התשובה הקצרה
ליבואן או יצרן רכב אסור להתנות את מתן הכיסויים של אחריות היצרן בכך שלקוח יטפל במוסכי הרשת שלהם – אבל מותר לו להתעלם מחובות האחריות אם הרכב לא טופל לפי הנחיות היצרן.
טיפול במוסכי רשת היבואן כמעט תמיד יהיה יקר יותר, אבל במוסכי הרשת יטפלו על חשבון היצרן בתקלות שמוסכים אחרים אפילו לא יודעים עליהן.
התשובה המלאה
טיפולים ותיקונים של רכב ברשתות השירות של יבואני הרכב יקרים מאותם טיפולים ותיקונים במוסכים אשר מורשים רק על-ידי משרד התחבורה, וזאת סיבה מספיק טובה לטפל במוסך מקצועי ואמין גם אם הוא לא נושא את הסמל של היבואן.
החוק בישראל אוסר על יבואן רכב להתנער מתיקונים במסגרת אחריות היצרן ברכב שלא טופל ברשת השירות שלו – אבל זה לא אומר שאין יבואנים שעוברים מידי פעם על החוק.
אבל לפני שמדברים על חוקים ועל תקנות צריך לומר משהו מאוד חשוב על תחזוקה שוטפת של כלי רכב. לא מעט בעלי רכב "מפספסים" – בין אם בטעות או ביודעין – את מועדי הטיפול שקבועים בשגרת התחזוקה של יצרניות הרכב, ובמקום להכניס את הרכב למוסך בכל שנה, או בכל קילומטראז' שנקבע – הם "מדלגים" על טיפולים או דוחים אותם במספר חודשים או באלפי קילומטרים.
באופן הפוך מן ההיגיון של לא מעט אנשים – כלי רכב חדישים עלולים להיות יותר רגישים לשגרת התחזוקה שלהם מאשר כלי רכב ישנים יותר – וזה נכון שבעתיים כאשר מדובר במנועים קטני נפח ומוגדשי טורבו. בכלי רכב כאלה כדאי להיות יותר צדיקים מן האפיפיור ולא רק שלא לאחר את הטיפול אלא אפילו להקדים אותו. לא להחליף שמן כל 20,000 או 30,000 קילומטרים – כפי שמוגדר על-ידי חלק מן היצרנים, אלא להקדים את זה ל-10,000 או 15,000 ובדגמים ספציפיים אפילו ל-5,000 קילומטרים. הסיבה: רגישות של מנוע לשמן מלוכלך או ירידת מפלס שמן עלולה להתדרדר להרס מוחלט של המנוע ונזק של עשרות אלפי שקלים.
במילים פשוטות: כל בעל רכב צריך להכיר את שגרת התחזוקה של הרכב שלו ולהקפיד עליה כדי שלא להיקלע לצרות יקרות – ולא משנה אם מבצעים את הטיפול במוסך מורשה יבואן או מורשה משרד התחבורה.
לפחות אחת לכמה שנים כדאי מאוד להכניס את הרכב למוסך מורשה יבואן לצורך טיפול שוטף "קטן", ובאותה הזדמנות לבדוק בעת קליטת הרכב אם יצרנית הרכב פרסמה לגבי אותו דגם "עלוני שירות" (TSB) אשר מנחים את רשת השירות לבצע תיקונים שונים על חשבון היצרן.
מוסכים שאינם מוסכי רשת לא מקבלים את ההנחיות האלה וגם אם הם מודעים להם הם לא יבצעו את התיקונים על חשבונם, אלא במקרה הטוב על חשבון בעל הרכב. זאת הסיבה שכדאי להיות בקשר גם עם רשת השירות של היבואן.
לקריאה נוספת:
האם יבואנית טויוטה פוגעת ביבוא מקביל על-ידי אי-כיבוד אחריות יצרן?
קרוב לקצה: מה כבר יכול לקרות אם מתדלקים רק אחרי שנדלקת נורית דלק?
מקבלת אחריות: יבואנית בלעדית חייבת לטפל ברכב מייבוא מקביל ואישי