• Ad
  • הקשר בין טסלה, טיקטוק, סין, אילון מאסק ודונלד טראמפ יכול להוביל לעידן חדש בין שתי המעצמות החזקות בעולם או להחריב את הדמוקרטיות בעולם
    אוהבים את הכתבה? שתפו אותה עם חברים, בעמוד שלכם ובקהילות שבהן אתם פעילים

    הערב, במהלך טקס ההשבעה של נשיא ארצות הברית החדש-ישן דונלד טראמפ, יעלה לבמה אילון מאסק וימצב את עצמו באופן רשמי כאדם החזק והמשפיע ביותר בעולם.

     

    האם אילון מאסק יציל את העולם ממלחמת עולם שלישית או יהפוך את כולנו לנתינים שלו?

     

    לצד מאסק, שמונה על-ידי טראמפ ליו"ר משותף של המחלקה החדשה להתייעלות ממשלתית, תתייצב קבוצת אנשים שיישאו בתפקידים קריטיים למדיניות הפנים והחוץ של ארצות הברית של אמריקה – למרות שחלקם לא מגיעים מן המנגנון הממשלתי או הפוליטי של ארה"ב אלא מן "הכוורת" העסקית והמשפחתית הקרובה לטראמפ.

    שני אנשים מאוד חשובים נוספים שהוזמנו לטקס ההשבעה הם האן ז'נג – סגן נשיא סין אשר ייצג את מדינתו בפעם הראשונה בהיסטוריה של אירוע כזה, ומנכ"ל טיקטוק, שו צ'ו. בנוסף להם כוללת רשימת האורחים גם את מארק צוקרברג, מייסד פייסבוק ומנכ"ל מטא וג'ף בזוס, המייסד ובעל השליטה באמזון.

    מבין כל הנוכחים, כולל טראמפ, אילון מאסק הוא האדם היחיד שמחזיק בידיו שילוב חסר תקדים של כמות ההון הגדולה ביותר, בעלות על מדיה חברתית רבת השפעה אחת ופוטנציאל לבעלות על רשת נוספת – עוד יותר חשובה, תפקיד רשמי בממשל האמריקני, וקשר עמוק וחזק אל ובתוך סין. שילוב זה, כמו שאומרים בצה"ל, יכול להוביל ל"צל"ש או טר"ש".

    בעבר הלא מאוד רחוק נרשמו כמה וכמה התבטאויות שליליות של אילון מאסק כלפי סין, אבל אלה הוחלפו ברעיונות חדשים ככל שהשוק הסיני הפך חשוב כבסיס ייצור ומכירות עבור טסלה. לאחר מכן החל מאסק לפרסם פוסטים מלאי הערצה – מוצדקת יש לומר – להתקדמות הטכנולוגית והתשתיתית של סין וליוזמות סיניות חשובות בתחום אנרגיה ירוקה. מאסק נמנע בדרך כלל מביקורת על המערכת הפוליטית הסינית ותמך במדיניות הממשלתית שלה, ואילו טסלה – מיותר לומר – היא יצרנית רכב מובילה בסין ויש לה השפעה עצומה על שוק הרכב הגדול ביותר בעולם.

     

    האם אילון מאסק יציל את העולם ממלחמת עולם שלישית או יהפוך את כולנו לנתינים שלו?

     

    מעניין את הטיקטוק שלי

    ביום שישי האחרון נכנס באופן רשמי לתוקף צו של בית המשפט האמריקני שהיה אמור לחסום את הפעילות של הרשת החברתית טיקטוק בארה"ב החל מאתמול (א'). פעילות החברה אמנם הושבתה לשעות אחדות אך לאחר מכן הוחזרה לפעולה, אולי מפני שטראמפ הודיע כבר שבכוונתו להקציב 90 ימים לבדיקה מחודשת של הסוגיה.

    לטובת מי שפספס את הפרק הקודם – דונלד טראמפ קידם בקדנציה הקודמת שלו חקיקה להפסקת הפעילות של טיקטוק בארה"ב לאחר שהממשל האמריקני חשף ניצול לכאורה של הפלטפורמה החברתית הזאת בידי ממשלת סין לצורך מעקב אחרי אזרחי ארה"ב וחמור מכך: שימוש באלגוריתם ובפלטפורמה לצורך מבצעי השפעה תודעתיים וזריעת כאוס במדינות שונות.

    ככל שהדברים נוגעים לנו – בישראל – חשוב להזכיר את הנזקים ההסברתיים האדירים שנגרמו ועדיין נגרמים לנו בגלל ההפצה הלא סימטרית של מסרים בטיקטוק מאז ה-7 באוקטובר 2023.

    בתקופת הנשיא ביידן ניסה הממשל האמריקני לאלץ טיקטוק להפריד את עסקיה בארה"ב מחברת האם הסינית ByteDance בטענה ששליטתה בטיקטוק מהווה איום על הביטחון הלאומי האמריקאי.

    ארצות הברית דרשה מבעלי טיקטוק למכור את הבעלות ברשת החברתית – ולכל הפחות בחטיבה האמריקנית שלה – לבעלים שאינו סיני, ולנתק את פעילותה מן ההשפעה של המפלגה הקומוניסטית הסינית. משזה לא עלה יפה נחקק בחודש אפריל חוק שאוסר את הפעילות של טיקטוק בארה"ב וחוק זה זכה לתמיכת בית המשפט האמריקני.

    במהלך קמפיין הבחירות שלו פתח דונלד טראמפ חשבון טיקטוק שצבר במהירות עשרות מיליוני עוקבים. לנוכח ההצלחה הזאת טראמפ הודיע לעוקביו על כוונתו לסגת מהגבלת הפעילות של טיקטוק, וה"פליק-פלאק" הזה מדגים עד כמה עלולה הקדנציה הנוכחית של טראמפ (ושל מאסק) להיות מסוכנת לדמוקרטיות ולאזרחים בכל רחבי העולם.

     

    האם אילון מאסק יציל את העולם ממלחמת עולם שלישית או יהפוך את כולנו לנתינים שלו?

     

    זה המקום לספר שבשבוע שעבר דווח בסין ובארה"ב על כך שממשלת סין בוחנת את האפשרות למכור את השליטה בטיקטוק לאילון מאסק. ידיעות אלה הוכחשו באופן מיידי ונמרץ על-ידי הממשל הסיני, אבל לא מיותר להזכיר שבשנת 2022 מאסק השקיע כ-44 מיליארד דולר ברכישת 'טוויטר' (שאותה הוא הפך ל-'X') – וזה הפך אותו לשחקן מרכזי בעולם המדיה החברתית.

    ברור מאליו שהיכולת של מאסק – או כל אוליגרך אחר – להשפיע על החלטות ועל מדיניות של ממשלות יוצרת הזדמנויות, בעיקר עבורו, ומעלה חששות כבדים ומובנים מאליהם – החל מנושאי פרטיות של משתמשים ברשתות חברתיות וכלה במוטיבציות של פוליטיקאים. אין כמו הדוגמה של חשבון הטיקטוק של טראמפ כדי להדגים את זה, וזאת לא דוגמה יחידה.

    בחודשים האחרונים מאסק ניצל את 'X' לקידום מפלגות ימין קיצוני בפוליטיקה האירופאית ולהתערבות בעניינים הפוליטיים של בריטניה – בין השאר באמצעות הגברת הקיטוב בנושאים חברתיים רגישים והגברת רגשות לאומניים וגזעניים.

    הפליק-פלאק של טראמפ התבצע במקרה (או לא במקרה) לאחר שמאסק התגייס לקמפיין הבחירות שלו ותרם לו כ-250 מיליון דולר, פעולה שנתפשה ברגע הראשון כמהלך מוזר ביחס לעובדה שאנשי 'עמק הסיליקון' היו ביקורתיים מאוד כלפי טראמפ לאורך השנים. בדיעבד מאסק הוביל מגמה חדשה ביחס לנשיא הנכנס ולא מיותר להזכיר שה"אמת האלטרנטיבית" שטראמפ גדש בה את ערוצי הרשתות החברתיות בתקופת הקורונה – משנת 2020 לערך – גרמה לכך שהוטלו על חשבונותיו חסימות עד כדי כך שהוא הקים רשת חברתית משלו.

    כעת הכל מתהפך ב-180 מעלות ובעקבות אילון מאסק נהרו כמה "ברוני טכנולוגיה" ותרמו מיליונים ל"קרן ההשבעה של טראמפ" לקראת כניסתו לתפקיד. ההצלחה של מאסק עודדה במיוחד את מארק צוקרברג לשים קצוץ על הרגולציה: מנכ"ל 'מטא' הודיע שפייסבוק מבטלת את "בודקי העובדות" שלה, שגם כך עבדו רק "בחצי קלאטש", ומחליפה אותם במנגנון רופס בהרבה ועוד יותר חשוף למניפולציות.

