• Ad
  • "מכונת הזמן" של 'בחזרה לעתיד' היא אחת מתוך מעט מאוד דגמים בהיסטוריה של תעשיית הרכב שנחשבו לכישלון מהדהד בחייהם וזוכים לעדנה מפוארת כעבור שנים. את העבר אולי אי אפשר לשנות אבל היום אפשר לייבא דלוריאן לישראל, אם יש לכם 200-500,000 שקלים תמורת התענוג
    אוהבים את הכתבה? שתפו אותה עם חברים, בעמוד שלכם ובקהילות שבהן אתם פעילים

    דלוריאן DMC-12 היא דוגמה בולטת לכישלון מסחרי מפואר שהפך לאגדה תרבותית, ואת זה היא חייבת לתפקידה הבלתי נשכח כ"מכונת זמן" בסרט 'בחזרה לעתיד', שהקרנת הבכורה שלו נערכה ב-3 ביולי 1985, לפני בדיוק 40 שנים.

     

    גם אתם יכולים לקנות לעצמכם דלוריאן DMC-12

     

    לרגל החגיגות לא ניכנס לוויכוח אודות הערך המוטורי של DMC-12 וגם לא נשוב על סיפור המתח והקונספירציות סביב הפרויקט הכושל או המוכשל של ג'ון דלוריאן. נסתפק בלומר שאמינות מכאנית או חדשנות טכנולוגית מעולם לא היו התכונות החזקות שלה.

    את העיצוב המהמם של ג'ורג'טו ג'יוג'ארו, לעומת זאת, אף אחד לעולם לא יוכל לקחת ממנה, ולא יהיה זה מופרך להעריך שזאת גם הסיבה שהיא נבחרה כשחקנית מרכזית בסרט שהיה לסמל נוסטלגי להרפתקנות ולאופטימיות של שנות ה-80. דלוריאן היא סמל אמריקני למרות שיוצרה באירלנד (ועלתה הרבה כסף למשלם המיסים הבריטי), והיא מוכרת ואהודה בכל רחבי העולם. ישנם גם לא מעט חובבי רכב ישראלים שחולמים להיות הבעלים של פיסת היסטוריה מוטורית וקולנועית כזאת.

    האמת היא שהחלום הזה בר השגה הרבה יותר ממה שנדמה, וזאת הסיבה לכתבה זאת שמתארת את כל מה שכדאי לדעת כדי להפוך את החלום למציאות: החל מהבנת שוק האספנות העולמי לדגם הזה, דרך הצצה לעולם של מועדוני הבעלים שמחזיקים את המכוניות האלה בחיים, ועד לפירוט של עלויות וביורוקרטיה שכרוכות בייבוא דלוריאן לישראל.

     

    דלוריאן DMC-12 במפגש מועדון

     

    בחזרה להווה: כמה עולה דלוריאן DMC-12? סקירת שוק

    ביחס לדגמי רכב אייקונים אחרים DMC-12 נחשבת למכונית אספנות נגישה יחסית: מחירה הממוצע של מכונית במצב סביר עומד כיום סביב כ-64,000 דולר בארה"ב, אם כי טווח המחירים רחב מאוד ותלוי כמובן במצב הספציפי של כל כלה.

    • מכוניות "פרויקט": רכבים שאינם במצב נסיעה ודורשים שיקום מקיף נסחרים בארה"ב תמורת החל מ-24,000 דולר ועד 35,000 דולר. לאפשרות הזאת יש יתרונות מבחינת מיסוי אבל היא דורשת יכולת טכנית גבוהה ואומץ.

    • מצב נסיעה סביר: מכוניות במצב נסיעה עם פגמים קוסמטיים או מכניים קלים יחסית, ועם קילומטראז' גבוה, נסחרות בטווח מחירים של בין 35,000 דולר עד 50,000 דולר.

    • מצב טוב: זאת הקטגוריה הפופולרית ביותר, עם מכוניות מתוחזקות היטב ובמצב נסיעה תקין לחלוטין. המחירים נעים בין 50,000 ל-75,000 דולר, כאשר דגמים עם תיבת הילוכים ידנית נחשקים ויקרים יותר מהאוטומטיים.

