלהן צונחים, ואילו בישראל המיסוי על רכב חשמלי עולה ובקרוב צפויות גם גזרות נוספות כמו מס גודש והעלאת מחירי אגרות הרישוי. התוצאה היא שבחירה ברכב חשמלי משומש מסובכת כרגע פי כמה מבחירה במשומשת עם מנוע בעירה.

    אל כל הנתונים שרוכש רכב משומש היה צריך לקחת בחשבון בעבר – כמו מצב הרכב, הקילומטראז' שעבר, סוג הבעלות, המותג והסחירות שלו – צריך להוסיף כעת הרבה נתונים חדשים שחלקם לא מוכרים למי שלא נכנסו עד כה לעולם החשמלי.

    מעתה יש לשים לב ולהשוות גם מותג (מספר המותגים בשוק שלנו הכפיל את עצמו), דגם (כל הדגמים החשמליים החדישים לא קשורים לדגמים מוכרים), טכנולוגיית סוללה ומצב הסוללה, נתונים טכניים שונים מאלה שמוכרים ממנועי בעירה (למשל תכולת סוללה וטווח נסיעה), שגרת תחזוקה שונה ועלויות תחזוקה ייחודיות, מחירי חלקים, עלויות ביטוח, ואפילו מי היבואן שעומד מאחורי הדגם ומה איכות (ומחיר) השירות שהוא נוהג לספק ללקוחות שלו.

     

    TESLA MODEL 3

     

    לדלג על הדור הראשון

    הטיפ הראשון לכל מי שמתלבט אם הרכב החשמלי הראשון שלו יכול להיות משומש הוא "ללכת על בטוח" ולא להתפתות לעסקאות מפוקפקות. ההתפתחות הטכנולוגית בתחום הזה כל כך מהירה שרכישת מכונית חשמלית מן הדור הראשון שקולה כיום לרכישת רכב אספנות, או לכל היותר לקניית מכונית "בנזינית" עם טכנולוגיה של שנות ה-90 המוקדמות.

    הדור הראשון של מכוניות חשמליות שנמכרו בישראל מתאפיין בסוללות מיושנות עם תכולת אנרגיה נמוכה ורמת אמינות בינונית, וברוב המקרים היו אלה מכוניות מוסבות (להבדיל ממכוניות שנבנות על פלטפורמה ייעודית) שהציעו טעינה איטית ותחזוקה יחסית יקרה ובעייתית.

    ההמלצה הראשונה שלנו, לכן, היא להתמקד באיתור רכב חשמלי משומש מן הדור השני או השלישי, כלומר במכוניות שהושקו בעולם בחמש השנים האחרונות. חשוב לשים לב: בישראל נמכרו בחמש השנים האחרונות גם מכוניות חשמליות ישנות, ממש "עתיקות" במונחי רכב חשמלי. לכן מה שמשנה זה לא אם ברישיון הרכב כתוב 2020 או 2021 אלא מתי הושק הדגם.

    אם דגם הושק בעולם בשנת 2018 או 2019 אז לרוב זה כבר דגם מיושן ואנחנו ממליצים שלא להתעסק עם "מהדורות ניסיון" בנות הדור הראשון. מכוניות שאי אפשר לטעון בקצב מהיר בטעינה מהירה, או כאלה שתומכות רק בטעינה ביתית חד-פאזית בקצב של 6.6 קילוואט – תשאירו למי שאתם לא מזדהים איתו מבחינה פוליטית.

    מה שמחזק את ההמלצה הזאת זה שכיום מגיעות לשוק מכוניות חשמליות חדשות, קטנות ופחות יקרות שבנויות עם טכנולוגיה מתקדמת יותר. הפרש המחירים בינן לבין מכוניות משומשות לא מצדיק התפשרות על מוצרים מיושנים מכל בחינה.

