תערוכת ארמונות באדמת חוואר, ודמויות סוסים בגזעי עצים. אמא טבע פסלה עבורנו מראות מרהיבים בערוץ נחל אמציהו
כאשר אנחנו חושבים על 'תערוכה' סביר שמה שעולה בדמיון הם גלריה או מוזיאון בהם מוצגות יצירות אמנות. אבל אם רק נביט סביבנו, כאשר אנחנו משוטטים בשטח, לא נתקשה לגלות כמעט בכל כיוון את התערוכה המרהיבה שעיצבו עבורנו כוחות הטבע.
כך, למשל, מצוקי הכורכר שעל חוף הים מציגים לנו עלעלי כורכר מעודנים אשר פוסלו במהלך אלפי שנים על-ידי הרוח והגשם. בנחל עמוד נוכל לראות את העמוד אשר הקנה לנחל את שמו, עמוד שגולף אט אט ומציג יופי ייחודי בלב הנחל.
לפני כ-60 אלף שנים השתרע אגם גדול, "אגם הלשון" מכנים אותו הגיאולוגים, בין המקום שבו נמצא כיום קיבוץ עין גב, ממזרח לכנרת, לבין איזור חצבה, דרומית לים המלח.
המשקע שנוצר באגם הקדמון, ונותר בשטח עד ימינו, הפך לאדמה תחוחה ומתפוררת שנקרא אדמת "חוואר", ועל שם האגם היא נקראת אדמת "חוואר הלשון".
הרוח והגשם פיסלו בחוואר יצירות נפלאות של "טירות וארמונות" שמאפיינות את רוב הקניונים הנפלאים במדבר יהודה, אמנות עדינה של פסלי טבע.
נחל אמציהו, אשר נקרא על שמו של אחד מלכי יהודה (שמו הערבי ואדי קציב, נחל הקנים), מתחיל בצפון הערבה ונמתח עד למלחת סדום, לנקודת היציאה בין נאות הכיכר ועין תמר.
זהו נחל מרהיב ביופיו ולכן אין כמעט נסיעה שלי לאזור, עם רכב שטח, שבה אוותר על נהיגה נוספת בערוץ הנחל. כל הזדמנות מזמנת מראות מרהיבים מסוג אחר: פעם לאור הירח, פעם אחרת בשעות בין הערביים, עת נצבע הקניון המרהיב נצבע בזהב השקיעה, ולפעמים בשעות בוקר מוקדמות, כאשר צינת מדבר נעימה נאחזת באדמת המדבר הרכה.
בגיחה האחרונה שלי לנחל אמציהו, לאחר שטפונות החורף, גיליתי בו "תערוכה" נפלאה של גזעי עצים שנעקרו על-ידי השיטפונות ונסחפו במורד הנחל. חלק מן הגזעים נסחפו כבר בשטפונות קודמים וצברו ותק בערוץ, ובמהלך הזמן הפליאו השמש והרוח לפסל בהם.
עם מעט דמיון תוכלו לגלות לאורך הערוץ דמויות מרהיבות שנדמות לסוסים, תנינים ובעלי חיים אחרים. חובבי הומור יגלו בין הגזעים קריקטורות מפוסלות.
יצאנו למסע סבלני בעקבות תערוכת יצירות האמנות שהטבע בטובו השאיר לנו בנחל אמציהו, ולא ויתרנו גם על מראות "ארמונות החוואר" לאורך הערוץ.
עם קצת אורך רוח, כאשר הזמן לא דוחק בנו, נוכל לגלות את יצירות הרוח והגשם באדמת החוואר: ארמונות מעוטרים במגדלים מעוצבים פה, ושם נחזה במראות שמזכירים כפר אפריקאי עם בקתות קש עגולות.
אורך המסלול כולו כ-22 ק"מ, ורובו מתאים לרכבי שטח קלים, או לרוכבי אופניים כמסלול רכיבה קל (מדרום לצפון). מצוקי החוואר בצידי הנחל מתנשאים לגובה של כ- מטרים.
נחל אמציהו הוא נחל אכזב, ולא בכל חורף זורמים בו מי שטפונות. אבל כאשר אלה מגיעים, כמו בחורף האחרון, נסחפים בתוכו גזעי עצים ענקיים, רובם עצי שיטה שנעקרו וגולגלו לתוך הערוץ ככפיסי עץ. מיטב ה"תערוכה" נמצא בחלקו הדרומי של ערוץ הנחל, (מהכניסה ליד ממושב עידן וצפונה), ולאורך רוב ערוץ הנחל מפוזרים עשרות דוגמאות מרהיבות. מומלץ לקחת את הזמן, לעצור ליד כל אחד, לסובב במבט, להפעיל את הדמיון ולהתבונן בגזעי העצים מכל כיוון.
גזע אחד שנח לצד השביל נראה כמו קרוקודיל ענק, שרוע וזומם, קורץ בעין ענקית וגופו המסוקס מזכיר שריון. גזע אחר הזכיר לי חיה גדולה שעומדת על רגליה האחוריות, צוחקת עם לשון משתרבבת וידיה, ענפים יבשים, זרוקות לפנים.
גזע אחר נראה כמו טייל מבולבל שהולך בצעדים ארוכים במדבר, ידיו שלוחות לפנים ולאחור, על ראשו ענף ארוך שנדמה לכידון.
גזע אחד שרוע לרוחב השביל, שומר ומנתב את התנועה, ואחר מציג כאילו שני ראשים, האחד, עם רעמת שיער עשויה מענפים דקים וראשו ראש סוס מחייך, והשני נראה כאילו שהוא מקשיב לסיפורו של הראשון. האף של היצור הלא מוגדר חקרן, משתלח, עשוי מענף עבה שנשלח לעבר השמיים. ככל שמסתובבים בשטח מגלים עוד ועוד יצורים, פסלים מעולם הדמיון והפנטזיה.
את המסלול עברנו לאחרונה עם מיצובישי האנטר ועם שברולט סילבראדו, שניהם בעלי הנעה כפולה, אולם לא נאלצנו לשלב להילוך כפול באף שלב.
איך מגיעים: את מסלול נחל אמציהו כדאי להתחיל ליד הישוב עידן בצפון הערבה. מצומת הכניסה לעידן נוסעים עד פניה שמאלה, אל לכביש הערבה הישן, ומשם צפונה, מרחק של כ-1.6 ק"מ. בנקודה זו מוצב מימין שילוט לנחל אמציהו, ומכאן ואילך נדרש כלי רכב שמסוגל לנסוע בשטח, רצוי עם הנעה כפולה.
לרוכבי האופניים ממתין קטע קשה, מעט חולי, ולאחריו הדרך קלה יחסית.
סיום המסלול בשביל שסמוך למושב עין תמר, על כביש 2499 שמתחיל ממזרח לצומת הערבה ונמתח עד לנאות הכיכר. מפת טיולים וסימון שבילים, צפון הערבה ומזרח הנגב, מס' 14. סימון שביל אדום. נקודת התחלה מדרום (ליד עידן) נ.צ. 527045/ 224883.