    עוד שתי "עובדות כיף" לקראת סיום: רכישת 'טוויטר' בידי מאסק נמצאת תחת חקירה של הרשות האמריקנית לניירות ערך בטענה שהיא הייתה כרוכה בעבירה על החוק, אבל מכיוון שבעוד ימים אחדים מאסק יהיה בצד של מי שכותבים את החוק – לא בטוח אם החקירה הזאת תגיע לידי מיצוי. במקביל, מארק צוקרברג הגדיל משמעותית את כוחו בשנת 2012 כאשר פייסבוק רכשה את אינסטגרם ושנתיים לאחר מכן את 'ווטסאפ' ושתי הרכישות האלה נמצאות תחת חקירת נציבות המסחר הפדרלית של ארה"ב (FTC). אבל עד שתיק כזה יגיע לבית המשפט, בחודש אפריל – תיתכן התערבות של טראמפ.

    מה שמשותף לכל אלה הוא הכוח חסר התקדים שנתון בידי אוליגרכים לכתיבת החוקים מחד, ומאידך לשליטה באופן שבו הציבור נחשף למידע, והיכולת שלהם להחליט אילו רעיונות או "עובדות" לקדם ואילו להעלים מן השיח הציבורי בהתאם לאינטרסים הכלכליים או הגחמות שלהם.

    חיבור פוטנציאלי בין 'X' לטיקטוק עלול להיות קטלני, במיוחד לנוכח ההיסטוריה של מאסק כמי ששם קצוץ על בטיחות, בדיקת עובדות או סטנדרטים כלשהם, ובהקשר הזה לא צריך לצפות לישועה מן הממשל של טראמפ. היחידים שעשויים להועיל, במידת מה, הם קברניטי האיחוד האירופאי אם יבחרו לעשות שימוש ברגולציית חוק השירותים הדיגיטליים (DSA) – הליך שבמסגרתו רשת X כבר נחקרת מאז שנת 2023.

     

    האם אילון מאסק יציל את העולם ממלחמת עולם שלישית או יהפוך את כולנו לנתינים שלו?

     

    נקודת אור אחת בתוך החושך הגדול יכולה להידלק אם קיימת זהות אינטרסים בין מאסק, ממשלת סין וממשלת ארה"ב בניסיון להימנע מהעמקת העימות בין המעצמות או אולי אפילו לבניית גשרים חדשים.

    תעשיית הרכב הסינית מאיימת לכבוש את העולם בהובלת הרכב החשמלי, והממשלה הסינית הפגינה נחישות, מנהיגות וחוכמה רבה גם בקידום היכולות הטכנולוגיות של תעשיות אחרות שלה – על חשבון אלה של ארה"ב, אירופה, קוריאה ויפן – וכל זה עוד לפני שדיברנו על מאבקי שליטה במינרלים נדירים, חומרי גלם, נתיבי תחבורה גלובליים ורכיבי אלקטרוניקה.

    ארצות הברית וסין עלולות להעמיק את המתח והשבר ביניהן או שהן יכולות למצוא דרכים לשיתוף פעולה שיועיל לעולם כולו. למאסק – גאון מטורף שכמותו – עשוי או עלול להיות תפקיד מפתח בפרק הבא של האנושות בתור האיש החזק ביותר בעולם.

     

    צה"ל ניתק אילון מאסק מחבר: סטארלינק מרחיבה את קישוריות האינטרנט לעזה

  • Ad
  • Ad
  • Ad
  • Ad
  • Ad
  • דעה: האם אילון מאסק יציל את העולם ממלחמת עולם שלישית או יהפוך את כולנו לנתינים שלו?

    רשמנו לפנינו את ההתעניינות בדגם זה, ובקרוב נפיק מבחן. השאירו לנו את פרטיכם ונשלח אליכם את המבחן כאשר נפרסם אותו. 

    אם תרצו בינתיים לבחון דגם זה בעצמכם – נא מלאו את הטופס הבא:

    הזמנת נסיעת מבחן ברכב חשמלי

     

    אני, בעל/ת רישיון נהיגה מתאים, מבקש/ת בזאת מצוות TheCar לתאם עבורי נסיעת מבחן ברכב חשמלי.