    החריג לטיפ הזה הוא "מחיר ריצפה": מי שיכול להחזיק פיזית במספר מכוניות (למשל מבחינת מקומות חניה) וצריך רכב לשימושים קצרים ומזדמנים יכול למצוא שפע של הזדמנויות במחירים שיהפכו בשנים הבאות למגוחכים יותר ויותר.

    ובחזרה לשאלה המקורית: האם הרכב החשמלי הראשון שלך יכול להיות משומש?

    לכאורה, השיקול הכלכלי ברור: רכב משומש זול יותר מרכב חדש ובעלי רכב רבים יבחרו באפשרות הזאת גם כשמדובר ברכב חשמלי. אבל אחרי שצמצמנו את הבחירה למכוניות שיוצרו בעשור הנוכחי, האם אותם שיקולים שמנחים אותנו בעת קניית רכב "בנזיני" משומש נכונים גם בעולמות הרכב החשמלי? לא בטוח.

    כדי לקבל החלטה נכונה חייבים להתחיל עם שתי שאלות עקרוניות: האם רכב חשמלי בכלל מתאים לי, והאם העיתוי הנכון מבחינתי לעבור לרכב חשמלי הוא כעת?

    אם התשובה לאחת משתי השאלות האלה שלילית – אפשר לחזור בינתיים לעולם המוכר והבטוח של חיפוש אחר רכב משומש "רגיל".

    אז איך יודעים אם רכב חשמלי "מתאים" לנו? התשובה פשוטה והיא "בדיקת צרכים": אופי הנסיעות, גישה לטעינה, ותדירות הנסיעות הארוכות.
    אם רוב הנסיעות שלך הן עירוניות או פרבריות רכב חשמלי עשוי להתאים מאוד מפני שרוב המכוניות החשמליות שהושקו בחמש השנים האחרונות מספקות טווח נסיעה ריאלי שמספיק בהחלט לשימוש יומיומי.

    אבל האם יש לך גישה לטעינה "אישית"?

    אם יש לכם חניה פרטית עם אפשרות להתקין לצידה עמדת טעינה, או גישה לעמדה כזאת במקום העבודה – אתם מסודרים. למי שתלוי בחסדי טעינה ציבורית לא כדאי לצלול כעת לעולמות הרכב החשמלי.
    באותו אופן, אפשרויות הבחירה של מי שנוהג לעיתים קרובות לנסוע מרחקים ארוכים בהחלט קיימות אבל הן מצטמצמות לכלי רכב משומשים עם סוללות בעלות תכולת אנרגיה גדולה וטווחי נסיעה ארוכים.

     

     

    חדש או משומש?

    נזכיר ונדגיש: המדריך הזה לא נועד למי שמתלבט בין רכישת רכב חשמלי חדש או משומש אלא למי שרוכש רכב משומש, ולא חדש, ומתלבט אם הרכב החשמלי הראשון שהוא קונה בחייו יהיה משומש (או להישאר בעולם הבעירה).

    כאמור, ההתפתחויות הטכנולוגיות בתחום הרכב החשמלי מהירות הרבה יותר מאשר בתעשיית הרכב באופן כללי, ומכוניות בנות חמש לא כוללות את הטכנולוגיה החדישה ביותר בתחום הסוללות והטעינה.

    אז מה?

    הטריק כאן הוא להתמקד בדגמים שהציעו בשעתו את הטכנולוגיות הטובות ביותר ולהתעלם מדגמים שהיו מיושנים יחסית אליהם באותם שנתונים.

    יש כמובן את סוגיית אחריות היצרן, ובמיוחד ככל שהדברים קשורים לסוללות. רוב המכוניות החשמליות נמכרו בשעתו עם אחריות יצרן לסוללה ולמערכת החשמלית ל-8 שנים או יותר, וזה אומר שמי שקונה מכונית בת 3-5 שנים מקבל איתה לפחות 3 שנות אחריות לסוללה.

    אבל האמת היא שרוב הסוללות שיוצרו בחמש השנים האחרונות מחזיקות מעמד אפילו יותר טוב ממה שנטען לגביהן בתחילת הדרך, וגם אם סוללה מתקלקלת זה לא אומר שצריך להשבית את הרכב. סוללה היא אמנם הרכיב היקר ביותר ברכב והחלפה שלה "קומפלט" לא עושה שכל, לפחות כיום. אבל גם במקרה הגרוע ביותר אפשר ברוב המקרים לשפץ סוללות ולהחזיר אותן לחיים.

    הרבה לפני שמחפשים ובודקים רכב ספציפי חשוב לבחור ולהתמקד בדגם או בדגמים מתוך מבחר גדול, והכי חשוב לבדוק אם הדגם תומך בטעינה מהירה – גם טעינת זרם ישר (DC) שתקבע כמה זמן תבלו בעמדת טעינה ציבורית ובמיוחד טעינת זרם חילופין (חשמלי ביתי, AC) שבאמצעותה תטענו את הרכב ברוב המצבים.

    לאחר מכן יש לבחון את תכולת האנרגיה של הסוללה ואז את עלויות התחזוקה של הדגם, מפני שלמרות התדמית של "רכב ללא טיפולים" ישנם דגמים שדורשים תחזוקה מאוד יקרה – בדגש על חומרים מתכלים כמו נוזל קירור – ועלויות של טיפולים שוטפים.

    למרבה האבסורד, החיסרון הכי גדול של רכב חשמלי משומש בישראל כיום הוא דווקא המחיר היותר מידי גבוה שלו, וזאת בעיה שנובעת מאחד הכשלים החמורים ביותר בשוק הישראלי: מחירי המחירון.

    בשעה שבכל רחבי העולם התקיימה ומתקיימת צניחה עקבית במחירים של רכב חשמלי – המחירים הרשמיים שלהם בישראל רק עלו וממשיכים לעלות. חלק מיבואניות הרכב אמנם מתרצות את העלאת המחירים בהעלאת המיסוי האפקטיבי, שבאמת עלה, אבל האמת היא שמה שעלה יותר מכל זה מתח הרווחים של היבואניות והיצרניות.

    כרגיל, מחירי המחירון הרשמיים של רכב בישראל, ובמידה מסוימת גם מחירי מחירון המשומשות, הם פיקציה שלא משקפת את המחירים הממוצעים האמיתיים של עסקאות בשוק (למשל של רכישת רכב על-ידי חברות ליסינג וציי רכב). העובדה היא שמחירי המכוניות המשומשות בעולם נמצאים במגמת ירידה קבועה וזאת מסיבה מאוד פשוטה: ירידה עקבית במחירי הסוללות החשמליות.

    כלומר, למרות כמה כותרות מטעות – מי שרכש רכב חשמלי חדש בשנים האחרונות נהנה, לפחות עד היום, מירידת ערך יותר נמוכה מכפי שהייתה צריכה להיות בהתחשב בקצב החידושים הטכנולוגיים. למה? מפני שבישראל חלו העלאות מס וגם היבואניות העלו את מחירי המחירונים שלהם (כי הן יכולות). מחירי החדשות טיפסו וזה העלה את כלל המחירים בשוק (או לא הוריד אותם בשיעור הנורמלי). אלא שהבועה הזאת תתפוצץ במוקדם או במאוחר, ובמיוחד אם וכאשר טסלה תחליט לתת מכה.

    בשורה תחתונה: רכישת רכב חשמלי משומש יכולה להיות משתלמת כלכלית כבר כעת אבל צפויה להיות הרבה יותר משתלמת בעוד שנה, לנוכח צניחה צפויה במחירי המכוניות החשמליות החדשות (והמשומשות). מי שקונה רכב חשמלי כרגע – חדש או משומש – צריך לקחת בחשבון ירידת ערך מהירה יחסית.

