מגדל עגול, לא גדול במיוחד, ניצב מעל מצודה שנטועה על אחד המקומות הגבוהים ביותר במערב העיר העתיקה של ירושלים ומשקיף על המפגש בין גיא בן הינום לנחל צולב.
אין ככל הנראה אדם שביקר בירושלים ולא זוכר את המראה של צריח מסגד בלוי שנושא את אחד השמות היהודיים המפורסמים והחשובים בהיסטוריה האנושית: "מגדל דוד".
ספק מי מבין המבקרים יודע ש'מגדל דוד' הוא הגלגול הצעיר ביותר של מגדלי שמירה ומערכות ביצורים שנבנו לאורך יותר מ-3,000 שנים במאמץ להגן על העיר מפני פלישה ממערב. במקרה הזה, ממש כמו בקיסריה, עתלית, לטרון – ויותר מ-30 אתרים נוספים ברחבי ארץ ישראל – עיקר מבנה המצודה שקיים כיום נבנה בתקופה הצלבנית, ועליו נבנו סמלי כיבוש ושלטון בתקופות הממלוכית והעות'מנית.
הבסיס של מה שמוכר כיום כמצודת "מגדל דוד" נבנה על-ידי "המלך הבנאי", הורדוס, והורחב במידה רבה בתקופת ממלכת ירושלים הצלבנית. אבל הורדוס בנה את שבנה על שרידי חומות ומבנים מתקופת בית המקדש הראשון ומתקופת החשמונאים, ובין ימי הורדוס ועד לתקופה הצלבנית המקום נשלט ושוקם בתקופות הרומית המאוחרת, הביזנטית, והמוסלמית הקדומה.
"מגדל דוד" עצמו, זה שבולט ומוכר כל כך לכל מי שביקר בירושלים, נבנה כצריח מסגד במאה ה-17 על ידי העות'מנים על בסיס קיר החומה שנבנה בשנות ה-30 של המאה ה-16 על ידי 'סולימאן המפואר'. בשנת 2022, לאחר שהסתבר שצריח המסגד – סמל ירושלמי בולט – עומד בסכנת קריסה לנוכח הבליה שלו לאורך השנים – הוא שופץ באופן מקיף שכלל החלפת חלק מן האבנים מהם הוא בנוי, סתימת סדקים וחידוש הטיח.
מוזיאון מגדל דוד
השם "מגדל דוד" הוצמד למצודה עוד לפני התקופה הרומית, כך היא נזכרת בכתבי יוסף בן מתתיהו (יוספוס פלביוס), ושם זה נשתמר עד ימינו.
בתקופת המנדט הבריטי על ארץ ישראל הוסב מבנה המצודה למוזיאון קטן, ובשנות ה-20 של המאה ה-20 הוצגו בו מספר תערוכות של אמנות חזותית ארץ-ישראלית. ממשלת ישראל ועיריית ירושלים המשיכו את המסורת הזאת ובשנות ה-80 הפכו את האתר למרכז תרבות ותיירות שכולל את המוזיאון לתולדות ירושלים.
בנוסף לממצאים ארכיאולוגים מרשימים שהוצגו לאורך השנים בתצוגת קבע, וממחישים את ההיסטוריה של עיר הקודש מתקופת בית המקדש הראשון ועד להקמת מדינת ישראל – הוצגו בו לאורך השנים תערוכות אמנות עכשוויות מתחלפות, בדגש על אמנות ישראלית.
בשנת 2008 נחנך במגדל דוד מופע "החיזיון הלילי" שממחיש במיצג אור קולי את סיפורה ההיסטורי של העיר ירושלים ובאופן יותר ממוקד את הסיפור המקראי של המלך דוד.
מגדל דוד החדש
ביולי 2023, לאחר שש שנות תכנון ושלוש שנות עבודה – ושלושה חודשים בלבד לפני פרוץ מלחמת שמחת תורה – נחנך במגדל דוד מוזיאון ירושלים החדש. מחדשי המוזיאון שמו דגש מיוחד על הנגשת המידע ההיסטורי החשוב לדור חדש של מבקרים באמצעות אמצעי המחשה מודרניים.
