חג החירות הסתיים, אבל רגע לפני שהחמץ חוזר ננצל את מזג האוויר האביבי לסיורים קצרים במקומות שקשורים לכמה מגיבורי ההגדה.
למשל, אחת הפסקאות שחקוקות היטב אצל כולנו היא: "מעשה ברבי אליעזר ורבי יהושע ורבי אלעזר בן עזריה ורבי עקיבא ורבי טרפון שהיו מסובין בבני ברק והיו מספרין ביציאת מצרים כל אותו הלילה עד שבאו תלמידיהם ואמרו להם רבותינו הגיע זמן קריאת שמע של שחרית". גיבורי ההגדה קבורים במקומות שונים ברחבי הארץ וציוני קבריהם הם נקודות יציאה נהדרות לטיולים מהנים בסביבתם.
העיר בני ברק של ימינו ממוקמת כמה קילומטרים מצפון למיקום המשוער של בני ברק ההיסטורית, שהייתה בנויה בשעתו במיקום שבו נמצא כיום חלקו הדרום מערבי של מחלף הומה שקרוי על שם 'מסובין' – הלא הוא 'מחלף מסובים'. בשנת 1924 הוקמה מושבה יהודית על אדמות שנקנו מתושבי הכפר הערבי אִבְּן-אִבְּרָק ששימר את שמה של בני ברק ההיסטורית. המושבה נקראה בני ברק ובני הכפר אבן אברק שינו את שם הכפר שלהם כדי לבדלו משם המושבה וקראו ל 'אל חירייה'.
ערב מלחמת העצמאות ארבו תושבי אל חירייה וכפרים ערביים נוספים ששכנו לאורך הדרך שידועה כיום ככביש 461 לכלי רכב יהודיים שנעו על הציר ופגעו בנוסעים בהם. באפריל 1948, בסמוך לחג הפסח תש"ח, ביצעה חטיבת אלכסנדרוני של ה'הגנה' את "מבצע חמץ וכבשה את כל הכפרים האלה.
במשך עשרות השנים לאחר מכן שימש אזור הכפר אבן אברק כאתר מרכזי להשלכת הפסולת של רוב ערי גוש דן והוא נקרא "חירייה", ובתחילת שנות האלפיים, כאשר האשפה הגיעה לגובה שסיכן את תנועת המטוסים בנתב"ג, החל פינוי שלה לאתרי הטמנה בנגב במקביל להפיכת מתחם המזבלה למרכז ארצי למחזור פסולת. בשנת 2007 נחנך במקום 'פארק אריאל שרון' והוא מציג את האור בקצה המנהרה: האופן שבו אפשר למחזר את הפסולת שלנו במקום לטמון אותה ולהזיק לסביבה. בפארק המושקע נסללו שבילי הליכה ושבילי אופניים, נקודות תצפית ופועלים בו מרכז צפרות ומרכז מידע בנושאי מחזור והגנת הסביבה.
קל להגיע לאתר ולהתעדכן הפעילויות הרבות שמתקיימות בו, וזה מקום מומלץ לטיולי משפחות עם ילדים בני כל הגילאים.
הקפיטריה בטבריה
רבי אליעזר בן הורקנוס, מגדולי התנאים בדור השני ומי שזכה לכינוי "בור סוד שאינו מאבד טיפה", מוזכר בהגדה כ'רבי אליעזר' בלבד, והוא קבור בטבריה לא הרחק מקברותיהם של הרמב"ם ושל רבן יוחנן בן זכאי.
כדאי להגיע לאזור כדי לטייל ב"יער שוויץ": דרך נוף מדהימה שמתפתלת מעל העיר טבריה וממנה נשקפים המראה הנהדר של הכנרת כולה, מערב רמת הגולן ובתי העיר טבריה.