     

    סקודה אניאק במבחן דרכים

     

    אז מה מתאים לי?

    אין "פתרון בית ספר" לשאלה אם הרכב החשמלי הראשון שלי יכול להיות משומש ואין תשובה אחת נכונה לכולם, אבל בוודאי שכל אחד יכול לשקול את השיקולים החשובים לו בהתאם לתקציב, אופי השימוש, אפשרויות טעינה, חשש או הנכונות להתמודד עם טכנולוגיה שונה, ורמת התמיכה שהוא מצפה ויכול לחיות איתה מן היבואן.

    קבלו תרשים זרימה שיכול לסייע בקבלת החלטה:

    האם יש לך גישה קבועה לעמדת טעינה פרטית?
    |
    |– לא –> אולי כדאי להמתין עם רכישת רכב חשמלי.
    |
    |– כן –> האם התקציב שלך מאפשר רכישת רכב חשמלי בן 3-5?
    |
    כן–> בצעו סקר שוק והתמקדו בדגמים חשמליים שעונים על הצרכים שלכם.
    |
    |– לא –> האם אתם חובבי סיכונים שמוכנים להתפשר על טווח קצר ועל איכויות נסיעה?
    |
    |– כן –> חפשו רכב חשמלי משומש בן 5-7 שנים, בדגש על יצרנית בעלת מוניטין
    |
    |– לא –> חפשו מכונית משומשת עם מנוע בעירה.

     

     

    אז איך בוחרים ואיך קונים?

    הגעתם למסקנה שמתאים לכם לרכוש כעת רכב חשמלי משומש בן 3-5 שנים? כדאי שתתחילו לסרוק את השוק דווקא בקבוצות של בעלי רכב חשמלי, ולהעלות בהן שאלות לגבי דגמים ספציפיים שבהם אתם מתעניינים. למשל, אפשר לשאול מה טווחי הנסיעה הריאליים שאנשים מקבלים ולהתעלם מתשובות קיצוניות או כאלה שנכתבות על-ידי טרולים למיניהם.

    חשוב לדעת כבר בפתח הדברים שמבחן אחד שבכל מקרה תצטרכו לבצע ברכב הספציפי שאליו תגיעו הוא בדיקת "בריאות הסוללה" (SoH – State of Health) מפני שמצבה ישפיע באופן מוחלט על טווח הנסיעה של הרכב.
    בדיקת מצבו של רכב חשמלי משומש חייבת לכלול בדיקה כזאת באמצעות מכשור ייעודי וכן בדיקה של קצב הטעינה בפועל ושל מערכות החשמל ברכב. לא כל מכון בדיקה מסוגל לבדוק לעומק רכב חשמלי, אבל בקבוצות השונות תוכלו לקבל מידע אודות בעלי מקצוע מומלצים.

    כאמור, חייבים להתחיל עם קביעת הצרכים האישיים ורק לאחר מכן להתחיל להשוות בין דגמים. לצורך זה צריך להגדיר את טווח הנסיעות הריאלי שמבצעים ביום ממוצע וגם את המקרים הקיצוניים, אבל לא להפוך את המקרים הנדירים לסטנדרט שלפיו בוחרים רכב.

    למען הזהירות אפשר להפחית כ-20-30% מן הטווח המוצהר של רכב כחדש, גם מפני שכבר במקור הוא היה אופטימי מידי, גם מפני שייתכן שהסוללה קצת התדרדרה, ובעיקר מפני שאם זה יהיה הרכב החשמלי הראשון שלכם – תזדקקו לזמן הסתגלות כדי לנצל באופן אופטימלי את היכולות שלו (בדגש על סגנון הנהיגה).