    • מצב תצוגה/קילומטראז' נמוך: אקזמפלרים שמורים באופן יוצא דופן, לעיתים עם פחות מ-10,000 מייל על השעון. מחיריהם מתחילים סביב 75,000 דולר ויכולים להגיע גם ל-120,000 דולר ויותר.

     

    שווי שוק (הערכה, דולר ארה"ב)

    מצב הרכב טווח מחירים (דולר) שיקולים מרכזיים
    "רכב פרויקט" 24,000-35,000 דורש שיקום מקיף
    במצב נסיעה, סביר 35,000-50,000 תקין אך עם בעיות קוסמטיות/מכניות. קילומטראז' גבוה.
    מכונית במצב טוב 50,000-75,000 מתוחזק היטב, קילומטראז' ממוצע.
    מצב מצוין קילומטראז' נמוך 75,000-150,000 דגמים עם פחות מ-10,000 מייל, מצב מושלם.

     

    גם אתם יכולים לקנות לעצמכם דלוריאן DMC-12

     

    פעילות ואירועים: יותר מסתם מכונית

    הסיבה העיקרית לכך שגם יותר מ-40 שנים לאחר שיצרנית הרכב פשטה את הרגל עדיין אפשר לתחזק ולנהוג בדלוריאן DMC-12 היא קהילות בעלים וחובבים מסורות וחובקות עולם שפועלת במרחב הדיגיטלי ובעולם הפיזי.

    הפורום הגדול ביותר הוא DMCTalk.org, ארכיון ידע עצום עם מעל 150,000 פוסטים שבו מוצאים בעלים חדשים וותיקים פתרונות לבעיות טכניות, משתפים יומני שיפוץ, מאתרים חלקים נדירים או פשוט חולקים תשוקה משותפת.

    תקצר היריעה מסקירת עשרות המועדונים שפועלים בעולם אבל אפשר לציין את איגוד בעלי הדלוריאן (DOA) בארה"ב ואת מועדון בעלי הדלוריאן בבריטניה (DOC). מועדונים אלה מארגנים מפגשים שנתיים גדולים כמו אירוע של המועדון הבריטי באזור האגמים, והופעות קבועות בתערוכות רכב קלאסי יוקרתיות כמו NEC בבירמינגהם.

    עבור מי שרוצה "לדעת בסחורה" לפני שהוא מתחייב לאחת כזאת מומלץ להתחיל את הדרך בשיטוט אינטרנטי ולהמשיך אותו באחד האירועים הפיזיים ולהסתובב בין עשרות מכוניות, להחליף חוויות ולקבל השראה.

     

    גם אתם יכולים לקנות לעצמכם דלוריאן DMC-12

     

    האם דלוריאן אמינה? עלויות אחזקה וזמינות חלפים

    כאמור, אמינות ושימושיות הן לא התכונות החזקות של DMC-12 המקורית, במיוחד מפני שעל אף שנעשה שימוש נרחב במכלולים רבים "מן המדף" – המכונית סבלה ממחלות ילדות שנבעו מייצור חפוז, ממערך ייצור חסר ניסיון ומבקרת איכות ירודה.

    ההתבססות על מנוע V6 מתוצרת פיג'ו-רנו-וולוו שהפיק בימים הטובים שלו רק 130 כוחות סוס לא הועילה מפני שגם לפני 40 שנים זה הותיר פער ציפיות רב ביחס לעיצוב הספורטיבי של המכונית.

    אחד המאפיינים הייחודיים לדלוריאן הוא שימוש בפלדת אל-חלד מוברשת במקום צביעה חיצונית (היו מספר יחידות בודדות שנצבעו, ושתיים אף צופו בציפוי זהב), ובקפיצת זמן גדולה קדימה זה עשוי להידמות בעיני רבים למה שטסלה עושה עם 'סייברטראק'. למעשה זה לא באמת דומה. שני המרכבים אמנם בנויים מפלדת אל-חלד אבל בעוד שדלוריאן עשתה שימוש ב"נירוסטה" מסחרית רגילה טסלה בונה את החללית שלה עם פלדה מחושלת בחישול קר ובשיטת ייצור בסטנדרט שנדרש לבניית חלליות (אמיתיות).

     

    גם אתם יכולים לקנות לעצמכם דלוריאן DMC-12

     

    מה שהרבה יותר חשוב – בסייברטראק משמשת הפלדה כמרכב "מונוקוק" שנושא בעצמו את כל העומס, ואילו בדלוריאן אלה למעשה פאנלים שנועדו לאפשר עיצוב ייחודי ועמידות בפני קורוזיה אבל מה שנושא את העומסים זאת שלדה פנימית שחלקה בנויה מפלדה עם תת-שלדה שבנויה מפיברגלאס. כיום אפשר להשיג פאנלים כאלה למקרה של תאונות ובכל מקרה זה מציב את הדגם הזה במצב הרבה יותר טוב מהרבה רכבי אספנות אחרים, כך שתשומת הלב של מי שמתחזק את המכוניות מופנית בעיקר לרכיבים מכאניים וחשמליים שהתיישנו ולא לתכנון לקוי מיסודו.

    מה שמאוד מקל כיום על תחזוקת המכוניות זאת זמינות גבוהה של חלקים מפני שלאחר קריסת החברה, בשנת 1983, רכש יזם בריטי בשם סטיבן ווין את כל מלאי החלפים המקורי. בשנת 1995 הוקמה במדינת טקסס חברת DeLorean Motor Company (DMC) החדשה אשר מספקת שירותי שיפוץ ומכירה ובייצור של חלקים חדשים ומשופרים על בסיס השרטוטים המקוריים.

    קראו כאן את הריאיון של נעם וינד עם סטיבן ווין, הבעלים, ועם רוג'ר דארט המנכ"ל.

    עצם הקיום של DMC טקסס הוא ערובה לכך שכמעט כל חלק שיידרש לדלוריאן שלכם יהיה זמין, וזה יתרון עצום שאין להרבה מכוניות קלאסיות אחרות. בחברה הזאת אפשר כיום להשיג פאנלים חדשים מקוריים ואפשר אפילו לרכוש שם שלדה חדשה (stainless X-Frame) תמורת כ-11,000 דולר. בעלי רכב רבים מחליפים את מיכל הדלק המקורי ואת מחשב ניהול המנוע, ופעולה פופולרית אחרת היא החלפת המקרן (רדיאטור) במקרן משופר כדי לפתור את אחת הבעיות הידועות של הדגם. שדרוג נפוץ אחר – התקנת ערכת הגה חשמלי (משופרת, לא מקורית) לרכב – עולה בארה"ב כ-3,200 דולר.

     

    גם אתם יכולים לקנות לעצמכם דלוריאן DMC-12

     

     בחזרה לישראל: עלויות ותהליך הייבוא

    תהליך הבחירה והיבוא של דלוריאן DMC-12 לישראל לא יותר מסובך מן היבוא של כל מכונית אספנות וכרגיל דורש תכנון והבנת הבירוקרטיה והעלויות.
    התקנות בישראל מאפשרות לייבא ארצה כרכב אספנות רכב שגילו מעל 30 שנים, וכל הדלוריאן יוצרו בין 1981 ל-1983 ולכן הן עומדות בקריטריון הזה.

    אחרי שבוחרים ורוכשים מכונית אספנות יש לקבל רישיון יבוא ממשרד התחבורה וזאת לפני שהרכב נשלח לישראל. הבקשה מוגשת באופן מקוון וכדי להגיש אותה יש לצרף מסמכים כמו רישיון הרכב מחו"ל, תמונות של הרכב, מפרט טכני ותצהיר חתום שברכב יבוצע שימוש אישי ולא מדובר ביבוא מסחרי.

    האתגר העיקרי ביבוא רכב אספנות לישראל הוא חישוב מדויק של העלויות, בהתחשב בכך שמחיר הרכישה בחו"ל הוא רק ההתחלה ואילו המיסוי הישראלי יותר ממכפיל את העלות הסופית.

    רוב המכוניות שמוצעות למכירה נמצאות בארה"ב ושיעור המס על רכב אספנות שמיובא ממדינה שיש לישראל הסכם סחר עמה (למשל ארה"ב ומדינות האיחוד האירופי) הוא כ-103%. אם הרכב מיוצר או מיובא ממדינה שאין לישראל הסכם סחר עולה שיעור המס לכ-117%, אבל בשני המקרים זאת רק ההתחלה.

    הערך של הרכב שלפיו מחושב המס נקבע לפי הגבוה מבין חשבונית הרכישה או מחיר מחירון רשמי לרכבי אספנות, שאליו יש להוסיף גם את עלויות המשלוח.

    ייבוא דלוריאן DMC-12 לישראל הוא לא פרויקט זול אבל הוא לא מסובך. התמורה היא לא מכונית ביצועים מהנה לנהיגה או מכונית אספנות שנובעת ממורשת אצולה מיוחדת, אבל זאת יצירה יחידה במינה וכרטיס כניסה אל קהילה גלובלית, וגם אייקון תרבותי שמעלה חיוך על פני כל מי שרואה אותו.

     

    הערכת עלויות ייבוא (בדולרים)

    רכיב מכונית במצב סביר מכונית במצב טוב הערות
    מחיר רכישה 30,000 60,000 משתנה לפי מצב הרכב
    הובלה ימית וביטוח 3,000 3,000 ממוצע מארה"ב/אירופה
    מס קניה ומע"מ 34,000 65,000 כ-103% ממחיר הרכב והמשלוח
    הוצאות נלוות 4,000 4,000 עמילות מכס, רישוי, תקינה וכיוצ"ב
    סה"כ משוער בדולרים 71,000 132,000
    בשקלים לפי 3.7 לדולר 263,000 488,000

     

    דלוריאן DMC-12 עם דלתות שחף

     

    איפה מתחילים לחפש?

    כאמור, לפני שמכינים את פנקס הצ'קים כדאי "להסתובב" בפורומים ובקבוצות כדי להבין את השוק. אפשר גם לרחרח במספר אתרים שמרכזים מכירות של דלוריאן, ואיפה כדאי להתחיל אם לא בחברה מטקסס ששומרת על הגחלת?

    DeLorean Motor Company (Texas): זאת  החברה שמחזיקה כיום במלאי החלפים המקורי הגדול ביותר ובזכויות לשם המותג. הם מוכרים מכוניות שעברו שיפוץ מקיף (Restored) ונחשבים למקור הסמכותי ביותר לרכישה.

    מכוניות שמוצעות כאן הן לרוב במצב הטוב ביותר שאפשר למצוא, עם אחריות מוגבלת של החברה, ובמחירים שתואמים את הנוחות של רכישת רכב במצב טוב.

    Hemmings: זירת מסחר מובילה למכוניות קלאסיות ואספנות. האתר מרכז מודעות מסוחרים ומבעלים פרטיים ומנגנון החיפוש מאפשר לסנן לפי מחיר, מיקום ומצב הרכב. זה מקור מצוין להשוואת מחירים בשוק הפרטי והמסחרי.

    ClassicCars.com: אתר פופולרי נוסף למכירת מכוניות קלאסיות, שמציע מגוון רחב של רכבי דלוריאן במצבים מכאניים שונים. בדומה ל-Hemmings, גם זה מקום טוב לקבל תחושה כללית על היצע ועל מחירים.

    Bring a Trailer (BaT): אתר מכירות פומביות מקוון שחלק מכלי הרכב מוצעים בו במתכונת "קנה עכשיו" (Buy it Now). אתר זה ידוע בתיעוד המפורט של כל רכב. על אף שחלק מכלי הרכב מוצעים למכירה פומבית, העמוד מרכז פעילות סביב הדגם ומציג גם רכבים שעשויים להיות זמינים למכירה ישירה.

    Duncan Hamilton ROFGO: אתר סחר של סוחר בריטי שמתמחה ברכבי יוקרה ובמכוניות לאספנות ולהשקעה. מלאי מכוניות דלוריאן משתנה בהתאם להיצע, ובדרך כלל מוצעות שם מכוניות במצב תצוגה. יש לחפש "DeLorean" בעמוד המלאי. המכוניות המוצעות כאן הן בין היותר יקרות שבנמצא.

     

    גם אתם יכולים לקנות לעצמכם דלוריאן DMC-12

     

    חמש עובדות שלא ידעתם (או שכחתם) על דלוריאן DMC-12

    • ביו ינואר 1981 ועד דצמבר 1982 יוצרו כ-9,000 יחידות של דלוריאן וההערכה היא שעד היום שרדו בין 6,000 ל-6,500 מהן, בעיקר בארה"ב, בריטניה ויפן.

    • כשליש מן המכוניות האלה יוצרו עם תיבת הילוכים אוטומטית עם 3 יחסי העברה, ורק כ-60% מכלל המכוניות שמתגלגלות עד היום על כבישי העולם מונעות על-ידי מנוע ה-PRV המקורי שלהן.

    • המחיר הנמוך ביותר שבו נמכרה מכונית כזאת בשנים האחרונות היה 24,200 דולר, במכירה פומבית שנערכה בשנה שעברה, והמחיר הגבוה ביותר, שהתקבל בנובמבר 2021 במכירה פומבית אחרת, עמד על 243,000 דולר.

    • אחת מתוך שש המכוניות המקוריות ששימשו את אולפני יוניברסל להפקת הסרט 'בחזרה לעתיד' (Time-Machine אמיתית) נמכרה בכ-150,000 דולר. ככל שידוע, עד היום שרדו שלוש מכוניות מקוריות מתוך השש, אחת מהן מוצגת באולפני יוניברסל, אחת נמצאת בארה"ב ואחת ביפן.

    • שש מכוניות מוצעות ממש ברגע זה למכירה מקוונת באתר classic.com, (מספר זה משתנה כמובן מידי תקופה) והקילומטראז' הממוצע שלהן הוא כ-36,000 מייל. באתר הזה מדווחים על 195 עסקאות מכירה של דלוריאן בחמש השנים האחרונות, וממוצע זמן המכירה של כל רכב כזה הוא 12 ימים.

     

    גם אתם יכולים לקנות לעצמכם דלוריאן DMC-12

     

    לקריאה נוספת:

    יצאנו לחפש את העתיד והתאהבנו בדלוריאן מהאייטיז

    דלוריאן חוזרת, הפעם כמכונית חשמלית

    העתיד כאן? בקרוב דלוריאן מעופפת

     

     

    תמונה של גיל מלמד

    גיל מלמד

    עיתונאי רכב מאז שנת 1986, מתמחה בכלי רכב, בטיחות בדרכים, ביורוקרטיה ופוליטיקה של התחבורה. כתיבה עיתונאית (בין השאר) במגזינים 'טורבו' ו'מוטו' ובעיתונים היומיים 'ידיעות אחרונות', 'טלגרף', 'מעריב', 'סופהשבוע', 'ג'רוזלם פוסט' ו'ישראל פוסט'. ממקימי המגזין 'מוטו', עורך ראשי של 'טורבו', ועורך תחום הרכב ב'מעריב'.
  • Ad
  • Ad
  • Ad
  • Ad
  • Ad
  • האתמול של מחר הוא היום: גם אתם יכולים לקנות לעצמכם דלוריאן DMC-12

    רשמנו לפנינו את ההתעניינות בדגם זה, ובקרוב נפיק מבחן. השאירו לנו את פרטיכם ונשלח אליכם את המבחן כאשר נפרסם אותו. 

    אם תרצו בינתיים לבחון דגם זה בעצמכם – נא מלאו את הטופס הבא:

    הזמנת נסיעת מבחן ברכב חשמלי

    אני, בעל/ת רישיון נהיגה מתאים, מבקש/ת בזאת מצוות TheCar לתאם עבורי נסיעת מבחן ברכב חשמלי.