וכך, במקום ש"מוזיאון" יהיה מצבה היסטורית משעממת ומפוהקת נבנו עשר גלריות שבהן מוצגים ממצאים ארכאולוגים בתצוגת קבע תוך שימוש באמצעי המחשה נהדרים. זה הופך את הביקור לאירוע עוצמתי ומרתק לבני כל הגילאים, כולל ילדים קטנים. כרגיל, לצד תצוגות הקבע מוצגות תערוכות אמנות מתחלפות ומתקיימים סיורים מודרכים, יש גם מופעי לילה אור קוליים ואפשר לבקר גם בגן מטופח שבו מותגים ממצאים ארכיאולוגיים לצד ערוגות תבלין ועצי זית שנטועים למרגלות החומה שמקיפה את המתחם.
אחד משיאי הביקור דורש מאמץ קל: טיפוס על גבי מדרגות עתיקות אל נקודת תצפית שממנה אפשר להשקיף לארבע רוחות השמים – 360 מעלות של נוף ירושלים – מן העיר העתיקה דרך ההרים שמקיפים אותה ועד לעיר החדשה. כאשר מבקרים במוזיאון אפשר להצטייד בערכת הדרכה קולית עם אוזניות ומפה וכל אחד יכול לסקור את המוצגים בקצב שלו.
אחת הגלריות שהרשימו אותי במיוחד נקראת 'שפת הנצח', ובאפלולית שלה מוצגת ההיסטוריה של עיר הקודש במקביל להתפתחויות שונות שהתרחשו ברחבי העולם.
בחדר אחר מוצג דגם גדול מאוד של ירושלים וההרים שסובבים אותה ובמקביל מוקרן סרט הסבר על קיר האבן. בכל פעם שקיימת בסרט התייחסות לתקופה מסוימת מואר חלק של מודל העיר וכך אפשר לקשור את הנושא למיקום פיזי מוחשי.
באופן מצמרר, יש שיאמרו אירוני, מוצגת מאז פתיחת המוזיאון המחודש תערוכה של האמן הישראלי הבינלאומי צדוק בן דוד תחת הכותרת 'מצד שני'. המוטיב של התערוכה, שמפוזרת בין חמישה מוקדים שונים במוזיאון, הוא "מאבל לצמיחה מחודשת, ובין חושך לאור". תערוכה זאת הוצגה קודם לכן במקומות שונים בעולם.
מנקודת התצפית הנפלאה שעל גבי מגדל דוד אפשר להשקיף על העיר העתיקה ולהבחין בארבעת הרובעים המובחנים שלה: היהודי, המוסלמי, הנוצרי והארמני. קל להבחין במבנים מפורסמים כמו כנסיית הקבר והכנסייה הלוטרנית, בית הכנסת 'החורבה' ובית הקברות שעל הר הזיתים, הכנסיות הרוסית 'כנסיית הדמעה' ועוד.
ימי ושעות הביקר במתחם (עד לחודש אפריל) הם בין 12:00 ל-17:00 ביום א', מ-09:00 ועד 17:00 בשאר ימות השבוע למעט יום שישי (מ-09:00 ועד 15:00). המקום סגור בשבת.
אפשר להירשם מראש לסיורים מודרכים.
הכניסה למוזיאון מגדל דוד כרוכה בתשלום של 25 שקלים לילדים, חיילים, נכים ואזרחים ותיקים ו-50 שקלים למבוגרים. עלות ההשתתפות במופעי הלילה 42-67 שקלים ואפשר לרכוש כרטיסים משולבים בעלות של 60-102 שקלים. הכניסה וההשתתפות לאזרחים מפונים – בחינם, ורבים ממועדוני הלקוחות הגדולים מציעים כרטיסים מוזלים.
כך מגיעים: מוזיאון ירושלים ממוקם בסמוך לשער יפו, ולמגיעים עם מכונית מומלץ לחנות בחניון קרתא או בחניון ממילא. אפשר להגיע באוטובוס אל תחנת רחוב המלך דוד עם קווים 13, 18, 38 או ברכבת הקלה אל תחנת כיכר ספרא (עיריית ירושלים). הכניסה החדשה למוזיאון ממוקמת מימין לרחבת היציאה בשדרות ממילא – חפשו את שלושת הדגלים האדומים עם שם המוזיאון.
הצעות נוספות לפעילויות בסוף השבוע באתר הבית של דובי זכאי.
לקריאה נוספת:
טיול לסופ"ש: הביתה, לפני שהחיטה תצמח שוב
טיול לסופ"ש: אל החוף הסודי האחרון של תל אביב
טיול לסופ"ש: אל שכונת קטמון בירושלים