     

    טראמפ משמיד את הרכב החשמלי: סוגר אלפי עמדות טעינה במוסדות פדרליים

     

    כמו לגבי כל רכב אחר – בדקו את ההתאמה של גודל ומבנה הרכב לרצונות ולצרכים שלכם, למשל מבחינת המרחב בתא הנוסעים, נפח תא המטען, אורך, רוחב וגובה, וכיוצא באלה.

    רגע לפני שתחליטו סופית על הדגם שמתאים לכם התקשרו אל מוסך שירות וקבלו הערכת מחיר לטיפולים השוטפים שצפויים לכם בשנים הקרובות, בהתאם לקילומטראז' המתוכנן שלכם. לאחר מכן פנו אל מספר חברות ביטוח וקבלו הצעות מחיר לפוליסות. קחו בחשבון שההפרשים בגובה הפרמיות בין דגמים שונים יכולים להיות משמעותיים מאוד.

    לאחר שהתמקדתם בדגם מסוים חפשו מידע "מן השטח" בקבוצות הבעלים של רכב כזה, ושימו לב לבעיות שכיחות ולפתרונות שלהן. במקום לבנות את השקפת העולם שלכם משמועות ומידע מוטה – פשוט בדקו עם מי שחיים עם כלי הרכב האלה.

    בשלב הבא, כאשר יוצרים קשר עם מוכר של רכב ספציפי קבלו מבעל הרכב (או מחברת הטרייד-אין) את היסטוריית הטיפולים ברכב, ותשוו אותה עם דרישות היצרן. בדקו היטב שהרכב לא עבר תאונות משמעותיות ולא בוצעו בו תיקונים יקרים של מערכת ההנעה או הסוללה.

    בצעו בדיקה של מצב הסוללה (SOH) ופסלו מכוניות עם ירידה חריגה בקיבולת שלה (למשל יותר מ-20% ב-5 שנים).

    לאחר מכן צריך לבדוק את כל אותם דברים שבודקים לפני קניה בכל מכונית משומשת, ובהתאם למידע שקיבלתם ממשתמשים בדגם הזה כדאי להתמקד גם במערכות ספצפיפיות, וגם בפריטים כמו צמיגים. בגלל המשקל הרב של רכב חשמלי הצמיגים שלו עוברים חיים קשים במיוחד, ולרוב מדובר בצמיגים יקרים למדי.

     

    מה זה חשמל? שמונה מונחים שכל בעל רכב חשמלי חייב להכיר

     

    לקריאה נוספת:

    טיפול מונע: כל כמה זמן צריך להחליף מצתים ברכב?

    האם לטפל ברכב במוסך יבואן או במוסך מורשה? ממש לא מה שחשבתם

    כמה רחוק אפשר לנסוע עם פנצ'ר?

     

     

    תמונה של גיל מלמד

    גיל מלמד

    עיתונאי רכב מאז שנת 1986, מתמחה בכלי רכב, בטיחות בדרכים, ביורוקרטיה ופוליטיקה של התחבורה. כתיבה עיתונאית (בין השאר) במגזינים 'טורבו' ו'מוטו' ובעיתונים היומיים 'ידיעות אחרונות', 'טלגרף', 'מעריב', 'סופהשבוע', 'ג'רוזלם פוסט' ו'ישראל פוסט'. ממקימי המגזין 'מוטו', עורך ראשי של 'טורבו', ועורך תחום הרכב ב'מעריב'.
  • Ad
  • Ad
  • Ad
  • Ad
  • רשמנו לפנינו את ההתעניינות בדגם זה, ובקרוב נפיק מבחן. השאירו לנו את פרטיכם ונשלח אליכם את המבחן כאשר נפרסם אותו. 

    אם תרצו בינתיים לבחון דגם זה בעצמכם – נא מלאו את הטופס הבא:

    הזמנת נסיעת מבחן ברכב חשמלי

     

    אני, בעל/ת רישיון נהיגה מתאים, מבקש/ת בזאת מצוות TheCar לתאם עבורי נסיעת מבחן ברכב חשמלי.