פיג'ו-סיטרואן-אופל, רגע לפני האיחוד שלה עם קבוצת פיאט-קרייזלר, פרסמה השבוע פרטים ראשונים אודות פלטפורמה ייעודית ראשונה שלה לרכב חשמלי טהור שאותה תחשוף עוד השנה. פלטפורמת eVMP החדשה, ראשי תיבות של "פלטפורמה מודולרית לרכב חשמלי", תהווה בסיס לכמה עשרות דגמים של מכוניות וקרוסאוברים חשמליים טהורים בקטגוריות C ו-D, כלומר מקבילות הגודל לדגמים כמו פיג'ו 3008 ו-508.
"פלטפורמה" הוא שם כולל לתכנון של בסיס המכונית, ובשונה מן הקונספט המקובל בטעות הכוונה היא לא ל"ריצפה" או "שילדה" אלא בעיקר דווקא ל"מערכת העצבים" של מכונית – כלומר לתכנון כלל המערכות האלקטרוניות, כמו גם ליחסים הגיאומטריים הפיזיים בין נקודות קריטיות ברכב. פלטפורמה היא הרכיב היקר ביותר בכל מכונית לא בגלל "עלות הייצור" שלה אלא בגלל ההשפעה שלה על כלל מערכי הייצור והרכש של יצרנית הרכב, ופיתוח של פלטפורמה חדשה עולה עשרות מיליארדי דולרים.
להכרזה של פיג'ו יש חשיבות רבה מבחינה זאת שהיא ממצבת את החברה כאחת היצרניות המובילות במירוץ אל הרכב החשמלי – מיד בעקבות רנו-ניסאן שהייתה חלוצת התחום במכוניות עממיות, קבוצת פולקסווגן שנכנסה אליו השנה עם סדרת I.D. על גבי פלטפורמת MEB החשמלית-טהורה (שאותה מכרה גם לפורד), טסלה – אשר איגפה את תעשיית הרכב מימין, ויצרניות היוקרה ב.מ.וו. ומרצדס.
כמו פולקסווגן, אשר מכרה רכב חשמלי על-גבי פלטפורמות מוסבות (פולקסווגן גולף ואאודי E-Tron לדוגמא) עוד לפני שהציגה פלטפורמה חשמלית טהורה, גם פיג'ו-סיטרואן החלה כבר במתקפה של דגמים חשמליים מבית שלושת המותגים המובילים שלה. לפיג'ו-סיטרואן יש כיום שתי פלטפורמות שהיא מכנה "פלטפורמות מרובות מערכות הנעה" (שבתכל'ס הוא כינוי מכובס לפלטפורמות שאפשר להניע גם באמצעות מנועי בנזין ודיזל וגם באמצעות מערכת הנעה חשמלית או היברידית), ועליהן מיוצרים וייוצרו בשנים הקרובות רוב כלי הרכב החשמליים של הקבוצה.
אלא שמעצם ההגדרה, פלטפורמה שמאפשרת שימוש בשתי דרכי הנעה כל כך שונות מחייבת ויתורים ופשרות בשני העולמות, ומשמעות ההכרזה של פיג'ו-סיטרואן היא שזאת תהיה קבוצת הרכב הגדולה השנייה בעולם עם פלטפורמה חשמלית טהורה ייעודית. אנשי החברה הכריזו שהחל מן השנה, ועד לשנת 2025, הם "יעברו בהדרגה משימוש בשתי פלטפורמות מרובות הנעה לשתי פלטפורמות חשמליות לחלוטין במטרה לתמוך בפיתוח הניידות החשמלית".
פלטפורמת eVMP, אומרים הצרפתים, תציע טווחי נסיעה ארוכים של עד 650 קילומטרים עם סוללות בעלות תכולת אנרגיה של עד 100 קילוואט שעה, ומה שחשוב יותר זה שהם מבטיחים שהיא "מרכזת את כל הידע ההנדסי של קבוצת פיג'ו-סיטרואן… (ותציע) ארכיטקטורה אופטימלית שתנצל את כל רצפת-המשנה (של הרכב) עבור הסוללה". לדבריהם, התכנון של הפלטפורמה החדשה יהווה "אמת מידה" חדשה בתחום הרכב החשמלי בזכות ניצול אופטימלי של המרכב. הדגמים השונים יציעו, כך הם מבטיחים, טווחי נסיעה של בין 400 ל-650 קילומטרים.
הצרפתים לא מתכוונים למחוק לגמרי את כל מה שכבר פיתחו בתחום החשמלי אלא להיפך: "בנוסף לביצועים טכניים גבוהים, היעילות של eVMP טמונה גם במיטוב עלויות המחקר והפיתוח והייצור הסדרתי", הם אומרים. "את זה נשיג באמצעות שימוש במכלולי משנה מסוימים (שכבר נמצאים בשימוש) ובמודולי סוללה קיימים. בנוסף, תהליך הייצור תוכנן כדי להשיג סינרגיה מרבית עם האמצעים הקיימים במפעלים שלנו, ובכך יצמצם את ההשקעות".
לקריאה נוספת: פיג'ו תשיק את e-2008 בישראל באוגוסט
כמה הערות על המצב
לטובת מי שלא התעמק יותר מידי באבולוציה של כלי רכב חשמליים נעיר את ההערות הבאות:
1. פלטפורמת eVMP החדשה תהיה פלטפורמת ההנעה החשמלית הטהורה הראשונה של פיג'ו-סיטרואן, ובשונה מן הפלטפורמות הקיימות, המוסבות, היא תשמש אך ורק למכוניות חשמליות טהורות (או, לכל היותר, עם "מאריכי טווח").
2. הפלטפורמה תושק השנה, אבל כלי רכב חשמלי טהור ראשון שייבנה עליה יהיה ככל הנראה קרוסאובר בגודל קומפקטי (C-SUV) כמו פיג'ו 3008 וזה יקרה ככל הנראה בשנת 2023.
3. שתי הפלטפורמות הנוכחיות שבהן משתמשים הצרפתים כיום, ועליהן יושקו בקרוב גם דגמים חשמליים נוספים של מותגי פיג'ו, סיטרואן, DS, ווקסהול ואופל, מכונות על-ידי הצרפתים "מרובות אנרגיה", והן פלטפורמות CMP ו- EMP2. פלטפורמת CMP, לכלי הרכב הקטנים יותר, תוכננה מראש כדי לקבל הנעה חשמלית טהורה, ואילו EMP2, שהיא פלטפורמה ותיקה יותר, מסוגלת להשתמש במנועי בעירה פנימית ובהנעה היברידית, אבל לא בהנעה חשמלית טהורה.
4. עד לשנת 2025 – כך מבטיחים הצרפתים – כל הדגמים החשמליים הטהורים החדשים שלהם יתבססו על פלטפורמת eVMP, והניסיון מלמד שבשלב ראשון יושקו דגמים חשמליים שישלימו את מגוון הדגמים הקיים, ורק לאחר מכן יופסק הייצור של דגמים חשמליים שמבוססים על פלטפורמת CMP. לצורך ההמחשה, 2008 החשמלית שהושקה בשנה שעברה (ותושק באוגוסט בישראל) לא תפסיק להיות מיוצרת עד למועד שבו תהיה לה מקבילה על בסיס eVMP. מצד שני, מקבילה ל-3008 תיוצר כאמור החל משנת 2023 על בסיס הפלטפורמה הייעודית החדשה. מה זה אומר לגבי הדגמים החשמליים הנוכחיים, אלה שכבר הושקו על בסיס CMP ואלה שיושקו השנה על-בסיס אותה פלטפורמה? שבאופן חריג מאד יהיה להם רק דור אחד, וייצורם יופסק עוד לפני שיזכו אפילו למתיחת פנים משמעותית.
5. אנשי פיג'ו-סיטרואן מדברים על "שתי פלטפורמות חשמליות טהורות" ולא על אחת, ושהן תשמשנה כ"בסיס רחב" לדגמים בקטגוריות C ו-D, בהם מכוניות נוסעים ורכבי שטח. זה מעניין מכיוון שיש שתי אפשרויות. או שלצד eVMP מתוכננת פלטפורמה שונה, גדולה או קטנה יותר (ולכן גם יותר או פחות מורכבת), או שמדובר בסך הכל בגודל שונה. ימים יגידו.
6. פיג'ו-סיטרואן נמצאת כעת בתהליך מיזוג עם קבוצת פיאט-קרייזלר לקבוצה אחת שתיקרא 'סטלנטיס'. מאליו ברור ששתי הפלטפורמות החשמליות הטהורות החדשות יהוו בסיס לא רק למותגי פיג'ו-סיטרואן אלא גם למותגי פיאט וקרייזלר השונים (בהם גם ג'יפ, אלפא-רומיאו, דודג', מזראטי, ראם, מסחריות, ובסך הכל 15 מותגים בקבוצה המאוחדת).
The post גם לפיג'ו-סיטרואן תהיה פלטפורמה למכונית חשמלית טהורה appeared first on The move.