רבי עקיבא, גדול התנאים, חי בתקופת חורבן הבית השני והוצא להורג על ידי הרומאים. ממשנתו: "ואהבת לרעך כמוך – זה כלל גדול בתורה". רבי עקיבא קבור ב'מערת רבי עקיבא' שבעיר טבריה, בקצה רח' הגבורה, ומכאן אפשר לצאת לטיול רגלי לאורך הטיילת של טבריה ואל פארק ברקו שבדרום העיר. אפשר לנסוע ברך 'שוכת גאולים' בטבריה אל הר ברינקי שממנו יש תצפית נהדרת על הכנרת.
לרבי יהושע בן חנניה, מגדולי התנאים ואחד מתלמידיו של רבי יוחנן בן זכאי, מיוחסת בין השאר האמרה: "עַיִן רָעָה, וְיֵצֶר הָרַע, וְשִׂנְאַת הַבְּרִיּוֹת מוֹצִיאִין אֶת הָאָדָם מִן הָעוֹלָם".
רבי יהושע קבור לא הרחק מקבר האר"י בבית הקברות בצפת, ליד מערת הנביא הושע בן בארי, וזאת נקודת יציאה טובה לטיול ב'פארק עמק התכלת' שבו מפכים מעיינות אל מקווה פתוח ששימש את אנשי העיר צפת. בפארק חצובים וסלולים שבילי הליכה ונטועים גשרים שמוליכים אל שתי בריכות ענק.
בין צפת למירון
"על הכביש המתפתל בין עכו לצפת", וליתר דיוק בסמוך למקטע הראשון בין צפת למירון, ישנם עשרות ציוני קברים, בהם גם קברו של רבי טרפון שהיה תנא בדור השני וגם הוא מתלמידי יוחנן בן זכאי.
אמרה שמיוחסת לו: "היום קצר והמלאכה מרובה, הפועלים עצלים, והשכר הרבה, ובעל הבית דוחק".
קברו של רבי טרפון הוא בין המרשימים ביותר, בעיקר בזכות עץ אלה אטלנטית שמסוכך ומגונן עליו. כמאה מדרגות תלולות מובילות אל הקבר, ומן האתר, שבו דולק נר תמיד, ישנה תצפית נוף מרהיבה.
אפשר להגיע אל הקבר עם רכב: נוסעים על כביש 89 מכיוון צפת למירון וכשני קילומטרים ממזרח לצומת מירון פונים שמאלה אל דרך משובשת. במזלג הדרכים בוחרים בדרך השמאלית שמטפסת בעיקולים, והמדרגות אל הקבר נמצאות מצד שמאל של הדרך.
טיול מומלץ בסביבה: על דרך הנוף שנמתחת מצומת מירון ועד קדיתא דרך יער ביריה. כדאי מאוד לבקר באגם דלתון שנמצא מעל הישוב גוש חלב ובסוף החורף הוא מלא במים. האגם סמוך לכביש שמחבר את גוש חלב עם כביש 886.
כוכב הגדה נוסף שאותו אנחנו מזכירים מידי חג פסח הוא רבי אליעזר בן עזריה שהיה תנא בדור השלישי וזכור לטוב בזכות אמרתו הזכורה לטוב "דיברה תורה כלשון בני אדם", הגישה שלו לאחריות של השליט כלפי העם "סנהדרין ההורגת אחד בשבוע נקראת חבלנית; רבי אלעזר בן עזריה אומר: אחד לשבעים שנה", וערך חיי אדם מעל לכל: "פיקוח נפש דוחה את השבת".
רבי אליעזר בן עזריה קבור בסמוך למושב עלמה וכדי להגיע אליו נוסעים צפונה על כביש 886 וחולפים על פני רחנייה לכיוון עלמה. ממש לפני המושב פונים שמאלה וממשיכים לפי השילוט שמציין קברי צדיקים.
אפשר להחנות את הרכב בסמוך או להמשיך צפונה לכיוון נחל דישון שבו יש זרימת מים נעימה, ואפשר לכוון את ההליכה אל מערת עלמה.
הצעות לפעילוליות נוספות בסוף השבוע באתר הבית של דובי זכאי.
לקריאה נוספת: