ניחוח פריחה רענן של שדות השפלה מתערבב בריח אדמת החרסית ספוגת מים, והאוויר מסביב מעוטר בפסקול חי ורוחש של ציוצים, שכשוכים במים ומשק כנפיים. אלה התחושות הראשונות שחשים כאשר יוצאים מן הרכב מול 'מאגר חולדה', הוא 'מאגר יסודות', רגע לפני שמבחינים בכחול (או אפור) השמיים שמשתקף על רקע ירוק-חורף עמוק שצובע את הגבעות שמסביב.

ההמלצה הטובה ביותר היא להשכים קום, לגרד במהירות את הילדים מן המיטות ולהגיע מוקדם ככל שאפשר, כל עוד שאור הבוקר משווה למאגר המים מראה שכאילו לקוח מצילום עתיק, בשחוק-לבן, כשהוא מנוקד בכתמי צבע זעירים של בעלי כנף.
אפשר גם להגיע בשלהי היום, כאשר שמש אחר צוהריים חורפית מלטפת את הנוף וצובעת את המים בנצנוצי זהב. כך או כך, על קו המים מבחינים מיד בלהקות ברווזים שטות בשלווה ובמינים רבים של ציפורים שמוצאות את גוף המים המגודר והשמור מפני אדם כנקודת עצירה מושלמת בדרך הנדודים הארוכה שלהן.
קיבוץ חולדה הסמוך הוקם במקור כחווה חקלאית כמעט לפני 120 שנים, על קרקעות שנרכשו בשנת 1905 מבעליהן בידי ההסתדרות הציונית. בתחילת שנות העשרים של המאה הקודמת, מיד לאחר כיבוש הארץ על ידי הבריטים במלחמת העולם הראשונה, החלה הקרן הקיימת לישראל לנטוע אלפי עצים (וברבות השנים עשרות אלפים) ב'יער חולדה' שנחשב ליער הראשון שניטע בישראל על ידי הקרן הקיימת במסגרת מפעל ייעור לאומי.

חברי הקיבוץ נאלצו לפנות את בתיהם לתקופה קצרה לאחר שהנקודה הותקפה על-ידי ערביי הסביבה ולנוכח אדישות הבריטים, אך כעבור זמן קצר יחסית הוקם הקיבוץ מחדש. קצת יותר מעשור לאחר מכן שימשה חולדה כנקודת יציאה לשיירות שעלו ב'דרך בורמה' בניסיון להקל על תושבי ירושלים הנצורים בימי מלחמת השחרור.
אליפות עולם בהשבת מים
מדינת ישראל נחשבת לאחת המובילות בעולם בהתפלת מי ים ולא פחות חשוב – בהשבה של מי קולחין לשימושים משניים, בעיקר לחקלאות ולתעשייה. 'מאגר יסודות', שנבנה בין קיבוץ חולדה לבין המושב השיתופי 'יסודות', הוא אחד מבין עשרות מאגרי מים שפזורים בכל רחבי ישראל כדי לקלוט מים מטוהרים, וגם מי נגר ושטפונות, ואלה משמשים להשקיית שדות חקלאיים.
'מאגר יסודות' נהנה בחורף האחרון מן הגשם הרב יחסית שירד בדרום הארץ והתמלא עד גדותיו, אולם כמו כל המאגרים מסוגו הוא מגודר במטרה למנוע מאנשים לבוא במגע עם מים שאינם ראויים לשתייה או לרחצה. מים אלה מצוינים לחקלאות, אבל מגע איתם עלול לגרום למחלות וזיהומים לבני אדם.
את אלפי הציפורים הנודדות זה פחות מעניין, והן מספקות מידי שנה הצגה נהדרת למאות צפרים חובבים שמתמקמים מסביב עם ציוד מקצועי לתצפית ולצילום. מבין המאגרים השונים נחשב מאגר חולדה לאחר העשירים ביותר בעופות, ובימי החורף בולטים בו במיוחד מיני ברווזים ועופות מים.
בין השאר נצפה כאן צחראש לבן (Oxyura leucocephala) – ברווז נדיר שנמצא בסכנת הכחדה עולמית. כמעט תמיד אפשר לצפות כאן בעופות מים כמו טבלנים, ברווז צהוב-מצח, ברווז אפור, צולל מצויץ, עיט שמש, עיט צפרדעים ועקב עיטי, אבל זאת רשימה חלקית בלבד שלא תספק חובבי צפרות אמיתיים.

נקודת התצפית הטובה ביותר נמצאת מעל החלק הדרום-מערבי של המאגר, אליה מטפס שביל עפר ומגיע לגבעה קטנה שמשקיפה על כל שטח המים. משם, בעזרת משקפת איכותית, תוכלו לזהות את הברווזים והצוללים מבלי להפריע למנוחתם.
ציוד חובה, כמעט מיותר לומר, כולל משקפת איכותית וכדאי מאוד להצטייד גם במגדיר ציפורים פיזי או באפליקציה, כדי שהביקור יהיה מהנה במיוחד עבור ילדים. התקופה המומלצת לביקור היא בין נובמבר למרץ כאשר מספר הציפורים בשיאו.
אדמת השפלה כבדה ועשירה בחרסית כך שלאחר גשם משמעותי הופכים השבילים לבוציים וחלקים. במקרה כזה עדיף שלא לנסות לצלוח את השביל עם מכוניות נוסעים שנעולות בצמיגי כביש – חוויית חילוץ מן הבוץ עלולה להיות פחות נעימה.
לאחר ביקור במאגר כדאי לטייל גם בדרכי הנוף של יער חולדה הסמוך, שם השבילים מוסדרים ויש עשרות מקומות לפיקניק ובילויים משפחתיים לצד הרכב.

כך מגיעים: מכביש 3 או 1 פנו לכיוון צומת חולדה והמשיכו על כביש 411 מזרחה לכיוון צומת ביל"ו. מול שער קיבוץ חולדה פונים דרומה אל שביל עפר רחב (סימון שבילים שחור ברובו). ממשיכים בנסיעה איטית לאורך פחות מקילומטר עד לסוללת המאגר. ב'וויז': מאגר חולדה
הצעות נוספות לפעילויות בסוף השבוע באתר הבית של דובי זכאי.
לקריאה נוספת:















